烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

咩牌子酵母呀, 有幾款好大味 ~~

即溶酵母我通常 1 % (100g粉 加 1g ) 屋企可以慢慢發, 我通常都係45-50分鐘發好...

水晶宮

kenstin 發表於 13-3-10 22:13
回覆 tammy2008 的帖子

1%酵母量我要發成個幾兩個鐘先漲到兩倍大wor,系咪我D酵母部份已失效呢? ...
嗯.....你嗰d通常少糖多鹽嘛..... ( 對比來說 )
手作無咩所謂啦, 如果用麵包機就要經常睇住佢活躍度去調, 因為機唔等人....

不過我手作時 ( 自己發酵做型 ) 通常唔過1小時... 可能我家熱一點罷...還有我用焗爐發酵啊...可能咁又快少少 ~~

水晶宮

kenstin 發表於 13-3-10 23:14

我用體積衡量發酵到唔到位,唔系時間,所以影響唔大,只系成日對比你們的酵母量和 ...
因為都已經過曬期 ----

水晶宮

kenstin 發表於 13-3-10 23:29

測試左,用40度水80g+1/2tsp酵母+1/4糖,15分鐘后水溫跌到30度,只有少量氣泡:sick ...

請節哀順變 .... :cry:

不過我估你會繼續用.......

水晶宮

做多點實戰罷 ~~

水晶宮

Jasmine11 發表於 13-3-11 22:34
想問下,其實yeast 食得多有冇害?因為我係面包機新手,咁又唔想個包唔夠高,250g粉有啲書要2.8g,有啲要3g ...
酵母基本上係存生係四周圍, 商業酵母和天然酵母有一點點不同...

這篇文章說的比較有趣, 有時間看看啊 : http://blog.udn.com/yw293/5670175

有冇害....除非那種對酵母有敏感的身體....否則好像也不存在什麼有害有益...

首頁

尾頁

跳至