想生BB

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我今天都做左iui喇,而家未知要幾時check bingo,不過已開始有少少緊張……
嚟緊的日子應會渡日如年

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

thanks Cherry999, how are you so far? will u undergo treatment soon?

原帖由 Cherry999 於 09-5-13 23:10 發表
Wish you bingo!!!!!

For every time i did iui, I hated the waiting period... These 2 cycles I m resting, so much happier although no hope of bingo

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

今天放精喇。
因為已經停左2個cycle無做野,今個cycle再開始treatment,心態就好似重新進入作戰狀態,所以有d緊張……mouth:

原帖由 jh724724 於 09-5-13 23:11 發表
你今日打針定放精呀?祝成功^^

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

未呀,明天返去照下蛋蛋排左未。我估明天會同我講要否塞藥/打安胎針同check bingo日子吧。

原帖由 jh724724 於 09-5-13 23:36 發表
緊張係好正常嘅,醫生無同你講幾時可以驗咩??

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

yes, thanks ar

原帖由 jh724724 於 09-5-13 23:51 發表
O...IC,咁聽日見完醫生就快知道幾時驗啦~~
祝你BINGO呀^^

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

做iui呀

原帖由 miffymiffy 於 09-5-14 10:04 發表

咁你今次做 IUI 定 自己DODO?

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

原來可以驗血知黃體夠不夠而加藥﹖
你醫生真的好細心啊!
我只係塞夠15天藥同打2枝安胎針,之後自己check bingo咋

原帖由 Pooh2008 於 09-5-14 11:42 發表
我16號抽血驗progesterone, 醫生會根據報告決定需唔要加藥或加埋打針~

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

咦,照計醫生會比塞藥至你check bingo前果日,所以,如果你無晒塞藥,又未來m,或者未必是塞藥影響喎,你不如試下用不同驗孕棒試試﹖
祝bingo!

原帖由 successbaby 於 09-5-14 12:02 發表
各位您好,
我4/27做了iui放精, 之後開始塞藥, 早晚一粒, 醫生叫我5/12 check bingo, 我係5/9,12都自己用綠D check 過但negative, 我都keep住塞藥, 如無意外應該5/9來M, 但到而家都無M feel, 體溫keep住都係37以上, ...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

好勁啊!連do3天,機會大d呀……
希望好快聽你好消息!

原帖由 Pooh2008 於 09-5-14 17:41 發表
我DAY13早上9:00打破卵針, DAY14下午做IUI, DAY15早上再做多次, 見老公兩日都有貨甘叻仔, DAY16晚同老公再happy多次當獎勵下佢, 希望佢收到份特別的父親節禮物啦~

...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我覺得係。
以我自己為例,對上2次iui都有食排卵藥,結果都係只有一粒卵子生長,但係今次打左針(都有9枝),就有4-5粒生長了。
當然,我覺得人人體質唔同,加上,有d醫生會叫病人每天食2粒排卵藥(我之前都係一日一粒,食5天)。所以,你都係聽番醫生吩咐啦……
你點呀,check到排卵未啊﹖

原帖由 BabyDim 於 09-5-15 13:34 發表
請問口服的排卵藥份量係咪一定比打針既輕呢???

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

yuki0718,

只有體溫有0.5度的溫差(排卵前後)就ok嫁喇,唔一定要over37嫁。
我都係從來未試過over37嫁,我見有bk sister 36.8都bingo!

原帖由 yuki0718 於 09-5-15 16:40 發表

Pooh2008:

我cycle32-34day,IUI後打咗兩支安胎針,我今朝CHECK體溫係36.89度,我發覺自己無論來M、排卵、或者而家都一直KEEP住大約36.9度左右,冇昇過37度。

我見到D人成日話自己BINGO,都係37度或以上嘅。 ...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

無啊!
塞完藥自己check有無bingo咋……
我都好羨慕有sis可以返去診所驗血,之後再adjust藥量……

原帖由 yuki0718 於 09-5-15 17:10 發表

lalamike:

努力努力,一齊努力!醫生有冇叫你幾時返去驗血啊?

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

嘩……你塞咁多日嘅﹖
我塞15日咋,塞完之後果日自己check bingo囉。
醫生說一般如果check唔到bingo,m就會在之後果日來。極少數例子係,未塞完藥就來m。
不過,想問你本身醫生比左幾多藥你塞呢﹖預你幾多號check bingo嫁﹖

原帖由 successbaby 於 09-5-15 17:45 發表
想問下各位,
塞藥由iui放完精第二日(day 15)開始塞, 一般要塞幾多日架?? 我早晚一粒, 已塞到day 32, 即18日, 仲未來M, 我cycle係28 day, 但用綠d check "negative"!!! ...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

如果你18/5先返去覆診,我估你d藥係夠你塞至17/5的。你可以數下confirm一下。
我問過醫生,佢說非常少的case會在塞藥未完前來m,但如果真係,就要打比醫生,等佢可以盡快再同我開始新療程。

原帖由 successbaby 於 09-5-15 18:02 發表
我就係唔記得佢叫我塞幾多日囉, 又唔敢唔塞, 要5/18先番去覆診..........係咪因為我塞住藥d m就唔來?? 但有d sisters又話塞塞下都會來M???

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我估我都會忍唔住在check bingo日前check,不過我唔會太早,最多早2天囉……
而家check太大挫敗感了。mouth:

原帖由 yuki0718 於 09-5-15 18:08 發表

lalamike:醫生只系叫我返去驗孕,唔係驗血喔!我D藥5月21號就塞完,5月22就可以驗孕啦!

好心急啊!好想而家自己驗下,但又驚失敗,因為前兩日連續驗,都冇BINGO。 ...

首頁

尾頁

跳至