跳至

首頁

尾頁

民房

可以帶bb三個月嘅食量,我12月帶咗16罐返來澳洲(我同bb一齊)。

民房

我係bb4個月返過一次香港,在回港前我打電話到澳洲海關問過,他們說可以帶bb食量的3個月份量,當時我帶咗12罐(因我bb對澳洲奶粉不太適合)返來澳洲(我同bb一齊),過關時有檢查但全部通過。
08年12月份我同bb响香港返來澳洲,我帶咗16罐奶粉,我填表有註明我有帶奶粉,亦都要排查行李嘅隊,過關時那個關員完全沒有檢查,全部通過,可能佢見到我同bb一齊。

民房

妳可以計下妳bb平時飲奶份量,如一星期飲一罐,即可帶12罐,我覺得都係大約計,海關點知妳bb一日食幾多,不過唔好太離譜。
係呀﹗真係好重,上次只得我同bb,又要攞16罐奶粉+一個行李喼+一個手提喼+一個袋。過曬重,無辦法下係AsiaMiles積分扣。過澳洲海關時仲好笑,職員無查我啲奶粉,反而問我有無人係接我,佢好似擔心我攪唔掂﹗

民房

寶寶儀,唔便客氣﹗妳嚟旅行or住?妳仲犀利帶2個囝囝,雖然有奶奶,但我真係好佩服妳。

民房

Zi:
澳洲係唔比寄奶粉。另外,澳洲好似無雪印思敏兒。如果妳唸住繼續比bb飲思敏兒,可能妳要辛苦啲帶過來澳洲,不過每次只可帶3個月份量。

LoliAndyBB:
一定要申報。聽99講佢朋友上次帶咗兩罐奶粉,唸住比佢個孫,過海關時因無bb係身邊,所以被沒收。我上次帶住bb就無問題,16罐全部過曬。

首頁

尾頁

跳至