懷孕前後

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

原帖由 jessica_8_31 於 09-7-28 14:38 發表

唔駛客氣啦, 將自己所知既向大家分享都係一件開心事來架.......嘻嘻 其實負擔得起, 真係帶亞B去C+打好呀, 佢又打少幾針, 我自己見到亞B都無咁心痛, 咁打少5針, 又少5次會發燒既機會, 大人同BB都好! :joyo ...

阿b發一次燒
我地放一次假去照顧佢.條數都唔止了
而且bb發燒.做父母的真係好心痛

大宅

原帖由 actam 於 09-7-28 14:59 發表

如果我無請工人,我媽咪又唔會幫我,我奶奶又年幾大會唔舒服,只係得老公放兩星期假....我係咪應該請陪月?

各位比下意見我, thx

我無請工人
阿媽同99都要返工
老公請一星期大假(but 佢係唔識做家務的)
所以我請左陪月

大宅

原帖由 jkfamily 於 09-7-28 15:50 發表

如果我係妳,經濟環境許可,又搵到啱心水的陪月的話,就請個來照顧自己啦

餵奶已經好倦,請個人幫手起碼一日三餐都有人幫妳搞掂

最緊要有人同阿b沖涼
坐月唔掂得水嘛

大宅

我搵到個比較衞生署四合一、私家診所五合一和六合一混合疫苗

http://www.mamastation.com/modules/news/article.php?storyid=602

大宅

原帖由 actam 於 09-7-28 16:17 發表

多謝各位意見

我想問下你地請倍月,每日幾多個鐘? 6個鐘好似好少(驚煮唔到3餐),8個鐘又驚太多時間

我請8個鐘
其實8個鐘唔算多
因為陪月要減買餸時間.我個就扣半個鐘(我知出面多數係扣一個鐘的)
即係實質得7個半至7個鐘係你屋企
不過我地十月生現在先請
真係難少少喎

大宅

我今日個肋骨痛到不得了
係咪真係要痛到生嫁

大宅

原帖由 katieyam 於 09-7-28 19:37 發表
我想問下大家, 我地呢個週數如果有d咩事(出血,流啡,勁肚痛,bb唔係點郁,等等)係咪應該直接去產房唔好去急症室呀?
另外想問下qe個產房究竟係邊度? 係日間醫療中心個度定係c3婦產科個度? ...

你係咪係QE登記
你應該有張咭
係寫去B4
我係2X週時流啡.入急症.再上病房
走時D姑娘話.我touchwood再有嘜樹or生得
直接上B4會快好多
唔洗係急症分流

大宅

原帖由 cinderella_mama 於 09-7-29 09:27 發表
尋日o係康妍上完堂, 係講疫苗的
私家打哂 6合一 + 5合一 + 水痘等等 = $6,xxx
呢個價錢係咪周圍都係差唔多嫁喇?!?

打六合一就唔洗打五合一
根據jessica_8_31的資料
61 : $600-$800 (每針計, 共打三針)
輪狀病毒 : $600-$800 (每劑計, 共食二劑)
水痘針.我上網見過$200-$300

就算打晒6合1+輪狀病毒+水痘
= (800*3)+(800*2)+300
=4300

唔洗6xxx咁貴喎

大宅

原帖由 cinderella_mama 於 09-7-29 09:49 發表
噢... 我聽日拎埋張單張返來睇下先

因為我記得係:
6合1 打 2針
5合1 打 2針
輪狀病毒 - 2次
水痘 1針
total 要 $6,xxx

正苦將會開始有個支係肺炎鏈球菌
唔係輪狀病毒喎
仲有你可以去返嚟個post的page 1
睇返6合1 同5合1 的分別
嚟兩隻只係差一支針
所以無可能打完6合1又打5合1
你問清楚間診所.佢所謂的6合1 係嘜5合1 係嘜

大宅

原帖由 翡冷翠 於 09-7-29 10:15 發表

我自己有個Excel的,睇下幫唔幫到大家~
http://www.4shared.com/file/121391485/ab4e197b/BB_online.html

p.s.入院物品以在廣華生bb為準

你會買邊隻牌子的束腹帶

大宅

原帖由 cinderella_mama 於 09-7-29 10:30 發表
=0= 錯哂 唔好意思
等我今晚返去睇清楚先 ^^

大家交流下姐唔洗唔好意思
其實我都見過安仁診,都有d咁上下的plan
我為意到個plan除左包針仲話包檢查
所以先貴過就咁打針
你睇下你手頭上個plan係咪都包所謂檢查

大宅

原帖由 翡冷翠 於 09-7-29 10:39 發表

我打算買d cheap野咋...冇牌子果d...因為有幾個順產的朋友,買左都結果冇用(因為cool住辛苦)...哈哈~

我問過人又話開刀要用
其實我都懷疑緊開左刀有傷口點用呀

大宅

原帖由 mylovelyBB 於 09-7-29 16:48 發表

係呀~我上一胎只係飲佢 + 食薑醋,無再加其他補品。我個時都係開刀,開完刀好似十至十二日先開始飲。

因為我上一胎無餵人奶,所以唔知餵人奶飲唔飲得,不過佢既廣告就話無論開刀定順產 & 餵人奶都可以飲。 ...

你上一胎都係開刀
咁你當年有冇買產後收腹帶
如果有係嘜牌子

大宅

今日返左QE做查檢
醫生用佢對X光手摸下我個肚
話阿B有D大
同我又胎盤前置
所以要我下星期又要返去照
真係就算老細俾我請假
都請到唔好意思了

大宅

原帖由 jkfamily 於 09-7-30 14:57 發表

X光手~~hahaha
(不過聽人講,有經驗的醫生,係可以摸下個肚就知道bb轉左頭未,妳地有無聽過呀?)
係咪因為妳話佢知妳胎盤前置,所以醫生緊張o的,要妳返去照呀?我呢類無乜特別的孕婦,已經都要每兩個星期返去一次檢查了,妳個case複雜 ...

我同事同我弟婦都話
醫生係摸到bb的位置喎
今日最開心係.醫生同我講阿b轉到身啦
我下星期三要返QE照.但星期六又返C+
唔知怕唔怕照得密
但正苦咁難得咁重視我.我無理由唔返QE嫁

大宅

真係估唔到好多bb用品係美國平過香港好多
好似我弟婦將會俾我個Medela pump in style奶泵係美國佢地買US300有找.香港竟然賣43XX
我又睇緊揹帶,係BK見好多媽咪話BabyBjorn(唔知係英國出定瑞士出)好
估唔到又係美國平過香港.我想買個款.我係Amazon 見係 us 77有找.香港賣1050

大宅

原帖由 黑白豬 於 09-7-30 15:55 發表
點止美國,加拿大都係呀!我表姐移左民去加拿大,佢買左d衫仔俾我豆b(d衫有價錢牌),d衫仔靚過香港果d、仲要好平…真係好想叫我表姐幫我買多d返黎,但可惜佢1年返黎1次… ...

我屋企人係美國又係買左好多衫仔俾寶寶
都傻嫁.平過香港好多
真係叫細佬寄嚟都仲有 so
過多兩個月又好似輪到我舅父返嚟
一於叫佢同我攞條揹帶返嚟先

大宅

原帖由 awesomeada 於 09-7-30 17:19 發表

吓咁抵~~ us$77 for BabyBjorn 揹帶. 我舊年係mothercare 買,佢重加左價tim ~~

係呀.你睇下.係美國真係平好多
http://www.amazon.com/BabyBj%C3%B6rn-Baby-Carrier-Air-White/dp/B000CGX7WU/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1248953097&sr=8-3
你買左邊個model.我想買air.唔知support 夠唔夠
但其他model我又怕太熱

大宅

原帖由 @陳師奶@ 於 09-7-30 17:27 發表
我本身成日病

都諗住係坐月既時候 做足d 補好d 希望身體可以好好啦

因為仲要搵$$養阿b

我自己冇請陪月 老公就請頭一個星期 (煮d清淡野佢應該ok掛)

阿媽就請兩星期假黎

其實坐月可唔可以自己落街買野 自己煮 ...

坐月緊係唔好周街走
仲話想自己煮
唔好呀.坐月要休息多d
身體先會好

大宅

原帖由 cinderella_mama 於 09-7-30 17:42 發表
個個都要!??! 但我 29w + 3d 嫁喇喎
都冇人通知我做ge?!

個個公立醫院的安排唔同
我知道
QE就家族有人有同高齡先要飲糖水

首頁
45678...10

尾頁

跳至