跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

畀面勳章

原文章由 flysss 於 07-12-3 00:00 發表
恩祺媽,

您是否指07.7KG graduation CD? (因我快速溫書, 不知有無攪錯) 學校已派了給我的兒子, 但畢業生是否同一隻? 最好您打電話去問.

各位每天要和孩子鬥法的媽媽: 努力呀! 考試將到, 更加 要 努力!:-P

Tere ...

flysss,

cd 我一早收到了! 我地係講緊 kg reunion dinner. 真係到而家都未收到通知!?-(

伯爵府

畀面勳章

原文章由 HinMa 於 07-12-3 10:27 發表
我昨晚都係帶埋兩個小朋友去投票,佢地猛問我投4 or 7,真係八卦豬.

各位,
d菌真係好厲害,星期六到我唔舒服,你地都要小心d.

hinma:

保重呀! 多d 休息! 祝早日康復!:-P

伯爵府

畀面勳章

原文章由 homacarol 於 07-12-3 13:41 發表
carol,

係呀, 我女星期五默左中默, 但嚟緊既星期五都有中默呀~
我仔都係, 星期三都有中默, 仲有英默tim .....
都唔明點解考試都仲要默書
已經開始考閒科勒 ...... 希望老師唔會由尾開始考上去la ^^ 咁就有 ...

卡路, ^O^: 多謝呀!

卡路: 咁恩恩咪有機會下星期都會仲有一次中默?
佢今日考英文oral, 我都無時間同佢溫習....睇佢自己啦!

gloria:

哦...原來係下午聚會咋....22/12? 可能唔得閒喎!

你都要take care 呀!

伯爵府

畀面勳章

原文章由 homacarol 於 07-12-3 15:48 發表
carol,

應該唔會勒掛....下星期考主科lu wor, 仲默書 ?? 我地逢星期五默書, 今個星期好似默第4 & 9課, 你地今日係唔係?
考oral ??? 我都無為意tim...睇嚟呀女都凶多吉少......
我估我女會用好迷茫既眼神望住老師.. ...

卡路:

恩恩今日默1, 4 課! 第9課我都唔記得默左未?

oral...我直情無做過任何野...最好老師係問佢"what is your name?" la!

伯爵府

畀面勳章

原文章由 ^O^ 於 07-12-3 15:40 發表
gloria
我要出年4月先去旅行呀! :mrgreen:

all
點樣幫小朋友溫作文同oral呀?

^O^:

我就無咩方法, 中文只係靠平時同佢溫默書時, 要佢識晒D 字!....ORAL, 第一次...真係無頭緒!
平時無論中文/英文的功課, 我都要恩恩一齊讀題目...唔知有無幫助呢?
我呢個媽媽係咪好懶呢?

伯爵府

畀面勳章

原文章由 Teresa 於 07-12-3 16:13 發表
今日係悠長sick leave既第一日, 我開始懶.... 9:00至起身! 不過又係出左去, 去左睇中醫, 行左半個鐘wing on (真係好耐未見過dept store係咁清閑!).

後來呀媽又上左黎, 同佢出去食個lunch, 咁已經係gavin放學 ...

TERESA:

咁唔算懶, 比著我放假緊係訓晏D 啦! 況且你係放S.L 喎!

你記住繼續忍呀...為小B 同你身體著想!

伯爵府

畀面勳章

原文章由 starry^.^ 於 07-12-3 20:42 發表
卡路,

今日考音樂好快手wor, 全班考晒啦....hugo話
明天係普通話, 唔知會唔會又係咁快呢
星期四仲大件事...又中默又電腦筆試又宗教

我諗...除咗中英文口試會拖到下星期先考晒, 其他閒科今個 ...

starry, 卡路:

恩恩下星期一仲有中默 (5, 9 課)!
原來恩恩今曰已考埋英文oral, 普通話 & 音樂口試了!

伯爵府

畀面勳章

原文章由 starry^.^ 於 07-12-3 21:27 發表

咁快 ....e...係wor....恩恩學號好前wor! 我仔同卡路仔都係好後ga :lol

恩恩係3號!

伯爵府

畀面勳章

原文章由 homacarol 於 07-12-4 22:56 發表
Teresa,

我發完火咪知道自己要忍下lor....之後都有攬住呀女呵護返佢 .....
佢哭到對眼成隻盈盈咁....都咪話唔心痛 ~

今晚又嚟...佢話只係英文唔識做, 教完佢做, 點知先至發現數學全部只係做左一小部份 ..... ...

卡路:

你唔好自責, 我日日都有鬧恩恩 教親佢做功課, 佢都係懵吓懵吓咁唔專心....無辦法, 又唔想佢等我返來才做功課做到咁夜, 所以都係比佢放學去補習社做功課!

琴晚第一次去補習社, 我去接佢時老師話佢已做晒功課! 我諗住無死啦! 我地出左街食dinner, 點知返到屋企再睇清楚手冊, 應該今日考電腦應用, 就臨急臨忙同佢溫, 溫完都11點了!

聽日就考中文寫作....真係好緊張, 殺到黎咁!

伯爵府

畀面勳章

原文章由 Teresa 於 07-12-5 11:57 發表

我呀媽成日見我教仔教到咁勞氣, 叫我比gavin去補習, 我就覺得會出現好似恩恩既情況, 所以我點都唔理呀媽, 一於自己教番佢.

teresa:

我教親功課就好勞氣, 反而同佢溫書時又無咁火, 就係唔想恩恩覺得媽媽成日鬧佢, 又晚晚攪到夜訓, 才比佢去補習社做功課! 琴日係第一次, 又考試在即, 大家仲未好習慣, 希望慢慢會見到成效啦.

gloria:

家姐仔真係好乖!

[ 本文章最後由 恩祺媽(carol) 於 07-12-5 17:33 編輯 ]

伯爵府

畀面勳章

原文章由 gloriayh_lee 於 07-12-5 23:15 發表

女仔係好攪d... 恩恩都好乖!俾d 時間佢la,佢仲細個,我覺得恩恩好懂事...
家姐仔細個做o野同食o野都慢吞吞,但勝在乖聽話... 而家大個就又快又上心but 有時都有d 小姐脾氣...之前都有鬧佢但有反效果,近日聽亞小星星 ...

Gloria:

多謝你讚恩恩! 佢有時都算係咁, 但仲係貪玩d...
好似琴晚, 佢在補習社做完晒功課, 返到屋企, 就唔肯再溫書了(今日考中作嘛)...同祺祺在玩!

伯爵府

畀面勳章

原文章由 starry^.^ 於 07-12-6 10:27 發表
好激........唔係人人受得住

teresa:

真係好激喎! 希望對gavin有阻嚇 作用

伯爵府

畀面勳章

原文章由 gloriayh_lee 於 07-12-6 14:07 發表

Micky,

多謝你!讀書都係中上la 佢... but 我都好滿意gar,因為佢自己來只係間中有唔識來問我o地... 乖... 有時都會頂咀.... 但只要有point 我又接受... 如冇point 我一定炳..... 不過,佢真係算係咁gar!!hehehehee.. ...

gloria:

你係咪好年青就生家姐仔?
有時我覺我得你地似兩姊妹多過面母女! (在年齡同相處方法都似)

伯爵府

畀面勳章

原文章由 homacarol 於 07-12-7 09:21 發表
最慘我叫左呀仔溫呢樣, 諗住同呀女問書, 佢就突然走左入房開電腦...話做網上練習...都丙完佢叫佢做返之前果樣, 呀女又走左去彈琴.....你話我浪費晒d 時間喺叫佢地做野度..... 佢地2 個咁車輪轉唔聽我叫...自作主張 . ...

卡路:

好明白你的辛苦! 我教恩恩一個都已經咁勞氣, 你兩個一定更慘! 不過都要控制自己, 令bp 高就唔抵啦!

恩恩呢幾個weeks 都係逢星期二,三,四就多功課, 成6,7 樣 (英文生字寫成3頁), 連補習社的叔叔都話佢多! 反而星期五又無咁多喎! 真係怪! 琴日我去接恩恩時, 佢都做功課做到喊 (真係喊), 我都好心痛, 就讚吓佢, 買d佢鍾意食的野獎勵佢 !

佢呢個week考的都無同佢溫, 係補習社的叔叔有幫佢溫吓. 我問恩恩佢又話識喎!希望係啦! 我而家都唔敢對佢要求咁高, 我話考試最好唔低過80分啦! 驚佢怕左考試.

各位: 大家要加油呀!

micky:

祺祺都係要等開竅果種小朋友!

伯爵府

畀面勳章

原文章由 starry^.^ 於 07-12-7 11:36 發表
oh~ 大家既慘叫.....令我想起, 最慘既係....hinma, 佢一個睇3個.....hinhin + 綽綽 + hinpa 你地睇....hinma已經無力出嚟慘叫

咁比起hinma, 我一d 都唔慘!

但我仲要顧埋個印印喎! 恩恩夜訓, 印印都會夜訓, 佢通常同我一樣, 11:30 pm 才訓. 但第二朝, 印印要早過恩恩起身至可以! 不過呢幾朝, 佢成6:45 am 都未起身, 我咪起身去叫醒佢! 今朝忍唔住, 叫佢教鬧鐘啦!....我同佢一樣咁遲訓, 我就起到身, 佢就差唔多日日都唔知醒起身! 可能我老d, 唔使訓咁多吧!

點知印印之後都好似未訓醒, 祺祺起身前又唔預備定早餐, 要祺祺刷完牙坐係度等早餐食, 祺祺不嬲都食得慢gar 嘛!

我印印, 成日都忽然失憶, daily 做緊的野都會失驚無神有一日唔識做, 我仲要湊多個女咁! :-(

伯爵府

畀面勳章

原文章由 Teresa 於 07-12-7 11:44 發表
starry, homacarol,

唔洗擔心, 我只係禽晚咁夜姐, 恃住今朝gavinpa晏返工, 可以瞓晏d起身至同佢食breakfast 我諗以我而家既狀態, 仲有"機會"出黎一齊食早餐

gavin真係天跌落黎當被com. 就禽晚..... 半夜我 ...

teresa:

點解gavin 會較個鬧鐘2:00 am 響gar?

伯爵府

畀面勳章

原文章由 Teresa 於 07-12-7 12:03 發表

真係要問佢至知!! 我平時唔check佢較幾點鐘架, 因為佢點都唔醒架喇, 只係叫做有個習慣"心理上"要佢聽閙鐘聲! 我禽晚聽到閙鐘響, 我仲以為已經6:00am... ...

gavin 又會咁得意!

如果半夜聽到鐘聲, 我都會驚gar, 怕要走火警!

伯爵府

畀面勳章

原文章由 starry^.^ 於 07-12-9 20:54 發表
對唔住! 我真係覺得好好笑

可能住係我樓上樓下, 左鄰右里都時常standby......報警

我鬧仔/女都鬧得好癲, 有時事後都會諗吓有無比隔離鄰舍聽到, 真係大損形象

卡路:

你印印煲劇到半夜三更才訓, 第二朝又知醒起身, 好犀利喎!

伯爵府

畀面勳章

原文章由 starry^.^ 於 07-12-9 21:16 發表
今日溫書溫到好攰, 我地去咗上環假日行人專區, 買咗呠仔糕, 庶汁, 龍鬚糖, x芽夾餅, 好好味

starry:

係邊度黎gar?

伯爵府

畀面勳章

原文章由 starry^.^ 於 07-12-9 21:29 發表
每個星期日係上環post office出面都有ga! 但係唔係每個星期既賣既野都一樣就唔知喇 :)

吓.....上環post office? where?

首頁
12345...8

尾頁

跳至