懷孕前後

跳至

首頁
12345...18

尾頁

大宅

HI!報到先~~~

大宅

必經階段...上奶好左就會有改善架la!!!
撐住呀~~~

原帖由 ksman 於 09-6-26 14:50 發表
咁快就part 5了,唉!餵人奶好沮喪,阿b好似食唔飽, 食一個鐘都唔飽, 又成日喊, 都唔知可以挨幾耐...

大宅

一餐真係唔好多過一個鐘la!你又攰佢又攰...
大家都辛苦~~~

如果你身體唔許可既話...唔好勉強呀...你要身體健健康康湊b架ma!!!!你盡左力...比得幾多得幾多la!!!唔好唔開心la!!!

原帖由 manyu0826 於 09-6-26 15:45 發表
我都係, 最慘餵唔飽咁, 夜晚餵足三個鐘都仲紐計, 我又唔夠奶喎, 到最後都係要補奶粉, 而且餵人奶又可能令我腦下垂個水瘤發大, 所以c6叫我餵到滿就算, 如果媽咪有事bb仲慘喎, 不過我都係想餵落去, 但真係幾辛苦.

...

大宅

你好好呀...一直都咁堅持...希望你快d見回報la!

原帖由 CM1234 於 09-6-26 21:23 發表
I am having similar problem. I want to feed my baby breast milk, but not enough wet diapers and losing too much weight. and I was very unhappy and worry cause seems like I made my baby boy losing we ...

大宅

重d又有咩所謂呀...haha!!!
一日幾次便便好正常架....食奶粉都會咁既~~~

原帖由 sillyhp 於 09-6-26 21:36 發表
話咁快又part 5啦~~

我Jason仔今日已經一個月零六日了,今日去左拎出世紙,過程好順利,需時大概三十分鐘而已~~

Jason都係當我係人肉奶咀,最多含住啜兩啖,唔係好肯埋身餵,我宜家只係每日供應一安左右人奶畀佢,其餘都係奶粉。 ...

大宅

我都諗住join le個....不過佢唔包口服輪狀病毒..要再extra比$$$~~~

原帖由 siucandy 於 09-6-26 21:50 發表
我想問bb打針問題,我想join仁安分科診所(荃灣)個$3300套餐但就唔包肺鏈($6000就包),但肺鏈9月起健康院都有得打,我諗住到時去健康院度打,唔知好唔好呢??

http://www.union.org/new/tc_chi/services/images/UHPchi.jp ...

大宅

快架la!快架la!

原帖由 conniecheung 於 09-6-26 22:28 發表
幾時可以公喜我自己呢~

大宅

生左就開心哂la...haha!!!!

原帖由 雯雯媽媽 於 09-6-27 01:08 發表
講陣痛,我陣痛左幾日啦..
星期一去贊育拎期催生,一入到去我就問醫生可唔可以早d呀,之後佢又同我check下會陰同時又在入面打左個圈..好痛架,之後keep住都有見紅,個醫生話都係催生既其中一個方法wo,之後星期一既又keep ...

大宅

佢喊個陣個咀大唔大呀?

原帖由 雯雯媽媽 於 09-6-27 01:13 發表
我堅持左2日全人奶..開初都仲ok,不過小b個咀好細..細到d醫生都話佢做咩個咀仲細過d女仔,同埋佢又唔張大個咀啜.所以只係啜到乳頭多..而家我個乳頭已經損晒啦,而家一餵奶就痛到我成個人癲左啦..我又唔想放棄wo...慘左 ...

大宅

我都係~~見到個天黑哂...sigh!!!

原帖由 conniecheung 於 09-6-27 12:01 發表
天氣好差,要躲在家裡..心情更加差!!!

大宅

弓起哂呀....咁快就成9磅la!!!

原帖由 小龍女BB 於 09-6-27 12:44 發表
今早去左健康院...
小龍女而家重4.04kg(8.9磅), 比10日前重左1磅, 醫生話ok...放下第一粒心頭大石!!
另外, 醫生話小龍女的"黃"都正在穩定咁退減(10日前16x, 今日14x)...放下第二粒心頭大石!!
幫小龍女磅重的時候, 同 ...

大宅

多d休息la!!!
我生完都冇左廿磅...不過仲有10磅係自己到wow...haha!

原帖由 adayy 於 09-6-27 14:52 發表
checked up this morning, and have the infections in my wound, and my blood pressures is still high, need to closely monitor, but I have already lost 15 lbs........

大宅

弓起哂呀....
唔想谷奶就要比bb啜啜啜....

原帖由 馮師奶 於 09-6-27 15:16 發表
終於到我報喜喇! 我個馮小b(女)22號出左世, 早左成個星期, 但佢都有7.1磅. 生產過程非常快, 真正好痛既時間只有個幾鐘, 可能係落左催生藥所以生產得快d.

宜家努力pump奶, 但乳線未通, 只係谷奶, 但出唔倒, 點算? ...

大宅

我個件都係咁...haha!

原帖由 rachel1224 於 09-6-27 17:42 發表
我個囡今日剛一星期大,唔肯自己落床瞓,要人抱住先肯瞓~~
help!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

大宅

係咪因為未有奶奶????
同埋佢like食bottle feed le?

原帖由 adayy 於 09-6-27 19:17 發表
help !my bb girl does not like to 埋身BF, what can i do a?

大宅

多d比bb啜啜...啜通d乳線就出到架la!
一係你試下手搾...係乳暈邊到搾...都易d出架~~~

原帖由 tiffchong 於 09-6-27 18:24 發表
我生完第四日,pump都pump唔出...
唔知我係咪定上奶呢..........

大宅

le本書我都有買呀..不過而家真係唔得閒研究lor~~

原帖由 suesue00721 於 09-6-27 18:44 發表

我bk mama介紹一本從零歲開始的book.係教媽媽如果
令bb瞓覺等問題....好多人讚d本book...你不如去睇下喇....我都叫左c6買喇....大家努力

大宅

如果bb夠3kg...以4個鐘食一次計le...
第一日就食30ml
第二日就食45ml...跟住每日加15ml...
到一個星期到就可以食到120ml...直到滿月再按bb情況加...每次都係加15ml到試下!!!

佢訓係度就流奶奶出黎...可能係佢未落哂隔姐~~~
要掃風同埋唔係食完即訓底佢~~~

原帖由 tiffchong 於 09-6-27 21:19 發表
你地bb飲幾多安奶呀??
我岩岩出院,之前係醫院就話餵1安(30ml),但你地bb會唔會食多左ga??
我bb食左30ml後好似仲想食咁..
之後就餵多左俾佢食...大概40-50ml..

佢食多左,訓係度果時個嘴會漏奶出黎...
咁係咪代表飲得太多??好擔 ...

大宅

你囡囡好得意wow...眼細細同我菜菜子一樣la..hah!!!

你真係明智...長痛不如短痛....haha!!

你baby食人奶食成個鐘都唔停又勁wow...我個b食半個鐘就暈左la!!!
有時佢訓住食會食食下變左係度嘆奶咀架....見到咁我就唔比佢啜架la!!!

原帖由 stepyau 於 09-6-27 21:33 發表
大家好啊!我終于偷到少少時間上網啦。BB在6月20日出世,重3.28kg,女,眼細細,鼻大大,好似我,注定走“實力”派路綫,要比心機讀書,hee hee。

最終我都是緊急開刀 - 淩晨穿水見紅,朝早入產房催生,因爲我不知道是催生,所以毫無心理準 ...

大宅

點解唔比你餵呀....
bb出粒粒唔關你事架...好多bb都會出架la!!!bb d皮膚唔適應外邊既環境就會出架la!!!老人家就叫胎毒...真係未聽過關食人奶事wow!!!
我都有食補品同燉野...薑醋呀咁....我bb而家滿左月都冇咩出粒粒...真係一粒起兩粒止....

如果le排真係冇得餵就泵出黎冰左佢先...唔好哂...
咪比你家人試下餵奶粉lor...可能到時仲多粒粒呀~~~

原帖由 michelleyinyin 於 09-6-27 22:55 發表
唉....
你地就好啦!
有得喂人奶!
唉.....
因呀b 佢個面出左好多點點.
佢地d家人話我d奶有問題唔比喂,
如果喂有問題又話我!.......
我d奶唔少呀!
如果一邊pump奶可有4-5按.....
本應開心.
唉........
我想喂 ...

首頁
12345...18

尾頁

跳至