烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

晴B媽講得無錯,電磁爐煲水真係好快,比煤氣爐快好多好多,至於電磁爐好定煤氣爐好,就好視乎你鐘唔鐘意煮野食同煮乜野食多。我發覺電磁爐只合適煮或煲一些液態的野,比如煲水,煲湯,六個麵,真係無得頂,好快,但煮菜甚至炒野,每次我都想搵個錘仔出黎打爛佢,雖然個鑊燒已經到好熱,但食物一落鑊,要等好耐個鑊先熱番 dd,所以炒野真係好煩。另外,煮具都係一個問題,如果你好似我咁,鐘意用中式炒鑊,咁電磁爐就差 d la,因為用的煮具係平底,所以就要一隻手扶住隻鑊,一隻手炒,真係好煩,試過一次整生炒臘味飯,係鑊底平面的野就快燶,但其餘周圍的就熱都唔熱;唯一一讚的就係清潔真係好容易,好幹淨。

別墅

好媽媽勳章

原帖由 晴B媽 於 09-11-25 16:23 發表
如果屋企廚房不是嵌入式爐頭的, 我諗買一個單頭電磁爐 + 一個單頭氣體爐, 就perfect 喇

絕對同意 !!

別墅

好媽媽勳章

yes, you are right !! 我打算遲 d 搬屋會會用番煤氣爐,因為而家個電磁爐真係令我無甚心機野野食,但我都會買番個電磁爐用黎打邊爐同煲湯 la !!

原帖由 叉燒媽咪 於 09-11-25 16:42 發表
其實even有電磁爐, 最好都有個煤氣爐孖住用, 因為瓦煲o個d都係要用返煤氣。最可兩者都有就perfect

別墅

好媽媽勳章

原帖由 眼訓 於 09-11-26 04:23 發表
我絕對唔會轉返用煤氣, 只要你明白IC的所有原理, IC好過煤氣多多聲. 我開個爐15秒已經夠熱落菜

要鍋氣, 得, 不過你一定要用平底鍋, 盡量有多d surface area貼住個爐, 增加電磁波流量. 唔用平底鍋的媽媽, 就預左冇 ...

想請問你用緊邊隻平底鍋同邊欵電磁爐呢 ??

別墅

好媽媽勳章

我同你一樣?都係 panasonic 電磁爐 + 美亞中式鑊,呢隻爐剛買一個月,之前試過平底的生鐵鑊,效果都未如理想。都係個句,煲湯煲粥煲野真係一流,又有時間制,但如果炒野真係不及煤氣爐 ( 純粹個人意見 )

原帖由 meko~ 於 09-11-27 00:33 發表

me 2~ i like 電磁爐
我唔會用番煤氣

安全,快熱,又慳錢,重有時間制
D人成日話電磁爐無鑊氣
我又唔覺喎,薑葱炒蟹都炒到好味

而家煤氣費平左好多(淨係沖涼+洗碗)
電費又無多好多

PS~我用樂信電磁爐
...

別墅

好媽媽勳章

原帖由 晴B媽 於 09-11-30 21:10 發表

電子湯煲我以前都有用, 我覺得麻麻地, 淨係要煲滾d水, 都要半個鐘!

煲湯煲液態野就真係電磁爐好喇,不過我都係寧願用煤氣爐,好彩遲 d 可以搬屋換過晒 d 野

首頁

尾頁

跳至