樓市動向

跳至

首頁

尾頁

公爵府

引用:中大市場學系教授冼日明認為,樓市仍然有重

原帖由 ddddssss 於 14-07-17 發表
中大市場學系教授冼日明認為,樓市仍然有重重辣招包圍,近日旺勢只是小陽春,在整體歐美加上中國經濟氣氛欠 ...

我都同意!但最大問題係隨時即係幾時先?!出年就爆同5年後先爆都唔同部署啦!

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

公爵府

sweetdog 發表於 14-7-21 14:04
呢道好鬼痴線,講楼市可能会跌都比人閙爆!

邊個咁衰?!我好歡迎理性討論!
其實我都好想個市回返啲!而家上車唔易,但換樓都好難呀!

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

公爵府

muimuizhe 發表於 14-7-20 21:03
舊年見咁多人睇淡,我都唔敢入,同期朋友買左我睇中既同尺數同屋苑,今年升左成20% ...
400萬內的細價樓?
其實我覺得細價係危!因為政策加上整體供應不足,萬一爆起上來,我估細價樓應該係爆得最勁既!

公爵府

muimuizhe 發表於 14-7-21 15:45
舊年5百幾,今年6百幾!
真係好勁呀!

公爵府

gigi1020 發表於 14-7-22 17:28
我2010年買果時都話爆啦, 到依家我都係0.9X息, 1厘息都唔使, 供剩1M, 話之你爆勿, 過左骨就神仙, 真係等運 ...
其實我2011年買咗收租樓,我都係咁諗,低息唔買等加息先買?!先唔好講都唔知幾時加,而到加息時係唔係真係如願可以跌咁多?老實講我又真係唔知!但我2007年自住樓細換大,2011年買多間收租,到而家己經享受緊超低利息既plan,唔使1厘,真係唔好講笑,而家真係唔多捨得賣!

gigi1020  yes  發表於 14-7-23 17:35

公爵府

引用:我同你一樣,2007同2011年買樓,低息,唔捨得

原帖由 BAO902 於 14-07-23 發表
我同你一樣,2007同2011年買樓,低息,唔捨得賣

公爵府

其實真係好明白而家想上車既朋友,無論之前咩原因無上車、無機會上車又或者賣錯咗,但而家個市的確真係唔係好睇得通,我自己覺得各國量化,即使係收水都要時間,但這段水浸的日子的確係會另資產不斷向上,我見好多人話薪金追不上樓價,其實事實可能係只有佔小部份高薪族才追到樓價,而更多既人係因為資產增值而令自己購買力大增,資產可以係所有實物,例如樓、車位、的士、股票‧‧‧等等,再加上樓既供應都係少,所以而家樓係有價有市,不過唔係大多數既小市民能力所及。這個情況做成更嚴重既貧富懸殊既現況。所以真係計過數,未有能力既朋友,不如真係好好計下點樣投資令自己能力上升,到上到車先再算。總好過齋等啲樓跌!因為老實講,造成今日既局面,有好多原因,要一下子消除,唔係香港政府一兩個政策可以處理到的。

其實真係慶幸自己當年只係計掂自己荷包就勇字當頭上咗車,否則到而家買又唔敢,長期租又好似唔對路既景況,真係進退兩難!

yiu_mimi  講得啱  發表於 14-7-25 15:53
iammiyake    發表於 14-7-25 12:40

公爵府

purplea 發表於 14-7-24 11:29
我都等緊爆 正如人仔依家都趺左一樣 無野是絕對的!

我認同這個論點,但重點係這句話係1997前半年講同係2007前半年講,結果就可以好唔同,係1997前半年講半年後就開始大跌,一直跌到2003。但係2007前半年講,只係2008年尾大跌咗約半年,之後一直升到而家。所以我覺得重點不在於這個論點,反而係在於幾時先係真正進入大調整,但這個"幾時"就係大家都預計唔到囉!

公爵府

purplea 發表於 14-7-25 17:02
有樓人士當然我講既野唔啱聽, 不過今年眼見好多鋪頭都執粒, 个市好靜, 我覺得有經濟蕭條的感覺, 不宜買樓, ...
其實都唔一定唔啱聽,我有樓但我知我無能力左右大市,所以我只能按市況去做唔到部署。其實跌都唔係一件壞事,起碼我買多間或換間大既都易啲。

首頁

尾頁

跳至