想生BB

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

對於我來說,我覺得要衡量幾樣野:
>金錢
>時間
>方便度
(邊間醫院的醫生手勢好d唔計在內,因為公立同私家都有好醫生)

公立private line 費用會比private hospital/clinic 低;
但公立 private line時間未必咁flexible (如需要早上xx點前上到去打針…),反而私家clinic應有得商量;
公立private line就係得果幾間有得揀,當然如果有一間在你公司/屋企附近就最fit;否則,揀私家clinic可就自己屋企/公司位置,好似方便d…

只係個人小小意見…

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

好認同!!!
有個小小問題想問下,除左錢的問題之外,大家會做ivf做到幾多歲呢﹖因為我年紀唔細,我想set個年紀(例如40或45歲),如果仲未bingo,就會放棄了!

原帖由 ms_ck 於 09-2-28 16:30 發表
係~ 真惱人~
最慘付出既心力, 時間, 金錢, 通通都未必有回報~
心靈上有壓力, 身體上有負擔, 錢又好似倒水一樣...
如非同道中人, 真係好難明....

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

ck_鼠鼠:
希望你今次自己成功,就唔駛再煩了!
可惜我太遲起步,而家是有點後悔莫及…

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-2-28 16:38 發表

lalamike,

在我黎講, 36歲係我O既極限, 你都知我有高膽固醇問題困擾, 無論IUI / IVF, 我最多試到36歲, 換言之 我仲有3年多時間, 真係要珍惜每一分每一秒呀 ...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

原來你都好後生,唉,我自己已3到蚊,我估我只可以試到42(舊年我係只想試到40咋),因為驚自己成60歲,個仔/女先得10幾歲咋…唔想做個唔負責任的媽媽囉…
身心亦未必應付到…

原帖由 ms_ck 於 09-2-28 16:42 發表
你呢個係一個好問題, 不過我現在都未有底線...

因為細個既時候覺得生仔好易, 最緊要唔好比人攪大個肚...
當時我曾經講過30歲就唔生, 覺得太老...仲最好生個仔潻~
點知27歲結婚, 到宜家過埋30歲啦... 蛋都冇隻... 所 ...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

ck_鼠鼠 & ms_ck,
多謝你地…
我會努力,只係時間真的唔多了…
如果最終都是失敗,我會信命…因為在生bb過程中我已盡力了…

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

ms_ck,
你原來都經歷好多,好佩服呀…比着我,未必會試咁多野呢…
不過,你比我好的是,你c6對你真的好啊…我不是說我c6不愛我,只係在生bb呢樣野上,佢一d都唔積極,所以我有時都幾frustrated,好有孤身上路的感覺…好在有bk一班姊妹支持…否則或者一早放棄左…

原帖由 ms_ck 於 09-2-28 17:21 發表
CK_鼠鼠,
我米又係2個正常, 唯一可以賴就係我有子宮內膜移位... 但好多人有都一樣有bb~
結婚都快4年, 可以做既都做過...
腹腔鏡手術啦~ 2次iui啦~ 一次ivf啦~ 又西醫, 又中醫~
又針灸, 又燒艾, 仲食中藥~ 甘點呢...
...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

排甚麼﹖唔明啊﹖

原帖由 richwong 於 09-2-28 17:51 發表
lalamike,

唉, 我同你差唔多年紀, 可還未起步, 同你地傾完,原來係咁樣無底深潭卻又無任何保證的野,越想越驚。。。。

你係幾時開始排ah?

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我年紀太大,公家無得排喇…
我未排私家ivf住,因為想試多幾次iui先…

原帖由 richwong 於 09-2-28 18:01 發表
排公家癥,Or 你係私家?

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

因為之前幾次都係natural iui, 所以想試埋用針藥的iui睇下得唔得先,如果唔得,我都會考慮ivf了…唉,真係愈諗愈心傷…因為就算唔理年紀,ivf我都真係唔可以afford好多次,我估最多2次…

原帖由 ms_ck 於 09-2-28 18:13 發表
lalamike,

如果經濟負擔得起既, 唔好再試iui啦~ 試多幾次, 錢都係度...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

ms_ck,

原來係咁…唉,有時真係人算不如天算…
不過你咁有毅力同決心,相信你好快會有好消息的!別灰心!大家互相支持!

原帖由 ms_ck 於 09-2-28 22:46 發表
lalamike,

ivf錢係一個問題, 胚胎又係一個問題... 有時有d野, 真係好講運氣, 或者真係命中註定...
我係做pwh既私家症... 一路都好理想, 但最後只得9粒啱size, 6粒用得, 最終3粒受精~ 醫生一直講雖然小, 但3粒都係8c ...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

natural iui: 自己用紅d/排卵棒check到排卵日(另亦有d醫生會在排蛋之前,替病人以u/s check蛋蛋大小,以及內膜厚度,約1-2次),c6去交精/洗精,之後由醫生做iui(即放精)。
有針藥的iui:由周期開始,day2-3開始食排卵藥(視乎情況,有部分人唔需要食),以及開始打催卵針,以及用u/s監察蛋蛋及內膜情況,直至蛋蛋及內膜size ok,到排卵日打破卵針(亦有d人唔駛打),c6交精/洗精,並由醫生放精(iui)。

原帖由 richwong 於 09-3-1 19:25 發表
請問natural iui &針藥的iui 有何分別?

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我唔知政府有無自然iui呢回事,因為我是看私家的,或者你要打去問問公立醫院了。

原帖由 richwong 於 09-3-2 11:26 發表
Thank you lalamike,

甘大家所講的IUI政府收幾百私家8千-萬2, 應該係針藥的iui吧.
THEN, 自然IUI收幾多呢?

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

4k-5k左右

原帖由 richwong 於 09-3-2 11:47 發表
YES, 我係問私家的自然iui, 應該唔貴掛...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

emilykung1225,

原來都有同我咁大年紀的sister, 想問下你是在私家定公立做ivf? 我聽sister說可以留d胎,日後再放,你有無留呢﹖
明白你做左2次都失敗的心情,有些sister說停左treatment,有時個人壓力無咁大,反而易自然bingo嫁…唔好灰心住…
大家互相支持啦…

原帖由 emilykung1225 於 09-3-7 18:24 發表
lalamike
我40歲啦,上年39歲時做過2次
IVF都失敗左,依家順其自然,大家都好運啦!

好同意同道中人先會明白有幾辛苦,大家多D上黎鼓勵....... ...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

知你一定好唔開心,不過你c6真係好,你都要繼續努力!

原帖由 ms_ck 於 09-3-8 23:26 發表
係呀~ 如果冇丈夫同屋企人既支持... 真係唔知點算~
每一次treatment失敗, 都好傷心, 好沮喪~ 但睇一睇... 我既路並不單, 老公都同樣失望, 同樣難過... 佢連呻一聲都冇, 默默地做晒所以家務, 甚至夜一夜收工回來, 仍 ...

首頁

尾頁

跳至