懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

上星期去飲糖水, 點知尋日要去見醫生...驗血報告話我高左0.4
所以黎緊要去見營養師同要全日stay喺醫院食營養餐!

有冇媽媽試過呀?
如果全日食營養餐抽埋血pass左既話, 咁需唔需要繼續跟餐單飲食!!

我媽咪係有糖尿病...我下個星期先12week(今胎第一胎)
真係好擔心...

大宅

好媽媽勳章

[quote]原文章由 garykokk 於 08-10-11 12:34 發表

原來係篤手指check架...我仲以為係抽血添!
我月尾先見營養師同stay一日食營養餐, 但我宜家都
戒定d甜食同澱粉...希望真係pass!!
為左bb真係幾辛苦都要...

大宅

好媽媽勳章

原文章由 garykokk 於 08-10-11 12:53 發表

你係邊間醫院check呀..我係廣華...sorry..講漏左..stay 係醫院果日除左拮 3次手指..重抽左一筒血呀... 個筒血係會 check得清楚一d嫁... 到下次覆診醫生會話你知結果 ! ...

我喺贊育呀~~
張流程表寫話抽血, 但冇講話篤手指!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 mamadi 於 08-10-11 14:18 發表
我約兩星期前都飲在糖水, 又係高在, 應該同你差不多, e生話合格係7.8, 我就8.1, 開初都好擔心, 見在營養師, 同約在下星期一天留在贊玉

我家人亦有糖尿病.

昨天去睇私家, 講在個情況比e生聽, 一來想知個嚴重性, 二 ...

我月尾就返贊育全日食營養餐, 宜家自己開始都戒口
我最怕篤手指...我寧願抽血
係呢, 你bb幾大呀?

大宅

好媽媽勳章

原文章由 jonahlee 於 08-10-11 19:11 發表
I had 糖尿 during my 1st pregnancy (8.0). Needed to follow the dietican for the 1,800 calories meal per day.

I strictly followed the eating instruction and eventually baby was born with 3.325 kg. A ...

你bb既體重都好好喎!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 fatmuichai 於 08-10-12 11:53 發表

我剛剛21W,黎緊呢個星期六都要飲糖水呀! 好驚呀!
想問吓糖水有幾難飲? 好似有啲媽咪飲完會嘔

呢個星期我開始戒口食少啲麵包,唔飲好立克,盡量少糖,希望驗血會冇事啦! ...

我就唔覺得好難飲, 好似一杯好甜既檸水咁(暖暖地架!)
希望你冇事啦~

大宅

好媽媽勳章

原文章由 sensei 於 08-10-12 16:57 發表
如果想自己控制好d, 可以考慮喺藥房買部血糖機, 自己篤. 我臨生前1個月, 每餐都篤 (我個私家建議), 篤完要報告番俾醫生知. 咁你就知自己衰咩嘢.

飯當然有影响, 不過對我影响最大係米線. 一食完可以去到10-12. 椰菜 ...

omg....我之前仲好鐘意食米線添
血糖機一套要幾錢左右?

首頁

尾頁

跳至