美容扮靚

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

又平,又可以染髮同護髮

男爵府

天然海靈草,可以護髮的,
好多洗頭水/護髮素都用佢黎護髮架.

我以前d 頭髮好旱,有白髮都唔敢染,
因為驚愈染愈差,後黎同事介紹我用,
初時都覺煩,又要自己開粉,個個星期做,
點知見佢一個月成個頭都發亮,
係真係好有光澤,所以平平時又買黎試,
宜家唔駛叫我都個個星期做,
反正以前都成日焗油, 宜家只係做
多個步驟開粉之嘛,我又懶,成日開一杯
做兩星期架:lol

男爵府

海靈草護髮染髮-使用方法

顏色配方:
1. 紅棕色:海靈草粉 + 熱開水
2. 深紅棕色:海靈草粉 + 熱紅茶或普洱茶
3. 深棕色:海靈草粉 + 熱濃咖啡
4. 偏紅的紅棕色:海靈草粉 + 熱開水 + 醋
5. 偏黑的紅棕色:海靈草粉 + 熱開水 + 何首烏粉
6. 紫紅棕色:海靈草粉 + 熱洛神花茶

髮槳調配方法:
1. 染髮前一天,根據自己所需顏色,調配髮槳
2. 如用普洱茶開,先用玻璃或瓷杯用熱水開一杯普洱茶
3. 將海靈草粉逐少逐少倒入熱茶內,慢慢攪至成糊狀,即成(短髮只須半杯分量,可以一次開一杯,用半杯留待下星期用)
4. 將髮槳留待明天用,時間越長顏色越深

染髮步驟:
1. 染髮前請用洗髮水清洗頭髮,但千萬不可用二合一洗髮水
2. 用毛巾抹至半乾
3. 帶上手套,將髮槳均勻塗於髮上,用熱毛巾或浴帽包住,待半個至3個小時,時間愈長效果愈理想
4. 用溫水或洗髮水洗淨 
5. 頭兩星期最好一星期染兩次,期後每一至兩星期一次即可保持頭髮顏色

*可加蛋白加強滋潤效果 *加醋可以令色澤持久

男爵府

古方染頭髮....翁靜晶
係網上搵的.

用指甲花染頭髮,已成了每月一次之「例行公事」。天然染料,免除了化學物質的致癌疑慮,按自己喜好而親手調製的配料,更添幾分生活情趣。數年前,曾介紹過指甲花的典故,卻未將用法公開﹔經過長時間「臨頭」試驗,已是熟能生巧,不妨將「方程式」公諸同好。

指甲花(Henna)又叫散沫花,或直接譯為「黑娜」。其葉子曬乾再研成粉末後,可作為染料使用。印度及埃及人以之塗手指甲、染髮、紋身,已有數千年歷史。其天然顏色乃是紅棕色,除非想將頭髮染紅,否則在染髮時,須加入其他配料,使其色澤變深。

最普遍之「顏料」,是紅茶和咖啡﹗按照心目中的理想顏色,可選用不同類型的添加,譬如追求深色,就可使用印度的黑咖啡粉。方法是,將咖啡粉(約四湯匙)以熱水半杯調溶,再加入指甲花粉(分量和咖啡粉相等),攪至糊狀(以適中為主,不必過稠,免得染髮時難以塗勻)﹔擱待其變涼,便成最基本的染劑。若加入檸檬汁或醋,則有「定色劑」之作用,促進色效果。然而,甲花粉屬乾性,上述的配方,會使頭髮變乾,油性頭髮者,用後會倍覺爽朗。但如本身秀髮乾燥,按印度人所傳之秘方,便要加入蛋黃蛋白,以增潤髮之效,嫌蛋味腥臭者,也可用乳酪取代。熟習製作後,可嘗試加入其他香料,改變顏色或增加芳香,悉隨尊便。

把染劑塗在頭髮上,記緊戴上手套,因其染力特強,徒手觸碰會令指掌染色﹗完成後用毛巾或護髮帽包裹頭髮,等待吸收,四十分鐘左右便可沖洗。以此天然方式染髮,頭髮顏色層次感極佳,而且光澤油亮,更勝化學染料﹗

指甲花粉可在重慶大廈附近的印度店舖購買,其他材料全是家居用品,唾手可得。追求天然,不單只是吃綠色食品,也在於健康的染髮方式。妙法、妙髮,近在咫尺。

文:翁靜晶

男爵府

原帖由 hoikiuqq 於 09-8-5 18:45 發表
咁D色可KEEP到幾耐? 易上色嗎?

男爵府

可以KEEP 一至兩星期,因為不傷頭髮,
所以唔會好似出面果D染髮劑,
生番D 新既頭髮變左兩截色.

頭兩星期每星期染兩次,
之後每星期一次就可以KEEP 住D頭髮顏色,
同埋你會發覺越用D 頭髮越柔順,
有番光澤.

有興趣可PM我.

原帖由 hoikiuqq 於 09-8-5 18:45 發表
咁D色可KEEP到幾耐? 易上色嗎?

男爵府

check pm, pls

男爵府

我平時染一小時,都KEEP 到一星期,
D 白髮就會變淺啡色.
因為我覺得染完D 頭髮順滑D,
所以每星期都做一次,唔駛焗油LU.

男爵府

如果無白頭髮,都可以當染髮劑同護髮素,
不過由於自己調色,可能比較難掌握
顏色同效果.

因為如果用普洱茶,可能今次沖得
濃d同調劑放得耐d, 染出黎就會變深棕紅色.

男爵府

染料係面同頸度用清水抺就可以了,
我通常在浴缸做,
滴落去果D用水沖就OK.
但係染頭就一定要帶手套,
因為手有掌紋,所以好難洗乾淨.

男爵府

個VIDEO 好似攪到好複雜咁,

我平時係就咁:
1. 沖一杯普洱茶(用茶包浸1-2分鐘),攞起茶包
2. 慢慢加粉攪拌至杰杰地
3. 放一晚,第二日用

洗完頭,塗上髮漿,好似塗護髮素咁,
用熱毛巾包一小時.
跟住沖走髮漿,再洗多一次頭.

男爵府

Sorry, overlook 左,已回覆.

原帖由 wawaliluk 於 09-8-8 11:17 發表

iou_baby
早前以私人傳訊方式pm 你, 但未見回覆, 煩請看後覆, 謝謝!

男爵府

頭皮真係無上過色喎,
我好多同事用都無話過有呢個問題.
佢地有D仲染幾個鐘,

記得以前我媽用染髮劑就真係染到頭皮都有,
不過係十幾年前既事,宜家果D就唔知喇.

原帖由 ubah 於 09-8-9 22:22 發表
樓上講到咁容易心旭旭想試吓!但係怕唔怕頭皮會一撻撻唔容易洗呢!

男爵府

CHECK PM,PLS

原帖由 katrinaau2002 於 09-8-9 12:55 發表
PLEASE PM THE DETAILS TO ME thanks

男爵府

如果你嫌深色,下次試下加其他野睇睇.

原帖由 ubah 於 09-8-11 16:35 發表
我剛剛試咗,第一次先報告比大家知!
開漿:1)因為第一次,所以我張一包$16-200ml嘅Henna粉倒鬼哂出嚟加熱水撈好再加醋小小撈匀放入雪櫃雪過夜!
2)洗完頭冇落護髮素,印到8成乾跟住攞盒Henna漿出嚟,打開見到好鬼:結"可能 ...

男爵府

我平時染左一星期度,D 色會淺番少少,
白髮果D 會變左淺啡色.

印度女人真係D頭髮好亮架,
唔怪之得啦,不過我宜家D 頭髮都好滑同好'令'

原帖由 ubah 於 09-8-11 17:25 發表

我見一般都比較深色,只有洛神花可能個色會特別啲!不過我揪住兩隻怪獸唔方便周圍搵!!!!我擒日買Henna嗰陣問過吓個印度藉老闆娘:佢話HENNA粉係天然染髮係會偏深色,想淺色要靠化學品!佢仲話一般印度女性都冇脫髮嘅煩惱 ...

男爵府

已覆,PLS CHECK

原帖由 mewewe 於 09-8-12 09:51 發表
pls pm me. thx

男爵府

至少要留一晚先可以用架,
越放得耐d 色越深同持久.
我通常只放室溫,一星期都無問題.

你下次想染之前一晚就要開定粉喇.

原帖由 hahamum1021 於 09-8-12 18:51 發表
請問henna係咪要先溝好再雪一晚夜才可用?因為今早用熱水溝好並用左2個鐘頭待涼,但染完頭頭頂白髮位置呈現橙紅色,其他是黑色。
henna(芥辣黃)+黑芝麻粉(因為有咖啡粉) ...

男爵府

溫馨提示:
放係雪櫃要小心小童誤服啊!

男爵府

已覆, PLS CHECK

首頁
12345...6

尾頁

跳至