烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

無木盒用紙版焗,一樣OK呀!

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

引用:可否教我點整呢?同埋點用紙板焗呀?

原帖由 Katzecat 於 14-06-25 發表
可否教我點整呢?同埋點用紙板焗呀?
蜂蜜蛋糕
材料
蛋白 4隻
砂糖 60g
蛋黃 4隻
蜜糖 20g
高粉 60g
全脂奶 20g

做法
1。室溫蛋白用電動打旦器打發,打至出泡泡後,分3次加入砂糖繼續打發至出尖頂
2。逐次加入蛋黃(分4次),用手動打蛋器拌勻
3。加入蜜糖,循一個方向慢慢打圈拌勻
4。分2次加入已篩高粉,軽手拌勻
5。加入全脂奶,用手動打蛋器軽軽拌勻,再用刮刀fold in至麵糊被完全拌勻(見大氣泡可大力dun一下),全程軽手,小心消泡
6。預熱焗爐160度,將麵糊倒入已放牛油紙的焗盤,20cm高處向下dun幾下,入爐焗35分鐘,如面上色可蓋上錫紙,出爐用竹籤拮入,不沾即可,倒扣至涼才脫模,切去四邊,切件即可

6。預熱焗爐160度,將麵糊倒入已放牛油紙的焗盤,再將焗盤放入四邊已放有包上錫紙的瓦通紙的焗盤內,20cm高處向下dun幾下,入爐焗35分鐘,如面上色可蓋上錫紙,出爐用竹籤拮入,不沾即可。將紙板取出,取出入面焗盤,倒扣在木板上,待涼以刀𠝹出蛋糕,切去四邊,切件即可

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

蜂蜜蛋糕
材料
蛋白 4隻
砂糖 60g
蛋黃 4隻
蜜糖 20g
高粉 60g
全脂奶 20g

做法
1。室溫蛋白用電動打旦器打發,打至出泡泡後,分3次加入砂糖繼續打發至出尖頂
5。加入全脂奶,用手動打蛋器軽軽拌勻,再用刮刀fold in至麵糊被完全拌勻(見大氣泡可大力dun一下),全程軽手,小心消泡
6。預熱焗爐160度,將麵糊倒入已放牛油紙的焗盤,20cm高處向下dun幾下,入爐焗35分鐘,如面上色可蓋上錫紙,出爐用竹籤拮入,不沾即可,倒扣至涼才脫模,切去四邊,切件即可

6。預熱焗爐160度,將麵糊倒入已放牛油紙的焗盤,再將焗盤放入四邊已放有包上錫紙的瓦通紙的焗盤內,20cm高處向下dun幾下,入爐焗35分鐘,如面上色可蓋上錫紙,出爐用竹籤拮入,不沾即可。將紙板取出,取出入面焗盤,倒扣在木板上,待涼以刀𠝹出蛋糕,切去四邊,切件即可

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

蜂蜜蛋糕
材料
蛋白 4隻
砂糖 60g
蛋黃 4隻
蜜糖 20g
高粉 60g
全脂奶 20g

做法

Katzecat  Thx ar  發表於 14-6-26 00:48

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

khman 發表於 14-6-25 15:52
回覆 lalamike 的帖子

可唔可以解釋一吓 , 點解 "蜜糖"蛋糕 要用 "木盒" 或者 "紙板" 嚟焗呢 ? ...
我都係初哥
唔知講得啱唔啱嫁
(如有錯高手請指正)
因為蜂蜜蛋糕要保存濕潤的口感才好味
所以高溫焗不能
但太低溫慢烤又會抽乾了蛋糕水份
所以用比較傳熱慢的木盒
可以相同爐溫但做出濕軟口感的蜂蜜海綿蛋糕
紙板原理一樣啊~~

khman  明白了 !
多謝分享啊 發表於 14-6-25 17:41

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

附上無用紙卡的(即只用金屬模入爐)蛋糕相

lalamike 發表於 14-6-25 17:08
補充一點

第6點有2種方法(我2種同步試了)
前者無用紙版,但出來效果會較差(較乾及氣孔大)
後者就是我說的以紙卡代木盒處理了……
出來的效果如#1第一幅圖
軟綿濕潤
但如果真的沒時間製紙盒
要求也不太高的話
試第一種無紙盒的亦可

附上無用紙卡的(即只用金屬模入爐)蛋糕相

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

111aaa 發表於 14-6-25 17:28
原本以為好簡單, 咁複雜我怕我做唔到

你係覺得整紙板複雜定係打蛋糊複雜啊﹖
其實都係一般海綿蛋糕做法
唔難啊
整紙板係煩D
但整咗一次下次又可以用番

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

引用:回覆+lalamike+的帖子屋企冇打蛋機,+我又同

原帖由 111aaa 於 14-06-25 發表

屋企冇打蛋機, 我又同99住, 唔可以成日買野, 佢會哦
原來係咁,其實打蛋機平到幾十蚊都有(淘寶),就算街買都係百幾有交易,可以整蛋糕打忌廉打蛋糊,甚至有D貴少少連麵團都打到,真係好抵用㗎!街買係方便,但始終無自家製健康囉!

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

111aaa 發表於 14-6-25 17:59
因我自己好鐘意食蛋糕, 所以想買打蛋機, 遲些應該得, 因老公佢想買樓,

有自己屋企, 做咩都得 ...
haha...恭喜啊
新屋入伙可以添置好多整蛋糕麵包器具了!

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

chingsong 發表於 14-6-25 18:41

你巧犀利!我想問紙板點整?買現成方形紙盒(入爐用),可以嗎?另外,整蛋糕用高粉 ...
我D紙板係用瓦楞紙盒(是有時買嘢載住D易碎嘢果D盒,開咗但無掉)
用現成的當然可以啦
仲方便啊
哈~~
整蛋糕用高粉唔係我創嫁
我都見人有用過都OK
而我都係偷私咋
出來口感真係好似台灣買果D蜂蜜蛋糕嫁
你都試下﹖

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

六月之星 發表於 14-6-25 21:21
好靚啊!蜂蜜蛋糕我同C6都超鍾意食!
切得好吸引
thanks
我覺得我切得差了
(原來個蛋糕係好靚仔嫁)
我尚欠一把神刀呀~~

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

引用:想問吓蛋糕大約幾大?

原帖由 btmucc 於 14-06-27 發表
想問吓蛋糕大約幾大?
因為器材限制,我用上面份量整咗2個9cmx18cmx5cm的模的蛋糕!其實如模夠大,用一個模方便好多!

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+lalamike+於+14-06-24+發表本

原帖由 clyl03 於 14-06-27 發表
4頁爬哂!你好勁蛋糕做得好靚,等我有時間try try 先,7月少爺仔生日,要練下蛋糕,之後便開始月餅, ...
好耐冇見了,你最近有冇整餅/包呀?
我唔勁呀!但個蜂蜜蛋糕真係好鬆軟!
月餅,今年會再整呀!不過我始終都係鍾意傳統廣式月餅,hehe!你又會再整奶皇嗎?

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

引用:請問有冇紙盒的相?

原帖由 mamamic 於 14-06-27 發表
請問有冇紙盒的相?
我唔係用紙盒呀,係用4塊包咗錫紙嘅瓦通紙,四面圍住焗兜(底用牛油紙OK了),再在入面加多個焗兜呀!

首頁

尾頁

跳至