跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 允祈爸爸 於 08-10-6 18:03 發表

我地已冇校車坐, 暫時冇其他resource. 唯有自己帶女返校...

今早, 我帶大袋被和允祈, 為安全, 坐的士準時08:00到校.
被老師責備太早返. 我為個女要尊重老師. 忍怒不言.
下午向校長投訴,校長找Excise 話基於保險條 ...

我都試過8:00正帶囝囝番學,亦感覺上老師d面口係唔同左,無平時咁nice
見住個老師剛剛番工由大門入來, 同佢點頭微笑, 佢連句回應/早晨都無,
cool 而果時黃課室得我囝囝一個又未有老師看管, 我唯有唔走住, 等個位老師,慢慢換好佢既制服後出來睇住我囝囝

其實大部份原因係呢度D 學生大部份都係住又一村附近, 無咁早返學架, busy 就係8:35-8:45 時段
仲有, 一到放學,15分鐘內d學生就會閃哂,所以呢度d老師咪嘆慣羅。

[ 本文章最後由 thatwhy 於 08-10-9 17:24 編輯 ]

大宅

原文章由 允祈爸爸 於 08-10-6 18:03 發表

我地已冇校車坐, 暫時冇其他resource. 唯有自己帶女返校...

今早, 我帶大袋被和允祈, 為安全, 坐的士準時08:00到校.
被老師責備太早返. 我為個女要尊重老師. 忍怒不言.
下午向校長投訴,校長找Excise 話基於保險條 ...

我想知邊個老師呀? (比D貼士), 其實佢係咪同你講笑?

[ 本文章最後由 thatwhy 於 08-10-9 17:22 編輯 ]

大宅

原文章由 cubixluk 於 08-10-10 00:04 發表

請問你小朋友讀邊班 ..... , 你住邊區, 有冇搭校車, 我係想睇下湊唔湊到多 d 人响葵青區搭校車呀....
老師黑面, 可能係未瞓醒啫.... 哈 ....
but 我真係好 like 呢度 d 老師, 個個都好 friendly..... 同埋遲咗接 ...

我囝囝讀緊高班。對唔住, 我唔係住葵青區。

大宅

原文章由 thatwhy 於 08-10-9 16:56 發表

我想知邊個老師呀? (比D貼士), 其實佢係咪同你講笑?

紹邦既website updated 0左了, 仲有老師既相片, 憑相片中我大概估到係邊個老師了。(姓黃, 新來的, 對不對?)

允祁爸爸,

我已check 了其他既ywca 幼兒園, 佢地都有代洗被單的服務, 我聽到後, 立刻0 哂咀。(點解紹邦用藉口推家長呢?)

大宅

原文章由 cubixluk 於 08-10-28 01:00 發表

可能佢吔唔想煩呢... 其實我本來都想問下校長架啦...
係呢... 佢用咩藉口 ?

最其怪佢地(校長&老師)話, 未聽過有呢樣代洗被單服務??

我感覺上, 佢地做野越來越慢, 好似"家教一線牽", 承諾一年出4期,
而家無家長催促,就好似唔再印製................

大宅

回覆 #32 允祈爸爸 的文章

昨天, 當我看了你留言, 看到Miss Chan, Miss Wong會唔會走一節?.............
剛巧Miss Chan打電話比我. 今天見你刪了.

其實我和其他部份家長, 同你有同感! 好老師可遇不可求. 也怕
她們離開. 是孩子損失.

早排有個家長投訴Miss Chan.聲言 要求校長轉班主任.
我唯有暗中出手. 打電話比校長, 多謝校長因為有Miss Chan做班 主任. 允祈成長得好好. 感恩! (我是就說是的)

我覺得洗被問題. 校車問題上校長一直得過且過. 所以我更不會不了了此. 找到会告訴 大家

[ 本文章最後由 允祈爸爸 於 08-10-31 21:36 編輯 ]

吓!咩事有人投訴miss Chan 呀, 我囝囝以前都係miss chan 教架, 佢真係好好,囝囝在學校有咩事發生都會主動打電話給家長, 好既都會讚下囝囝, 試過有一次請了兩天病假, miss chan 都打電話給我了解一下囝囝的病況。我非常讚賞她的開朗性格。熱情對代幼兒教育的工作

是不是她說話太直而中間產生誤會? 希望miss chan 唔好記掛在心。

其實在這兩年內, 眼見很多好的老師都走了(turnover好大) 例如葉老師,邱老師, 甚至文書周老師。在新學年的家長會上, 馮校長又沒有介紹新老師給家長認識, 家校一線牽有無再印製,而我又很少同囝囝番學(同家長傾下), 成立家長會, 想深入了解學校的情況...哎真難!

大宅

休閒阿太, 允祈爸爸,

你們會否出席9/11, 步行籌款?

大宅

原文章由 cubixluk 於 08-11-3 20:27 發表

no 呀.... only 會 join 旅行..... d 老師係咪都要去架 or 係跟總部去 ?

啊, 1:00 時在紹邦出發, 有旅遊巴士到科學園,再步行約1小時, 有攤位遊戲及表演

大宅

回覆 #60 cubixluk 的文章

我剛剛見到紹邦又請老師, 是否有老師要走呀?

http://www.hkptu.org.hk/right/vacancy/detail.php?app_id=8317

大宅

原文章由 cubixluk 於 08-12-19 20:50 發表
我今日初嘗老師黑面對待, 感覺好唔好, 我到而家都好唔開心

發生咩事??

大宅

原文章由 cubixluk 於 08-12-22 10:54 發表

冇乜既, 小事,sat 佢吔又冇野啦... 可能攰 d 啦...但我件又真係令人幾攰既 mouth:

係家長面前都黑面, sorry .... 我接受唔到.

大宅

原文章由 允祈爸爸 於 08-12-17 17:40 發表

有 呀

我見到你同你太太都有獻唱, so good!

大宅

原文章由 thatwhy 於 08-12-15 14:16 發表
我剛剛見到紹邦又請老師, 是否有老師要走呀?

http://www.hkptu.org.hk/right/vacancy/detail.php?app_id=8317

終於有答案了, 昨日收到通告, 黃惠珠老師2/1 起離職....

都係問同一樣問題, 點解紹邦d 老師turnover 咁大既????

大宅

原帖由 cubixluk 於 09-1-2 12:30 發表
終於揾返呢個 topic 啦

我沉日同其中一個朋友 gathering, 知道咗點解 miss wong 會走, 我諗應該唔關學校行政問題, 大多機會係個人理由而走既

miss wong 係教 pg, 聽聞 miss yip 放婚假期間, 係由 miss w ...

你好勁喎, 知道咁多小道消息. miss yip 幾時結婚架? 怪不知我囝囝某日突然同我講"miss yip 結左婚o拉"

但奇怪, 又會請家長去飲?

大宅

原帖由 允祈爸爸 於 09-2-11 23:31 發表
我認為老師應該有自己的作風和典範.而不是左右逢迎,家長要咁就咁.

MIss Wong已被人投訴而走左. 如果再有同類case,我唔止暗中出手. 会明同個家長講清楚.(如確實知道邊個).我認為Miss Chan係一位不錯的幼師. 好師可遇 ...

1. 我都大概估到是那一位家長, 是不是她囡囡最近已離校?
2. 最近學校在行政上確實都有所改進
3. 放完新年假, 收都的好消息就是葉惠雲老師重返紹邦, 葉老師都是一位好有經驗的好老師.
4. 每年的觀課都會在5月中旬的, 我有機會的話會向校長反映一下可否提早在11月中. 因為如觀課後家長有意見反應的話, 可以儘快改進.

大宅

原帖由 cubixluk 於 09-2-13 16:50 發表

我都估到係邊個啦.... 佢留冬菇頭既 ?????
另觀課係乜 ? 我都知下, 講嚟聽下 ???

此外我吔都想知你係邊個 ? 朝早返學會見到你嗎 比 d tips .. 唔該 ...

我都係估啫....答案真係要問允祈爸爸

觀課係每年約5月中, 邀請家長坐在班房內, 了解下小朋友上課時的表現, 當然不是全日, 約1小時. 而觀課後, 校長班主任及家長有約半小時討論時間, 從而反映意見.

囝囝是由賓姐帶返學, 而我祗會間中接佢放學. 想知我係邊個? 哈哈, 保持下神秘感好D.

你今日不用接放學咩?

大宅

原帖由 cubixluk 於 09-2-14 18:51 發表

oic ....... 我仔仔而家放學坐 school bus 唔駛去 school 接.... only 送返學, 所以我好嘆 ...

仲有, 你仔仔咪讀高班既, 阿仔表哥都係, 佢係今年先插入嚟讀的, 你問下阿仔, 佢會答到你係邊 ...

佢係咪住東涌架?

大宅

原帖由 cubixluk 於 09-2-20 17:58 發表
想問下 28/03 果個咩康體運動日係乜東東, 係我吔自己家長帶 d 仔女去 join 埋其它分校一齊去人吔間學校玩 ? or 紹邦老師都會去架... if 前者, 好似好奇怪咁, 你吔上年有冇玩過 ? ...

上年都無架, 今年可能應該係第一年舉行

大宅

原帖由 cubixluk 於 09-2-24 13:54 發表

咁你吔去唔去呀, 我報咗會 join, 但到時先算, 可能玩到 11:00 會 back home take a rest, 因為阿仔 5:30 有 musical class 要上

我都報左名, 一家3口都會join

大宅

原帖由 允祈爸爸 於 09-3-1 17:42 發表

你地估果個, 已同個女走左轉左校. 而低班確實再会在升班時有小朋友轉校, 因為居住和校車問題.

允祈爸爸你好犀利, 可以知咁多野, 你經常接允祈放學嗎?
咁來年高班咪會好少學生羅?

首頁

尾頁

跳至