嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

my baby have same problem ar!! 我有時將佢頭仔調向另一面, 佢會喊, 發脾4, 我而家趁佢瞓著就會用個豆袋仔"ZIP"住佢成日瞓個邊, 好似好D

男爵府

報告: 我今日帶BB返健康院檢查, 俾姑娘睇完, 佢都覺得BB個頭仔成日擰埋一邊, 然後安排見醫生, 醫生一摸BB條頸, 就話佢條頸根梗咗, 而家REFER我帶BB去做物理治療&見骨科醫生, 好擔心呀!! 醫生話冇原因, 可能BB在肚裡面已經係咁, 而家BB大咗所以明顯睇到

男爵府

多謝你!! 不過真係好擔心, 因為佢成日偏埋一邊,每到個頭形&面仔明顯唔對稱!想問吓: 咁即係你BB由2個月大到而家14個月都Keep住做物理治療呀? 咁有冇話要做幾耐? 咁平時係屋企有咩可以做令佢有改善? 我而家會趁bb瞓咗,搵合豆袋仔zip住佢成日瞓個邊嘅後尾枕, ok嗎? 另外, 物理治療要排期幾耐?我仲未得閒去, 要等c6放假先去到呀!!
原帖由 lusea_88 於 09-9-10 16:40 發表
唔駛擔心的, 佢地refer 你去物理治療係幫佢擰鬆頸筋, 等佢唔好個頭仔側埋一邊, 所謂"鈄頸症", 不過當你第一次見到物理治療師咁擰你個小朋友時你有心理準備勁心痛的,可能忍唔住會喊的,我都係過來人,時間耐左同埋呢d c ...

男爵府

我bb今個Friday會做1st物理治療, 希望佢嘅情況係輕微個種, 唔需要成日去啦, 因為bb係俾ee湊架, 如果成日都要去到Tuen Mun咁遠(我地住元朗), 又要去咁長時間, 我怕佢會唔幫我湊bb呀, 到時就幣啦!! 另外, 骨科醫生要排期到下年3月, 所以我都會同bb睇私家專科lu, 如果拖到咁遲先睇,我怕會拖延個康復期, 如果有問題, 始終愈早take action愈好

男爵府

我BB初時都係咁架, 我都係兩個月帶BB做體檢時發現, 你可以帶BB去健康院搵醫生check吓好D, 我BB情況算輕微, 而家開始隔一星期做一次physio treatment

首頁

尾頁

跳至