跳至

首頁

尾頁

大宅

我係瑪麗媽媽
上一胎都係瑪麗生(2/2009)
等我同大家一齊分享下

我陣痛total 是30小時(由見紅入院後計)
因為我的子宮頸死都唔肯開.....非常硬頸
入院後....佢都係叫你慢慢等...等到子宮頸開到4度或以上(即大概4cm直徑)
期間會有醫生睇你的下體情況....如開不夠會用手指開
如羊水未穿佢亦會幫你入房穿水

之後.....佢地會問你需唔需要止痛針
直到早上, (如你真的痛左好鬼耐但又未開頸..當時是14小時)
佢地會安排你入產房,打催生針(點滴)
一邊是有止痛用的笑氣(其實索左都幾暈)
最後我真係頂唔順....用左止痛針
佢會半小時幫你打一次, 但有效期只有10分鐘(佢話不能過量)
期間有老公打氣...但無乜用的....除左幫你執下d污糟野

期間一直都有一個當值的姑娘坐響度不時幫你睇下情況既

0甘到生啦....姑娘會叫成隊人幫你執生
生完....阿b會放響你個肚上面
先至慢慢剪臍帶同埋抹身
再問你係仔定女(你生緊既時候一直都可以睇住個鐘...知道哂仔/女的時辰八字)

然後果隊人就會走左
正常地你要等一陣至生埋個胎盤出黎的

但我個胎盤就太騎呢....生唔出
最後我比人推左去一間凍冰冰的手術室
做埋果個類似無痛分娩的半身麻醉(真係一d都唔痛....又未至於無感覺)
然後醫生用手由產道拎番個胎盤出黎-_-"

成個過程就係0甘
之後阿b有任何檢查各樣都會去番西區/就近的母嬰健康院
如阿b再入院會去自己就近的醫院而不一定入番瑪麗的
(如你是跨區生產的話)

大宅

我發現第二胎好明顯易谷奶(而家已經長緊乳腺)

我第一胎完全唔會響而家開始長架....

我希望我餵到啦
第一胎..佢餓左一日呀~(最後補奶粉)

大宅

原帖由 devilmelody 於 10-12-13 17:14 發表

點先為之谷呀?? 我發現有少少奶白色o既野响乳頭上..又唔知係咩...

乳房有D實實地0甘

果少少奶白色係奶黎架啦(如果是液態的)
不過.....如果係好杰(有D係粉刺既感覺)
果D可能係積落既死皮黎架咋

大宅

原帖由 wuws 於 10-12-13 16:06 發表
我而家12週幾,都有小小谷奶,但未見乳線。
我上胎餵得好成功,餵左一年。
而家我屋企人都有煲魚湯同豬骨湯俾我飲,希望快d上奶,呀b唔洗捱餓 hahaha....

...

我後來都餵左年零*(但唔係全人奶媽囉)

我飲豬腳湯同埋鰂魚湯都好有效

大宅

原帖由 wuws 於 10-12-14 09:38 發表
hidecatcat,
你有冇覺得第二胎個肚大得好快?我而家13週,個肚好似4個月噤。唔知去到差不多生既時候會唔會好辛苦呢?

到時至算啦
醫生會幫你check住架嘛:D

大宅

嘩..好驚0甘喎

不過我第一胎都入左去產科兩次(一次係血尿, 一次係子宮劇痛比同事送左入去)

首頁

尾頁

跳至