家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第二回

道指及恒指均以大型「複式頭肩底」上升,日來出現技術性後抽,預料經整固後,將重展新升浪,而滙控(005)走勢相若。

周三美股下跌。美國4月零售銷售數據下跌,道指最低見8262點,下跌207點爭持;全日收報8284點,下跌184點或2.18%。

道指由今年1月至今,形成「複式頭肩底」,頸線8190點在4月杪升穿,最高升至8587點,高出頸線397點,出現正常後抽;預料守頸線之上,而量度升幅上望9900點。

上證A股指數昨天大漲小回,全日收報2771點,跌25點。上證A股由去年11月最低1719點,升穿三角形降軌2000點,曾指出牛市重現,先上望2700點。到本周三,最高見2803點,累升63%現爭持,下周將現「黃金交叉」,屆時帶升港股,雙雙牛市一浪高於一浪。筆者昨天100.9元吸入港交所(388)。

港股昨天裂口低開,恒指最低曾見16422點,下跌637點,出現反彈,全日收報16541點,跌517點;成交減至636億元。

ps:裂口補得八八九九了

Kindness is like a key,which rusts if we put it aside.Use it frequently not only could help others but also could help ourselves.

大宅

認識瑞士牛牛第二回

留意下 02882

有大水喉射住的公司....!!
Kindness is like a key,which rusts if we put it aside.Use it frequently not only could help others but also could help ourselves.

大宅

認識瑞士牛牛第二回

原帖由 SY_YAU 於 09-5-20 23:30 發表
留意下 02882

有大水喉射住的公司....!!

好似冇咩 人留意/入....

02882 香港資源控股
1.750升跌: 0.240 15.89%

除左大水喉 佢基本因素不錯

截至2008年09月06個月, 集團錄得中期業績盈利為296.670百萬港幣,相對上期增長%.

假設其他因素不變 ,
上年賺5.92億..
現市價9億左..pe1.4 !!!

自己定個止蝕位吧!!!

買股多數買左在研究..
止蝕位通常高位回15%..

大宅

認識瑞士牛牛第二回

原帖由 kaiyui_BB 於 09-5-21 12:03 發表
我係睇到懵咗! 一開市係咁升(眼都凸), 唔敢高追呢
以你睇仲有几多上升空間呢?

唔知,

成交額: 2.58 億 難持久....

可能隨時走了...

52周最高:2.150

大宅

認識瑞士牛牛第二回

原帖由 lau 於 09-5-21 12:45 發表
剛才湊完女返學, 順便買左粒鑽介獎勵自己..hehe

=[]=
我今個月都諗緊買什麼獎下自己...

容我報個少少喜

之前買了多隻$0.01股 (10隻中3隻係冇錯研究方案=[]=)

其中一隻
00397 香港體檢
已經升100倍了^^

大宅

認識瑞士牛牛第二回

原帖由 lau 於 09-5-21 14:24 發表
呢隻有一段時間成日比人鬧老千股, 郁都唔郁, 買左那些人嬲到呢隻野C, 而家呢D人唔知有無蝕走, 走左就要跳樓, 而家直頭執金, SY_YAU你有無買???

有,
我有10隻$0.01買股,
預計2010先走的..

不過10隻中 有7隻已經升穿我心目標價..(10倍)

其實都有點心大心細想走, 但一開始時同自己講左
e 10隻股係研究的..唔好太用心..

最上心港交所 上個星期都走左..
e加無聊先留意反 e10隻股..
但一留意又有點想走tim...>___<

升n倍以上股都係冇咩羅輯可言, 大家有閒錢買下d
$0.01股(跌無可能)

大宅

認識瑞士牛牛第二回

原帖由 Melody_Che 於 09-5-21 14:41 發表

嘩, 你真係十分利害, 甘你未唔只買鑽介, 買名車都得羅

=,= 以為我出手會咁豪爽...

我諗住聽日同班fd 踢波 ,請佢地食反餐當獎自己la..!!(百兩蚊左右吧..haha)

期指就黎開始結算啦, 小心吧!!

大宅

認識瑞士牛牛第二回

原帖由 kimmama 於 09-5-21 14:50 發表
我唔介意等, 仲有咩係0.01而你又有心水?

除左果10隻,已經沒留意了(冇咁多時間吧..)sor..

星期一買份經濟日報,有本野送,
在最尾幾頁 有咁多股簡介,
自己掃下去,有邊幾隻$0.01,諗下買唔買!!
在諗諗邊幾隻上年多d人炒(多人留意先容易在上..)

ps:用閒錢好la!!
買e d股最好 買左唔好理放埋一邊..
(用其他證券戶口買.. 最好改左個網上pw..
等自己 上唔到網上睇, 佢又寄唔到月結單黎比你..
咁自己就唔會在留意^^)

大宅

認識瑞士牛牛第二回

英'美25號 都休市!!!

香港28號

今月期指埋數提前一開始計!!

聽日開始小心吧!!!

大宅

認識瑞士牛牛第二回

蓋特納 結束三天訪華行程!!!

首頁

尾頁

跳至