跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我19號在威爾斯生左阿b, 醫生即日同佢檢查時發現佢氣速, 所以佢要去新生嬰生病房觀察,抽血驗感染指數 (仲未知佢因咩事氣速), 打抗生素7日(at least).

頭先醫生打o黎, 原來我本身有b型鏈球菌, 所以導致阿b 要入新生嬰兒病房 (佢話佢地會mon 住阿b 的情況, 真係唔希望佢有事.........), 而我都要番醫院取抗生素食.....

唉...............點解會咁.....(15/5 o個日係健康院產檢, 已同醫生講, 我去VIVI O個時有D 赤痛, 佢叫我留尿做化驗, 點知等唔切, 阿B 就係19號出世.....唉.....我應該一早去私家驗)...........

柏曦5月19日出世喇

複式洋房

咁你阿b 個result 出左未呀? 希望你阿b 無事早日出院啦...

我阿b 明天要抽多一次血睇下有無事, 打埋一次抗生素, 跟住停藥, 觀察一晚先至知可唔可以係呢個星期內出院...

原帖由 luilui007 於 09-5-24 22:25 發表

你的情況跟我有點似...
我17號生左阿b,我一早知道自己有鏈球菌, 醫生都話順產時要記住打抗生素就無問題,但我生產時因產程太快所以只係打左一支抗生素(其實應該全個產程要打兩枝),所以生產過後阿b都要入新生特別護 ...

柏曦5月19日出世喇

複式洋房

我都唔知佢係咪確定左, d 醫生姑娘都無講過佢受咩感染.......

原帖由 luilui007 於 09-5-25 21:53 發表
cb_jackie ,
我個b 第3日時已經出左result係低,所以當日我地一起出院.
噤你阿b 係唔係確定已經感染左?

柏曦5月19日出世喇

複式洋房

阿b 明天出院喇, 我明天會問清楚姑娘.....

原帖由 luilui007 於 09-5-26 22:34 發表

不如你問下醫生姑娘,得個知道都好啊

柏曦5月19日出世喇

複式洋房

本身我唔知自己有b 型鏈球菌, 所以生o個時無打到針....

原帖由 NOPAN 於 09-5-27 00:14 發表
我都有b型鏈球菌, 而產程都係好快(9點幾入院, 10點幾生左出黎), 我一入院就開左3度, 跟住就打針, 無耐又生得喇.

之後, 亞b要抽鼻液, 耳液, 肺液....驗, 無事先出得院, 最後瞓左三日醫院, ok啦.

大家唔好驚, 無事既 ...

柏曦5月19日出世喇

複式洋房

咁你快d 問清楚醫生啦.....因為夠37週, 阿b 隨時會出世o架.....

原帖由 nic_bb 於 09-5-27 13:13 發表
係啦...我就係好擔心,
唔知BB會唔會宜家仲喺我個肚入面已經受到感染...
我打針冇所謂,只係唔想BB出世後要瞓特別兒科病房咋..

柏曦5月19日出世喇

首頁

尾頁

跳至