跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔le排都係咁...唔多食野!
佢之前都唔係食得好叻既bb...不過都叫做每餐食到碗幾兩碗粥...又try緊食爛飯仔...食肉粒菜粒...食得好好地...點知le期又開始唔肯食!
食一半就及皮4 ...一係就含住啖飯唔吞!
真係下下都食成粒鐘...激死~~~

我地估有幾個可能性...
1.佢出緊4隻犬齒,可能牙肉痛唔舒服唔想咬野..
2.佢嫌d bb飯 冇味...唔like 食(我地間唔時都有比大人野去試下既~~~)
3.太多野玩分心

所以我同保姆ee又試下le幾招...
1. 煮飯d杰粥同攪菜攪肉...等佢唔好咬得咁辛苦!等佢d牙出左黎再試飯仔!le幾日試左又好似ok...食得返兩碗~~~
2.加少少調味...e.g 煮菜加少少salt...d肉用少少豉油調味...不過唔會太多...始終係小朋友~~~
3.食飯唔開電視,改為睇書仔...le招一時時得la!

總之整野佢食真係辛苦過煮9大鬼呀~~~
不過ee成日都話...唔洗擔心...小朋友餓就會食...同埋佢地成日都變...佢唔會一世都唔食野既...sigh!!希望la!
大家加油lor~~~~

大宅

點煲架??????

原帖由 suesue00721 於 10-9-20 17:40 發表
你d一個問題我個女已經發生左2個月啦...你可以試下健脾湯,我個女好work.

大宅

HAAH!!!我同你都幾似....我又係TRY過瑞士寶兒...不過亞仔唔多LIKE!
岩岩都拎左饍而家既SAMPLE...睇下佢會唔會好D!

其實市面上有幾隻奶粉都係比D食得唔好 OR食量少既小朋友飲...E.G SIMALIC NEOSURE....PEDISURE等!!!

原帖由 Kaydenbb 於 10-9-20 23:20 發表
原來有同道中人....我仔一向飲奶麻麻,一日兩餐奶兩餐粥, 奶通常飲(大約)150ml,好肚餓先會飲晒成支220ml(瑞士寶兒), 衰起上嚟飲幾十ml就唔要, 要等佢瞓著咗塞入佢個口先飲; 粥就幾個月前叻仔啲,每餐1碗半大人碗, 依家 ...

大宅

我個仔都有try 膳兒加...佢都好like隻味...一口氣都飲哂咁濟...不過我發覺佢飲完第二日會冇屎痾...我只係一日try一餐就咁...所以我唔敢一日轉哂3餐呀...你個b有冇le個問題le?

我個b咪又係懶趙lor....係必要時都要食返粥...間唔時再try下食飯仔lor...又唔好比佢懶慣!!!

原帖由 Kaydenbb 於 10-9-21 16:30 發表

尋晚試咗膳兒加,趁佢瞓著塞入佢口,但都係飲30ml就唔要(可能太眼瞓唔想食);今朝佢起身唔順氣再試,初初飲40ml就唔要,隔45分鐘後攤凍支奶再俾佢, 佢飲晒!!開心到我呢~~!!(膳兒加好香雲呢拿味)
另外,我仔食杰 ...

首頁

尾頁

跳至