烹飪搵食

跳至

首頁
12345...60

尾頁

水晶宮

嘩~ 我買嗰間係 發深圳廣州10蚊, 直接發香港 $120, 機價好似 $488

用緊, 我blog有資料...
http://hk.myblog.yahoo.com/tamlau2001/article?mid=1776

水晶宮

acomcom88 發表於 11-4-1 23:45
可打到薄膜,中种高粉
200g
糖10g

點解唔用 功能 #8 搓粉 + 發酵呢...

功能 #9 係 淨發酵..

都可以用啊 ~

水晶宮

acomcom88 發表於 11-4-2 01:25
因為我唔識呀,#8我又覺得好耐,哦,原來#9係靜發酵

#8 係搓 20分鐘, 之後發酵.....發到妳ok, 就可以 stop 佢嘛~

我試過2次湯種....覺得同直接法無咩分別.....

可能部機太好啦...好過以前嗰d (以前直接法整嗰d真係又乾又硬)

我覺得如果會係36小時食晒....唔需要攪咩種咩種...用直接法仲好囉...

#9係乳酪, 即係 發酵 ~ :loveliness:

部機真係好好用, 每個功能幾乎都可以獨立分開用....

水晶宮

四少奶 發表於 11-4-2 11:06
見到柏翠咁多功能同埋都幾平, 真係心思思想STOP左KENWOOD個ORDER呀!!!!!

KENWOOD 嗰部...有冇製成品可以比較吓....

睇製成品效果會好比較d囉....

水晶宮

昨天用機做咗湯種 ...

大家see see
左邊白色是湯種 / 右面提子是直接法

個人覺得無咩分別.....覺得直接法滿好的...

水晶宮

acomcom88 發表於 11-4-2 13:58
嘩!好得呀,我一直以為用機直接法D包包唔好食,(我以前部係),好,今日一於試試
...

以前嗰d機真係唔好食架 ~

呢2款柏翠唔同 (8990s 同 8800s )

技術真係進步咗, 淘寶好多麵包機都係2-3佰蚊,

呢2款企硬係咁貴 (叫貴架啦 )

佢係貴得有道理... 我覺得 ~

佢有個功能係 pause, 呢個好好用, 係發酵的時候, 如果妳目測覺得佢發得唔夠 (濕度 / 酵母活躍度影響)
可以按 "pause" 令佢暫停運作 15分鐘, 如事者...見佢發到夠, 就可以俾佢再繼續.....

水晶宮

fitfish 發表於 11-4-2 13:53
hehehe600買到薄膜!濟得過.

tammy2008:你2個包驟眼睇,同象印無乜分別.

我食譜無用cream.....

只係用奶粉 + 水 .....

400g 都係用 20g 牛油...(牛油多d仲會軟d )

不過有加一隻蛋

手做可以唔用蛋, 但係機做就會見到有蛋無蛋的分別 (同一食譜)

水晶宮

acomcom88 發表於 11-4-3 00:08
左面的是直接法,右面的是中种,中种出黎大個d,但食入口,直接法好食d,中种果個乾身左d,兩個食譜係一模一樣 ...

部機真係好神......

嘩...妳今日整咗2轉呀 ?

水晶宮

fitfish 發表於 11-4-2 23:37
面包大晒冷.
仲有部Krups,好似人仔5xx,有自創程式功能.

自創程式功能....柏翠呢2部都有 ~

東菱有2-3部新款都有 ~

krups的評價so so , 佢主力係外國市場 (同我地口味唔同)~
仲有佢搓粉同發酵唔及柏翠仔細
呢部機我都觀察過 ~
佢自篇程式只係可以選 1次搓 1次發酵 同一次焗 加埋 size (只有4個step可選)

柏翠可以選的可多了
搓1次 - 短發1次 - 搓第2次 - 長發第2次 - 長發第3次 - 焗 - 保溫 (一共7個step )

krups只係賣 $400左右....

水晶宮

familylam 發表於 11-4-3 11:06
回覆 acomcom88 的帖子

我剛剛問這間,佢話運到香港$120,佢之前係唔係收呢個價錢?

係呀~ 我買嗰時已經係咁 !

直送香港要 $120

如果深圳廣州有人代收, 就只要$10蚊架咋

妳可以搵集運代收, 再轉寄香港...我係咁...

水晶宮

catjeffcat 發表於 11-4-3 12:07
嘩....咁呢部機真係好正...... 下世紀換機真係要諗諗佢~~~
佢個自編程式好正~~~
...

正架 ~ 唔正我都唔買佢...佢算叫做中上價架啦 ~

妳食得晒無呀...佢一次整350g粉好d架喎...

我 400g一日清得晒......

水晶宮

acomcom88 發表於 11-4-3 02:10
各位,我想請教下,你地係點量度依士呢,我成日都覺得跟個磅唔準,一茶匙=几多,我就當佢5g ...

唔好話個磅唔準.....我發覺唔同量匙, 都唔準tim呀 !

我本身嗰隻 鐵野 1tsp = 4g
跟機隻膠匙 1tsp = 3g .....

水晶宮

acomcom88 發表於 11-4-3 15:23
各位,我依家又整緊個包包,諗住一陣送去比朋友食,引佢買呢部機

我個提子包包人地都大讚呀 ~

之前見 fong2009 話用呢部機整包俾人....我都少少疑慮 : 見唔見得人架.. ?

而家用過, 覺得 : 真係見得吓人架 ~ :loveliness:

就算條捧捧放係入面焗, 個洞仔都係好細, 切到嗰塊都唔覺 ! 仲只會有2塊包包有小洞 ~

我用過其他2部就唔同, 個洞好大, 好醜架 ~

水晶宮

acomcom88 發表於 11-4-3 15:21
因為我放左一茶匙個磅數字唔旭呀,係咪要買個0.01g磅,佢先會旭呢

無可能架喎...係咪唔夠電....

水晶宮

toto_maggie 發表於 11-4-6 01:35
見到你地呢個post... 真係好~!

我一直都想買麵包機, 睇左好耐, 都係好想買"象印", 不過, 都唔平, 成千幾二 ...

"薄膜" 這個不是什麼 function, 只是一個搓揉階段 ~

要做吐司/方包 , 麵團一定要搓到可以撐得出"薄膜", ( 這叫完成階段:
取一小塊麵糰用手撐開有薄膜. 薄膜裂口成光滑圓弧狀) 焗好時才可以支持包包的重量, 焗好的包包才會軟, 起絲 ~

如果做一般小包包 / 包餡包 , 搓至"
擴展階段" 已經可以了~( 用手拉扯雖有伸展性但仍易斷裂. 取一小塊麵糰用兩手撐開會有膜狀但易裂開 )

買麵包機也要留意它的桶形, 物料 , 搓拌時間, 力度 , 馬力 ....

不要人家說好便是好啊...多看看人家的製成品~ 多比較 ~

水晶宮

toto_maggie 發表於 11-4-6 18:29
回覆 tammy2008 的帖子

哦~!! 咁想問, 知唔知"象X"做唔做到薄膜呢??

妳去嗰邊睇吓.....

水晶宮

發毒照 :

酸乳酪包

水晶宮

acomcom88 發表於 11-4-11 19:23

tammy

係呀~ 即係 yoghurt ~

click 入圖就係我 blog, 入面有食譜架~

:D

水晶宮

acomcom88 發表於 11-4-11 19:57

其實,我唔識整yoghurt

唔識可以買架....如果妳一定要整 酸乳酪包 ...

水晶宮

dincat 發表於 11-4-11 19:52
大D , 你部機好受歡迎喎

一般般咁啦 ~

首頁
12345...60

尾頁

跳至