跳至

首頁
12345...29

尾頁

男爵府

轉左新版面後,唔知點解我看不到198頁後大家的提問呀,不如開過一個新thread,當是1.5歲後BB的一個新開始啦。

尋日好似見到ckbee, poohpoohlee同DoDoDoDo有留言...唔好意思,可唔可以問多次?

[ 本文章最後由 mrsmcdull 於 07-7-4 17:59 編輯 ]

男爵府

poohpoohlee

很好呀。 如果早/晚有一至兩次奶,下午真的唔須要飲的,果汁/維他奶唔飲可以飲豆漿/乳酪,當然飲水也很好。

一個紙包蛋糕太多,半個-2/3個OK啦。

男爵府

bb86

通常唔食一種就第二隻牌子都未必食。 可以遲一排再試下。

芝士都係唔一定要吃,佢唔鍾意都冇計嫁。

男爵府

noelandy

如果食埋蛋黃,一星期三四隻好啦。

茄汁豆得,不過凡是罐頭都有防腐野同埋高鹽,點有營養都冇用,少吃為炒。

男爵府

NO.FOURFOUR

港島大把選擇啦。

Olivers, Great, ThreeSixty, Gourmet 仲有一些有機店也會有。

男爵府

bb86

couscous 是小米,加水/湯煮就可以,快過煮飯。

八仙果: 一般鍊製口果都係高糖及鹽,不過確實係咪食得多唔好就好難答你,我意見係,如果唔係喉嚨痛,不如唔好俾佢食。

男爵府

pinkyhsy

雪梨 2個
薏米 2錢
蘆根 2錢

水蓋過材料 煲45mins

打針前後各飲 1-2次。

男爵府

DoDoDoDo

好野喎,反而夜晚臨瞓唔駛飲奶。 :-P

係呀,可以飲鮮奶,毛毛飲下面個隻。 你可以用乳酪/鮮奶加粟米片作早餐,也可吃蛋、麵包、芝士、饅頭、豆漿,甚至有時食腸粉、叉燒包(走叉燒)都得呀。

男爵府

angela

我冇整D咩俾毛毛吃/飲,不過佢有支俾BB搽牙仔,舒緩痕/痛既膏,你可以買來試下。

基本上一些清涼飲料也可令佢舒服D。

男爵府

vinchoy

我買既係牌子係B字頭,好似同一牌子有隻痱子膏既,你可以去藥房買,我番屋企再望下隻牌子名先。

男爵府

yf

PURA 奶在百佳、jusco、city super也有喎。 其實咩牌子都OK既,不過要揀100%全脂牛奶較好。

芝士不是blue cheese就食得。 yogurt 基本上冇蜜糖、果仁也可吃。

男爵府

jenny1209

冇問題呀,不過午餐同晚餐份量有一碗嗎?

下午可以再試下D yogurt, pancakes, cup cakes 之類,睇下胃口點。

早餐可以再豐富D,因為一天既開始一定要夠先有energy。

半夜真係為奶而喊?? 平時邊個同佢瞓?

原文章由 jenny1209 於 07-7-5 14:47 發表
毛媽,

As you know, 卓豫 doesn't like to eat. I started yesterday not to give her milk during tea time. Please comment if the following time table is OK or not. Many thanks.

7:00 - 8:0 ...

男爵府

毛毛用緊既teeth gel 係 bonjela

http://www.bonjela.co.uk/

男爵府

jenny1209

那真的係時候強硬D唔餵夜奶啦。 半夜起來應是一個過渡期,唔好話佢naughty啦,尋日bighip先問我相簿入面個靚女咁精靈係邊個來,我就答佢係jenny1209個女囉

大件既蛋糕/餅/小食在初時也切成小鰻頭大小,看看會否接受多點。

男爵府

yf

唔好意思,好似漏左答你。

一盒有8安啦,唔駛飲哂喎。

在家飲我會座暖,在街就等冇咁涷就就咁飲。

男爵府

bb86

打針最好在病好才打啦,even係幾聲咳。 因為打完針仲有1.5日會發燒,到時你好難分清BB有冇唔舒服。

不過你帶俾醫生judge其實BB好番未也可。

湯水、燉蘋果、燉雪梨都可隨時飲,有咳冇咳都得。

[ 本文章最後由 mrsmcdull 於 07-7-9 08:56 編輯 ]

男爵府

tifpat

去沙巴可能比教難買到鮮奶,如果是buffet table的奶,我又唔係好敢俾BB飲。

我提議:
1) Buffet 的未開乳酪可吃,any favour冇果仁蜜糖都得。
2) 粟米片可吃,溝乳酪or少少鮮奶OK。
3) 你可先在港俾鮮奶佢飲,飲一兩次冇問題後,in case你在沙巴找到紙盒鮮奶,也可用來代一餐奶粉。
4) 豆漿可代奶,不過在沙巴又未必有喎。
5) 寶礦力也可渴大人既,不過要溝水,你點解問既?? 驚佢肚痾? 不如帶定粉去沖會唔會易D?
6) 去醫生處取定平安藥喎。

[ 本文章最後由 mrsmcdull 於 07-7-9 09:06 編輯 ]

男爵府

yf

燕窩可吃,不過雪蛤糕最好大D先,因為激素荷爾蒙很多。

男爵府

jammylau

你的首要任務不是轉豆奶,是要在1045改早小小至1000-1030吃生果及小食(如麵包/蛋糕),1230-1300才吃飯+菜+肉+湯。 如果飯既份量足夠,那1500就不會要吃那麼多了。

慢慢加大午餐同早餐份量,下午的奶便可減小或不吃了。

男爵府

Belami/車莉

透明狀的液體只是消化過程的一些酵素,問題不大。

有冇發覺BB最近出緊邊隻牙,係咪咬手指/東西時間多了? 以上兩件事也會令BB的便便不同了,因為佢地食左好多菌落肚仔呢。

如果唔係出牙,就可能真是腸胃炎未好番。 藥物一般能打低在消化系統中既病菌,不過同時亦擊退埋益既。所以之前你地可能有見到peter太推介了probiotics俾BB吃,我個人都覺得可以係一種幾好既產品。因為而家D bb吃得太多藥。 不過如果唔食probiotics,食下yogurt也可。

另亦可把BB的餐單寫低,每天幾點食過咩,要詳細一點,連續看2-3天,你會了解多一點是否有某些食物令BB的poo poo不同了。

首頁
12345...29

尾頁

跳至