婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我99好似覺得個雪櫃係萬能咁,乜都放入去。

1. 麵粉放冰格佢話唔放會"行", 其他粉類開咗包裝又係放雪櫃。
我住嘅地方好乾燥,唔係香港咁潮濕。 而且麵粉放冰格會吸晒啲味,仲有濕氣。 乜咁樣仲用得架咩?

2. 原本超市都無放雪櫃嘅嘢,全新未開封嘅都會放入去。
真空包裝嘅豆類,未開嘅果醬,未開嘅大盒紙包飲品(佢唔係想凍飲架喎)等等,無啦啦幫我放晒入雪櫃。如果乜都要放雪櫃,咁超市果啲貨壞晒啦!

3. 隔夜餸已經响雪櫃攞出嚟翻熱一次,食唔晒又再放返落雪櫃第日再翻熱再食(有機會翻熱三幾次仲食緊)。 其實有冇問題我唔知,不過我絕對唔會食佢果啲翻幾次熱嘅餸。

4. 完全無概念生肉同熟肉要分開放。可以一格雪櫃兩樣都有, 又可以一碟疊一疊。 同佢講過盡量熟食放最上果格,生肉放最下架,但次次都見佢亂放。

你哋嘅99有冇啲獨特雪櫃理論?

男爵府

fujiko2012 發表於 17-8-25 11:47
乜都放仲算小事, 但當你發現從雪櫃拿出來的食物佈滿螞蟻才可怕 ...

唔係咁得人驚呱。。。。

男爵府

chengkayan 發表於 17-8-25 17:16
原來咁多99都係咁,我99咪一樣,又係咪野都放入冰箱,覺得冰箱萬能,同99住冇辦法,有時都係只眼開只眼閉 ...

我宜家真係唔會同佢講啲嘢要點擺,費事佢又比九萬幾個藉口話你知佢點解要呢樣果樣。 我做過一次"大清洗"個雪櫃後,每次見亂會唔出聲執返好晒啲位。 佢有時見到我執都話個藉口我知。 明架啦, 佢唔會放好啲嘢又唔會執架嘛。 唔執唔緊要,但係成日搵嘢搵唔到囉,搵唔到又買,買完放入雪櫃塞埋一二角又搵唔到,惡性循環囉!

過期嘢我都見過, 閒閒地樽醬料過咗2-3年,過5年我都見過!

男爵府

jacobkit 發表於 17-8-26 08:04
呢個係我家雪櫃,個保溫壺係奶奶放,有湯,佢話咁先保溫,我問佢你想保凍定保熱,佢話凍

...

勁! 唔知點駁佢好! 唔通外面凍啲, 裡面會保暖好啲?

男爵府

Natalie268 發表於 17-8-28 11:37
我6299個雪櫃有10年無洗過,d冷飯菜汁血水滴咗落去就咁放咗十年,最近佢地覺得d雪嘢好大陣雪味,於是瘋狂加 ...

好恐怖啊。。。 一開雪櫃應該好臭。。。

男爵府

EudyptulaMinor 發表於 17-8-28 10:28
我99仲自私!!! 我地唔同住架, 佢買左個唔知乜鬼野俾我叔仔, 係都要放我個冰箱, 我冰箱唔夠位叫佢攞返走, 佢 ...

咁你有冇開吓果舊乜嚟? 比我都會好嬲,啲人奶都唔知仲飲唔飲得。 話佢嘅佢實話"邊會咁易有菌之類". 佢地係覺得見唔到有發霉有變色嘅嘢就等於無事。 好多時變咗色,發霉嘅都只會抺吓就算。

男爵府

meko~ 發表於 17-9-1 04:07
過期食物都好,我見過過期二年眼藥水,開過的,滴出來黑色,放雪櫃唔會壞喎!
...

黑色咁勁!不過唔夠我99勁,上兩年我搵到樽1993年到期嘅咳葯水放室溫, 我唔敢開,直接掉,當然掉之前影低咗張相留念

首頁

尾頁

跳至