懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 adakitty 於 09-5-27 11:20 發表
豬仔mimi,
我自己上星期六試整左..
皂機買左65蚊, 加埋d模呀..total 88蚊..
買薑買左13蚊..
整左好多舊番皂出黎..
不過試完之後..唔熱既..(唔知係咪我個人冇咁敏感呢).
但係整果d薑汁果時..隻手明明熱熱地架喎..
仲 ...

你好勁, 咁有心機自己整薑皂....我懶到出汁

珍珠宮

原帖由 野豬媽 於 09-5-27 11:18 發表
咦,講起陪產,早排係咪話所有醫院暫停左陪產??有冇人知道依家恢復返有得陪產未呀??我好擔心呀~

你係咪威爾斯生呀? 我星期一去check up時問左, 依家係停左陪產喇....當然, 到我地生時就唔知了....

珍珠宮

原帖由 De_baby1 於 09-5-27 12:37 發表
我想問....媽媽們你地有無間中個肚硬左,過一陣佢又會無野架(佢又唔會痛,只係會有少少唔舒服)?

我約由25wk開始係咁啦,正唔正常架呢?

如果唔痛就ok, 係正常的.....我成日都係咁ga....我問了c+ & 政府都係咁同我講....話個子宮要"練習"下, 幫助第時生bb喎.....

珍珠宮

原帖由 野豬媽 於 09-5-27 12:45 發表
健康院同威記都冇講呀,個次去威記佢都好求其,開左張催生紙比我就走得。我聽我嫂講呢,黎緊一直都係去健康院檢查就得,直至生得時先自己走去威記生,如果過左預產期,按返佢張催生紙日期入院催生。

...

我第一次去威爾斯時, 佢比埋催生紙同照結構期比我

健康院我只去過一次(瀝源)

可能我住得近威爾斯, 所以醫院比我返威爾斯做產檢, 唔洗返健康院

其實我比較鍾意去pwh做產檢多d, 健康院d nurse又串, 地方又細, 又多人, 又冇位坐, 又呼吸困難....等左3個鐘都未到, 我去過一次咁大把, 等到差d暈

pwh地方大好多, 次次都有得坐, 有電視睇, d nurse so far都好好人....只係第一次去時等左2個鐘, 之後次次check up都係1個鐘頭之內搞掂走人, 每次佢都會幫我約埋下一次幾多號再去做產檢, 唔洗自己計住幾多個week之後先去, 有咩問題同助產士講佢又會即時搵dr幫你跟......

珍珠宮

原帖由 adakitty 於 09-5-27 23:15 發表
係屋企悶丫嘛..行街又唔行得咁多..
咪試下自己整囉..
我搵搞伴機既野..搞薑溶咋...
1.5斤薑自己磨..手都(BIKE)..

唔知係咪聞唔慣D甜味..好似拿D蜜糖沖涼咁..有D唔慣..
你要唔要試下..屋企仲有好多舊..都唔知點用.. ...

好啊~ 多謝先

珍珠宮

原帖由 alsan 於 09-5-28 09:51 發表
係喎, 各位mama, 生完咪唔洗得頭, 咁你地會點呀? 用免沖洗個種定係乜野好?? 我個朋友話上次用左免沖洗重dirty過唔洗!!

我習慣日日洗頭架,唔洗會訓唔著個種, 要點算好呢? ...

如果忍到, 我都會過左12朝先洗頭

珍珠宮

原帖由 chunyatmama 於 09-5-28 14:22 發表

我上胎都成10日先用乾洗劑,忍到成20幾日先洗頭,我唔想有頭風我个妹同家姐都係咁衰咗

好勁呀~!!! 我都希望可以忍到耐d

珍珠宮

你地講起蒸水蛋, 其實真係唔難....亞ma蒸d蛋都未試過"老"....我都好似佢就咁蒸都ok....
我地蒸蛋係用凍開水, 如果加豬肉蒸, 都係生豬肉去蒸, 但從來冇試過d豬肉唔熟, d蛋都好滑的
仲有, 我地係用飯煲蒸水蛋
唔知有冇同你地唔同整法呢?

珍珠宮

嚇c我喇.......
頭先去完toilet痾55, 發現厠紙上有血....好在原來係pat pat果到......
依家都仲未驚完...

珍珠宮

原帖由 adakitty 於 09-6-1 14:52 發表
雨晴b,
係咪生痔瘡呀??

我都唔知呀.....但係去55時又冇痛wor...

珍珠宮

原帖由 piglet0529 於 09-6-1 14:57 發表

咁你係咪有3幾日冇去呀?

我日日都有得去的

珍珠宮

原帖由 piglet0529 於 09-6-1 15:05 發表

咁如果你冇粒野係後面突咗出黎(外痔), 可能係內痔, 再有血既話可以去醫生度check下..

係咪冇痛都要睇醫生ga? 咁我去pwh同dr. mo到同佢地講就ok? or 要去睇其他醫生?

珍珠宮

原帖由 jelly-pudding 於 09-6-1 15:08 發表

我都唔知. 我家姐就係最後一個月又唔肥媽又唔肥b.胎水又少. 俾醫 生話佢, 仲要佢提早一星期放ML. 佢 30 week 時 bb 都有4 lb11oz 架,但係到38 week 開刀出世都係得6lb3oz. 係 Average 但偏細左少少. 而com ...

唔好擔心, 你個小b會後來追上....我小b之前係細碼b, 依家係中碼b, 但係呢個月我個肚都冇大到既.....

珍珠宮

原帖由 piglet0529 於 09-6-1 15:10 發表

咁我諗可以先同佢地講先既, 睇下佢地有咩建議?
又唔會對小b有影響...

等我下個week問下醫生先, thanks

珍珠宮

我想問, 有時小b會一下一下咁細細力又好有節奏咁陏, 係咪佢係到打緊"c egg"?

首頁

尾頁

跳至