跳至

首頁

尾頁

民房

嘩﹗宜家係唔係改咗例?要180 days quarantine period? 好慘﹗我隻貓係2006年來Mel,要住30 days quarantine centre,我已經覺得佢好慘﹗當時我隔日去探佢,因我隻貓比較細膽,所以一見到我就不停叫。

妳可以自己搞,可以比較機票+打針+晶片+檢查費同搵agent搞有幾大差別。我嘅經驗係一定要搵間有口碑嘅agent,我的貓貓來的時候就因agent follow得唔好,令我要等好耐至可以同隻貓見面。香港agent收費已忘記,澳洲收費共AUS$650 (incl. GST)。如果自己搞最重要係首先check吓澳洲呢邊quarantine centre有冇位。仲有响貓貓上機前千萬唔好同佢哋著衫/帶貓帶,因貓貓在飛機上如果遇到氣流受驚會對佢哋有危險。

記得多啲去探佢哋,因貓唔同狗,適應力比較弱。

希望妳哋嘅貓貓可以快啲來澳洲過新生活﹗

不過我哋打算返香港住,所以我哋隻貓又要再一次經歷坐飛機嘅不安﹗

民房

之前我係搵Peace Avenue Veterinary Clinic (係旺角太平道),其實呢間agent都好有規模,個老闆都好有愛心好盡責 (因我上次太激氣,搵咗佢哋個老闆投訴,後來由佢老闆自己幫我follow,但因澳洲quarantine centre冇位,所以等咗好耐隻貓先可到澳洲,又要香港搵人照顧佢,真係好麻煩),可能啲員工唔係太用心幫妳follow。

祝事事順利﹗

原帖由 lillymarie 於 09-2-20 17:40 發表

多謝你的提醒呀!
現在仍係最少30日隔離. 我地有機會去brisbane, 可能無得探貓貓呢. 呢D真係太煩, 到時再諗了.
你可唔可以pm我, 你當年搵咗邊間agent, 等我唔好搵正佢? ...

首頁

尾頁

跳至