自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

我大女細個個個都話佢係資優, 好多人都叫我o地帶佢去CHECK(包括校長), 但佢冇咩特別問題, 所以覺得冇必要去, 而且我o地唔想佢比人訓練, 希望佢有一個快樂o既童年, 玩多d... 不過只要佢問, 我o地就會答...

結果, 今年暑期, 佢參加o左某大學一個研究, 係由出世開始已經有一路跟住, 關於血入面某d成份... 咁o岩今年連帶有PART係會CHECK IQ... 最後知道佢真係資優...

知道後, 我o地都冇打算要訓練佢或搵訓練班比佢... 因為曾經聽過一個跳過級o既大學生話... 如佢當年有得再揀, 佢想唔跳級, 因為可以玩多幾年, 打多幾年波, 應該會開心d...
我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

我細女兩歲, 都玩到30pcs... 但係玩得多先識...

但返playgroup, 有個小朋友, 細我呀女兩個月, 無論老師比咩o既puzzle佢, 未見過o既未玩過o既, 多定小(最多60pcs), 佢都可以好快自己拼到, 我覺得依d先有天份...

原帖由 fundfund 於 09-11-4 17:04 發表
我個仔2歲半已可以切到98pcs 拼圖, 但我唔覺佢係資優喎, 因為切多幾就得,
資優唔一定非常聰明, 可以係某方面既天份

我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

可以check完又check o既咩? 因為我個女做大學研究check o個時, 佢o地話最少要隔一年先可以做test... 如果唔係就唔準o架喇...

原帖由 Ivy07 於 09-11-4 17:56 發表

我都聽過一個家長好搞笑,聽人講的,唔知係咪真的,又係因為佢個仔坐唔定,成日比老師投訴,於是認為個仔係資優生,check 左二次都唔係資優生,再check第三次,結果就係,咁佢就好開心,放心曬。其實而家好多資優生,係D家長check完又che ...
我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

冇o架... bb開始就就咁放o係大地墊, 任佢自由發揮, 又唔怕跌親(其實係我懶...)...
d女細個時, 佢想拎玩具, 就會自己諗方法, 碌去, "典"去, 跟住爬去, 搵o野扶住企好行去... bb跟本冇得教, 佢做到就自然做到...

我大女都好少話悶, 因為我o地比主張玩多d, 玩電腦打機都冇所謂(當然有rules), 再唔係, 佢自己拎d書黎睇可以睇足一日... 不過我o地唔比佢咁做, 應該要多元化d, 乜都唔可以沉迷...

大女其實應該冇大家想像中咁叻, 佢都唔係次次九十幾分或一百... 不過佢真係好好記性, 差唔多係過目不忘, 所以係天生o既, 我同老公細個都唔係咁...

原帖由 南瓜車公主 於 09-11-5 00:11 發表

印象中我好似睇過你話你個女好細個就會企,行,爬.咁你會點培養你個女呀???因為gifed太悶又唔喜歡,會搞搞震,沒興趣又唔學.我個人覺得唔洗一定要咩成名,12歲讀大學,但最怕最後未12就唔肯讀書,最後一事無成

其他資優 ...

我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

大女4個月叫媽媽, 5個月叫爸爸, 7個月叫B, 貓, 婆婆, 1歲講兩個唔同音o既詞語, 歲半識講完整句子...
我媽話我同樣4個月叫媽媽, 但我就唔係資優...

之前我都講過, 我o地唔會訓練佢, 假若佢第日有興趣自發要參加或要求跳級等, 我o地就盡量去配合佢...

原帖由 南瓜車公主 於 09-11-5 13:45 發表

尼個我同意,有時並唔係迫bb,佢就會係milestones上不斷進,佢要識就會自己識,父母就算想迫都迫唔黎.咁你女女會唔會好早開始講野呀?
方間/大學有d專俾資優參與的course or seminar,你又會唔會自己/俾小朋友參加,等佢 ...
我想要9999呀...

首頁

尾頁

跳至