跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

我影左張磨菇相過你睇
http://photos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs389.snc3/23736_325722742185_576307185_4175930_3233676_n.jpg

原帖由 raudi 於 10-2-23 20:34 發表
請問磨菇棉花棒同一般果D有咩分別架???
生命是要經過無數細胞分裂而成, 出錯的機會很多, 所以, 每一個健康生命能夠誕下來, 其實已經是一個奇蹟!"

大宅

我都唔知道呢.. 初初諗住買定佢用黎in case 索ear仔水, 不過呢度mama 話唔好, 我菲姐見到話好大支, 佢話都可以用黎清潔臍帶既..

我諗唔係必需吧..太貴唔好入貨喇

原帖由 raudi 於 10-2-23 21:15 發表
睇到嘞..唔該哂..
係咪普通果D唔用得架??
我仲啱啱係網上搵到..
我地呢邊賣成22.5港紙一盒.......
生命是要經過無數細胞分裂而成, 出錯的機會很多, 所以, 每一個健康生命能夠誕下來, 其實已經是一個奇蹟!"

大宅

Friso 都好, A+ 最值錢/ 易放

原帖由 sukiko 於 10-2-24 15:35 發表
美素佳兒剛打關心TEL比我
話因我係TWINS, 每個BB會送2罐, 咁我就有4罐奶粉
勁多呀
遲D拎上網賣左去都好, HAHAHAHA

反而昨天雀巢能恩就話TWINS都係得一罐 ...

大宅

我o係C+ 填form, 一路無聲氣, 上星期六佢地司機無啦啦打黎話已經入到山卡啦村問我條路點行, 送左3 罐400g A+1 號仔同埋 張絨gin..

一係你去開C+ 再填多次form 啦..

原帖由 sukiko 於 10-2-24 15:40 發表

A+初5打左比我, 話唔送喎, 激C

大宅

我住呢度要上深山.. 大斜路+ 樓梯.. 同埋英文地址真係XX village
最緊要係..呢度既基本設施係..一個每樣食物得一檔既街市 (一檔魚一檔菜一檔肉).. 得一個西醫, 一間惠康, 一檔面包, 有時會見到有流動圖書館車..
我由細到大都住市區.. 一落街咩都有..萬料不到自己嫁左入條村做村民.. 老爺o個邊d 親戚差唔多住曬係呢條村, 好L 出名..你見我要擺42圍酒先搞得掂件事就諗到..
by the way.. 第時要帶個仔出城先有得食老麥呀

原帖由 sukiko 於 10-2-24 17:14 發表

初五打來, 就係叫我去私家填FORM, 先會有得送
我見咁後期, 由去啦

你成日話山卡拉地方, 我覺得好搞笑
你係深井要上山的地方?
我家姐都住深井, 但係私人樓, 近馬路那些 ...

大宅

十級理解你既情況..有時個人燥燥地落街都唔敢黑面同嘈爆人..因為..試過好幾次原來成日撞口撞面既人..都係同老爺有親戚關係既, or 佢d 兄弟既老婆既親戚 , 鬼認得咁多人咩..

原帖由 raudi 於 10-2-24 17:40 發表
我同你差不多景況..
我仲慘過你..要開車先去到買野..
我老爺奶奶係呢條村的原居民..所以好鬼多親戚.同埋個個都識..
所以我都唔敢著睡衣出去攞信...一陣敗壞家聲....

...

大宅

百佳, 萬寧好遠架, 我宜家行唔到過去喇..
椰林閣間唔中都有食,
發記簡直係深井之寶..扭計通常都係叫老公買呢個
不過好多人渣車入黎泊曬入條村好討厭 :;pppp:

原帖由 sukiko 於 10-2-24 17:49 發表

深井家陣好好多
唔係有間百佳, 萬寧, 椰林閣咩
最緊要近發記喎

大宅

我去聽產前講座時, 佢有講其實我地子宮會有一堆分泌block 住個頸位去保護住亞B (大慨係咁既意思掛)? 咁當假以時日亞B 要出黎前d 分泌會續d 續d mock 落..

另外搵到呢個 FYI:
-------------
王懿德醫師表示,隨著懷孕時間的增加,體內雌激素逐漸增多,促進子宮頸和子宮內膜腺體的分泌增多,尤其是到懷孕後期更明顯,這是為了讓陰道能夠提早做好生產的準備。只要陰道分泌物呈白色透明狀、無特殊味道,都是正常現象。如果分泌物異常增加,且有味道、特別的顏色(如黃綠、咖啡或紅色)及呈黏稠的塊狀,可能是因感染而起,務必就醫。
copy from: http://www.mombaby.com.tw/pregnancy.php?serialno=1001280002

原帖由 raudi 於 10-2-24 18:00 發表
我有個問題呀.
今朝起身落樓梯果時..無拉拉條底褲濕左一逹..
冇味又唔係尿..
但之後都冇..
咁呢D係內分泌定係羊水黎架??
因為呢幾日我都試過兩三次有呢個情況.... ...

大宅

發記ok but唔平架.. 間唔中食ja
如果入黎呢, o係銅鑼灣, 佐敦同埋旺角有亡命van 入tuen mum 會經過深井, 另外荃灣mtr 附近有綠van 同埋巴士入黎..
之前返工就巴士/ van 仔+ 西鐵就可以返到尖東, 最快7 個字左右啦

不過我宜家出城, 有3 個司機俾我駛 (老公, 老爺&奶奶) , 遲d 老公要我考車牌自己湊BB去playgroup

原帖由 raudi 於 10-2-24 18:47 發表
你就好啦..可以成日食發記..
我成日睇香港D報紙雜誌寫..好似好好味咁...
其實深井係咪要有車先可以去到架???

大宅

我同vincybaby 都係呀, 咁...宜家差一隻腳就可以開檯打牌呀!!

原帖由 mrschiang 於 10-2-24 19:21 發表
ee......原來你都係深井人呀??!

大宅

我諗最主要睇下..有無奶先, 貌奶就隨時補得1 號粉架喇.
不過如果你係食A+, 俾定心理準備你, 好多時無貨買... 同埋加價加得快..
this year.
http://forum.baby-kingdom.com/redirect.php?tid=2879883&goto=lastpost
previously..
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!VlXw2aCVAACdRZe1Ig--/article?mid=753

原帖由 pandabobo 於 10-2
-24 19:11 發表
我上星期都收到3 罐400g A+1 號仔同埋 張絨gin...好適合我阿! 因為之後都會比阿女飲A+. 但如果我餵人奶, 幾時先開始餵呢D奶粉阿?

大宅

聽到都鄧你開心呀, 真係大家都入曬直路喇!!
一陣老公起身同佢報喜先..

原帖由 chloe_karina 於 10-2-24 20:14 發表
岩岩去完2場威院u/s檢查,竟然2場都係好消息!!第一時間返黎報喜先~~~

今日心臟專科再照bb心臟,一切正常,冇大問題,confirm出世後冇乜機會要做手術,再証實冇四聯症,冇心漏,有8成係正常!! :)

之後再做routine u/s, 胎 ...

大宅

個觀景台我未去過呢, 不過我知好近, 有時經過見到路牌..
出黎做野後都未試過一口氣放咁耐假.. 今日覺得個肚好重好墜..只係食, 沖涼洗頭, 訓, 玩電腦都好支力..

原帖由 raudi 於 10-2-24 19:44 發表
我咁大個人都未去過深井..搭車去屯門果D成日經過...
果個青衣大穚的觀景台係咪係果度架??
咁我第時可以去睇下...
我老爺奶奶成日話可以車我..不過我唔想煩佢地..
所以我過左34週後日日係屋企.
係一星期去兩次超市同 ...

大宅

第時你同亞女入黎我條村玩呀喂

原帖由 ANN222 於 10-2-24 23:35 發表

同我一樣喎:
一個每樣食物得一檔既街市 (一檔魚一檔菜一檔肉)
英文地址真係XX village

大宅

我一路都無特別食蛋or 肉, 都係有胃口就食食食, 只係盡量食少d 飯ja , 你宜家幾多week 呀?
我隻BB 一直o係75% 既走勢度.. 坐7 望8 緊, 黎緊星期六38 wk lu

原帖由 Vincybaby 於 10-2-25 11:27 發表
我上星期六去私家覆診, 好意外亞囝由65%跌到得番26%(變咗中細碼) 而家6磅1安, 我只係食少咗蛋&肉, 原來差咁遠架, 因為我驚難生, 所以刻意食少D, 但佢個頭就大咗2個星期, 係大頭囝嚟! 但醫生叫我唔好再谷肥佢, 話以我 ...

大宅

我都打左俾雪印,個reception 姐姐真係..爆笑..
我: 我之前係巫醫生度填左form, 但係會員咭, 門鎖, 奶粉同袍仔一樣都未收到, 我電話number XXXXXX
reception: 我地有你record呀, er.. 奶粉呢, 世衛宜家唔俾我地送.. (下刪30 字)
我: 下, 我其他同我預產期都係3 月既朋友全部都收左喇喎, 咁點解我無.
reception: 哦, 咁你等等.
之後聽左陣音樂, 有件好似佢老頂既聽電話, 我又重覆一次我既request, 佢又再俾音樂我聽, 又再接番去reception 姐姐度, 今次個姐姐又話:
reception: X 小姐, 麻煩你俾個中文地址我, 我地安排1 個月內送番d 禮物俾你啦,
我: xx 村..
reception: sorry 呀, 我地唔送村屋.
我: 咁你送去我老公度law.

P.s. 人地A+ 都自動波送到入黎村口啦, 雪印好巴閉咩~~ :;pppp:

原帖由 pandabobo 於 10-2-25 14:25 發表
我打左電話比雪印, 但係佢地話因為呢排多假期, 唔會甘快批到, 話要到3月再打電話問下佢地....

3月...我都生左了...超慢....

大宅

呢個係幾多人room 既rate 黎架? : )

原帖由 tiggerkitty 於 10-2-25 20:30 發表
剖腹=19900
手術室=1465
巡房=3000
醫生=15000
麻醉醫生=4000
兒科=2500
以上是必定要洗的 = 45865

另的叫餐、extra藥物、extra checking因人而異
好似我有妊娠糖尿,阿b就要即驗埋有冇,咁呢d 唔係個個要用的

最後我同 ...

大宅

深井boyz! XD

原帖由 Vincybaby 於 10-2-25 14:44 發表
我同你一樣呀, 星期六38W

大宅

睇下今次去浸會d service 得唔得, 下次真係好想試仁安 ...

原帖由 淘氣小雪兒 於 10-2-25 22:05 發表

4人

大宅

kekeke, 我就係知聽電話條女hea 爆耍野所以post 上黎俾大家知啊

原帖由 pandabobo 於 10-2-25 22:46 發表
原來逼下就有奶粉啦! 明蝦我遮.....過份啊! 你都好啊! reception肯幫你CHECK RECORD, 聽我電話0個個耍完我就算了!

首頁
12345...8

尾頁

跳至