跳至

首頁

尾頁

洋房

各位媽媽:
我今日打去金麗問, 佢話排隊既門口係向住碧雲道既中間入口啊!!
另外, 副校長說上下午校各有8班, 每班30人, 只是上午班就有240個位了. 喂其實我地唔駛咁緊張o丫, 排到頭240面試又ok既就入到上午班o卦...

我又係果句: 其實藍田係咪真係有咁多細路呀? 又係咪真係有咁多人同時會報金麗先?

所以, 其實唔排通宵得唔得呀? 最多5am去囉. 排通宵, 好折磨o即!

洋房

Hello rayeu160:

係囉! 我們今早也有去in靈糧堂! 佢地d氣氛真係好開心呀! d老師好好人呀! 連校長都唱歌仔, 好nice呀! 我有信心囡囡會讀得好開心!!佢地首校歌好可愛呀!!我俾佢地深深吸引著! 原來interview都可以咁開心架!!

反之金麗來說, 我上星期去過參觀, 是的, 金麗的學生大概會很守禮的. 呢間學校俾我既感覺有d拘緊, 事事要求很高, 是的, 我的小孩在這校教育下可能會很乖乖很叻, 但, 幼稚園不是該開開心心玩樂嗎? 將來還有廿年的學業生涯要去學怎樣在這個社會生存, 為什麼三歲人仔就要面對這個功利既社會? 三歲人仔就要去學面對壓力?

我好煩惱好煩惱! 猶疑緊報唔報金麗. 如果排左通宵, 到最後都唔讀金麗, 就真係side氣啦! 又唔知靈糧收唔收, 如果佢收, 我可能唔會揀金麗...好煩呀!!!!!!!!!!!!!

原文章由 rayeu160 於 08-10-25 10:47 發表
我對囡都有份....不過我都無請假...岩岩老公放假, 叫佢同工人帶孖囡去law...

不過靈糧堂好多人讚好架!! 又近我...如果收左, 都唔知點選好...如果唔收, 就當攞個經驗lor...選幼稚園都好煩下!!!

...

洋房

1205,

我想你的囡囡面試表現一定很好了! 請問她是不是年頭出世的大B呢? 我好驚排左通宵, 但金麗都唔收呀!! 我的是年尾細B, 面試唔多出聱, 都唔知點算好!!

其實上下午班係學校根據面試表現編丫, 還是排隊的先後有D影響架...

原文章由 1205 於 08-10-28 07:39 發表
我女e+讀緊金麗, 真係吾使排通頂架, 我有朋友排通頂又咪讀pm班, 我都無排通頂, 我女都讀am班....金麗作風幾十年不變, +陣都重要排隊law表, 作風太古板la, 校長死性不改 ...

洋房

唔知佢total派左幾多張form呢? 張form話會評核小朋友的禮貌、智能和語言, 好認真咁. 還有那題"你為什麼會選本校..."都仲諗緊點寫好...

係呢, 你地幾點去排呀? 我通頂啊, 很倦啊!

洋房

小女子愚昧, 請問"c6"是什麼?

大家好! 我排no.7呀!! 27/10 9pm就開始排, 公公婆婆工人姐姐接力...我就排左一個通宵囉!

排隊頭有d人呀, 真係30/10 9am先出現架!! 真係好唔公平!!
辛苦哂你地呀, 你地排隊個位其實果晚都幾大風幾凍架!! 我個位o岩o岩係佢後門就好d, 不過好臭, 成晚一陣臭坑渠味架!!

實Q拍video又影相話會俾校長睇, 如果有d人真係九點先到, 派左表都未必收喎. 不過都唔知係咪真係會俾校長睇囉...

我地in 1pm啊! 我估十個十個一齊in, 所以媽媽們也不用太緊張吧!

原文章由 kathylam82 於 08-10-30 23:09 發表
我排30呀,最後個no.係29, 我同c6分工排,
每人4個鐘,大家都可以返去訓下,
前面有個女人,成晚都冇見過人,今朝9點先出現,
真係勁唔公平囉,
我個囡又係同你地in差唔多時間喎,佢in 1:10,
0的時間咁晏既,平時我個囡訓緊晏覺喇,
呢次衰 ...

洋房

之但係唔通真係要父母去排先夠誠意咩...其實如果有工人去排都叫做有人排啦, 總好過果d夠鐘先出現既"奸矛"人. 講真, 個工人去左排隊, 媽媽在家也要照顧孩子, 你估唔辛苦架咩!! 我就信唔過工人, 親自排!!

希望校長真係會睇片啦, 公平d丫! 難為我地吹左成晚風, 我仲病病地添呀!!

呀, 唔知最後有幾多人排呢? (二百幾個?)

但佢位得150個乍喎, 我地雖然排得前, 但係咪真係會被取錄架?!

[ 本文章最後由 auws92 於 08-10-31 11:04 編輯 ]

洋房

金麗話明天下午面試完畢會立刻以電話通知家長面試結果.
好心急好心急啊!!!!!!!!!!!!!!!!

洋房

係囉係囉, 金麗真係好多新移民報啊! 希望佢地d細路唔會好曳啦...
都四點半架啦, 金麗仲未打黎架! 超緊張!!

如果今年唔算多人報, 希望金麗會收我地上午班啦! 各位媽咪都同我一樣排得好辛苦架嘛...

原文章由 rayeu160 於 08-11-1 16:16 發表
不過有少少擔心....因為發覺好似好多新移民....

洋房

我個女都收左上午班啊!

靈糧堂都收左我地上午班呀, 其實我都鍾意靈糧堂多d架...
不過金麗又真係咁出名...

我都真係好抗拒果d冇家教既新移民架!!

或者只好咁諗, 如果唔理自己仔女既新移民, 都一早去讀其他學校, 冇耐性去排隊啦. 佢地揀得金麗都對仔女有d要求o卦, 都會教下d仔女o卦...

其實靈糧堂個環境我又鍾意d, 金麗有d佛堂feel......幼稚園唔應該太有宗教色彩架!

我都好矛盾架, 不過既然大家都知金麗好, 只好揀金麗啦!

讀o下先囉, 真係好唔掂既只好K2轉靈糧囉...

原文章由 kathylam82 於 08-11-1 17:20 發表
我個囡都收左am class喇....
但我見完都唔係好想讀囉...........
佢要我17:45前落去交留位費喎

洋房

恭喜啊! 請問你們是什麼編號呢? 我們編號是AB27啊!

原文章由 rayeu160 於 08-11-1 16:49 發表
金麗收左喇...2個都am class...

洋房

HELLO! 請問你們是什麼編號呢?

原文章由 露比2006 於 08-11-1 17:41 發表
Happy accept am class. Which class: AA , AB or AC ?

洋房

咦, 咁你地考慮成點呀, 會讀金麗嗎?

原文章由 kathylam82 於 08-11-1 18:13 發表
我個囡係AB22呀,應該同你個小朋友同班喎~

洋房

哈哈, 其實我都係因為家人既壓力...「排左一晚通宵, 唔通唔讀牙!」咁.

你好呀! 我地叫"陳怡靜"呀! 請問同學仔你地叫咩名呀?

原文章由 kathylam82 於 08-11-1 18:36 發表
交左lu~排通頂C6屎都叫我去比左先諗啦~

洋房

爆炸人加油加油!
我聽過上年有人被編左去下午班, 家長就寫信俾校長要求調到上午班, 之後成功啊! 一於搏下有冇後補位啦!

原文章由 爆炸人 於 08-11-1 18:16 發表
唉, 我好唔開心, 囡囡編下午班, pc07 其實佢表現都ok呀~~點解呀~~~而靈糧就收我囡囡讀上午班~~點算.....讀唔讀金麗好呢~

洋房

孖女媽媽妳太好了! 我正想做個統計, 妳就做左了!唔該哂!
其實唔知學校係咪以面試表現編班架呢 (甚至定上下午班). 或者係大B細B編班架呢? 我的怡靜是十一月的細B, 請問各位的是大B定細B?

我覺得老師面試時會觀察埋個家長, 老師俾本書請我同個女講下.(不過阿女唔合作...) 佢又會觀察我同個女玩有冇耐性...

衰D咁諗, 如果係跟面試表現, 咁又得罪講句, 假設D新移民相對冇咁出色...咁我地D細路咪唔駛同佢地同班囉...

P.S.希望果D新移民係因為欣賞間學校緊張細路仔去排隊(係有家教既父母)而唔係因為金麗學費平啦...

原文章由 rayeu160 於 08-11-3 17:32 發表
做個統計呀!!!! 大家睇下岩唔岩...

ab班
rayeu160(細孖) 浩茵
kathylam82 愷澄
auws92 陳怡靜
bobohungyau 邱朗傑
露比2006

ac班
rayeu160 (大孖) 汶蔚
winglongyan 冼永仁
novemberwm ...

[ 本文章最後由 auws92 於 08-11-4 00:00 編輯 ]

洋房

Dear Kathy,

(想說很久了!) 愷澄真係好靚女好可愛啊!! 很榮幸怡靜可以成為愷澄的同學仔!!

原文章由 kathylam82 於 08-11-4 10:55 發表
又做個統計丫!

ab班 出生月份
rayeu160(細孖) 浩茵
kathylam82 愷澄 0608
auws92 陳怡靜 0611
bobohungyau 邱朗傑
露比2006

ac班
rayeu160 (大孖) 汶 ...

洋房

好心急, 唔知幾時會訂造校服呢? 小朋友的白色小鞋子可以在那兒買到?

洋房

HELLO Tracyjj,

啊. 我剛剛打去問過, 原來上下午都開三班呀.
一班應該最多得三十人乍o卦, 如果唔係老師好難控制架喎...

原文章由 tracyjj 於 08-11-6 00:09 發表
我排#92囡囡收咗pc13...有啲唔開心, 不過我都知佢上午一定無行, 因為佢一句說話都無同老師講, 只係做咗老師收佢做的動作, 肯收佢都算好彩.

其實我有啲唔係咁明白, 金麗明明話收上午3班下午兩班, 但最終佢地開咗上午 ...

洋房

十分同意你的意見! 可能金麗佢趕住一個下午見哂所有學生再即刻通知家長結果, 真係好rush!

不過真係有D擔心, 真係好多大陸新移民.
唔知係咪2006年旺女仔, 金麗面試當日真係大部份都係小女孩!
唯有咁諗, 同學仔係新移民, 但希望女孩子會好D, 有D儀態又冇咁曳啦!

原文章由 露比2006 於 08-11-10 15:07 發表
雖然睇咗 口甘 多意見,我還是會讓女兒去讀, 因為金麗的教育程度, 功課多少, 都能易於適應小學,在區內較有口碑,相對區內其他幼稚園都有不好的意見, 例如:靈量太淺、康盈收生太濫老師惡、救世軍都OK不過還是金麗出衆,保良 ...

洋房

Hello爆炸人:

我是怡靜媽媽, 是上午班的.
其實我都好戥你唔抵, 咁辛苦排左一晚通宵, 果晚都幾凍架, 吹左成晚風...

唔緊要啦! 唔好灰心呀! 其實真係有可能轉番上上午班架! 加油加油!
如果我係你, 都會照俾孩子讀金麗, 起碼教得嚴D.

原文章由 爆炸人 於 08-11-10 15:48 發表
hihi~AUWS92, 唔記得問你, 係咪都係上午班呀~~

首頁

尾頁

跳至