懷孕前後

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

Hello!我既予産期係9月底、医生話我排卵遅左可能係10月頭、我都係第一胎阿!真係又緊張又開心都吾知点算好。而家要做既係book個好既医生、做産検。第二歩就係攞医生紙book医院la!!

伯爵府

去做產檢係去産科架!産検当然可以係政府醫院度做不過聴人講好full架!其實我係外国、我下星期特別番香港visit産科醫生、我個醫生係mammy朋友介紹叫曾祥風醫生、book邊間医院就要睇你想係政府醫院定C+醫院度生、不過邊度既医院都係要有医生紙証明有左BB、如果你choose去政府醫院就去間近屋企既、如果C+医院就要問下個C+医生係邊度掛牌就即刻去book!!不過就算係C+医院都要近屋企D好、因為我老公想我去港安或者養和、而最後發見法國最近所以我最後都係揀左法國。
希望以上資料對你有用!

原帖由 Lenatsang 於 09-1-29 14:11 發表
我想請問你個婦產科醫生你點找的? 定佢係你自己平時睇開修風感冒的醫生? 同埋婦產科醫生做產檢佢會唔會幫生仔?

政府醫院可以做產檢嗎? 至於你話BOOK醫院, 係唔係自己想去BOOK邊間醫院都得?

...

伯爵府

我真係問左好多「前輩」、先知多DD. 我之前都係先簡醫院、因為我覚得自己有能力住間好D既、当然養和、港安、明徳係我的choice、但一問之下、原來C+醫院間間如是、最重要係醫生要搵個好醫生、要睇個醫生係邊度掛牌、仲要搵間近自己屋企既醫院、所以最後都係要簡番九龍既醫院。因為我地係第一胎、如果想順産幾時生?大家都吾知!痛起上來、間醫院山長水遠真係死得架!
搵醫生、其實好醫生真係有好多、我都係信D身邊生完話好個D、本身想book余啟文醫生架、因為clinic近屋企又係法國有掛牌、點知一問2月都full晒、最快都要到3月。個醫生甘紅又super忙、我自己就真係吾敢搵尼D醫生la、因為我大事小事都驚驚青青、醫生比人講得有幾好、有急事個時見吾到醫生take care吾到我就係最大既問題、所以問朋友羅來一張list一個一個醫生甘call、曾醫生又有得book、上網confirm過又真係幾好、所以希望睇住先。而曾醫生既収費我収仲未清楚、不過問過順産包醫院費用、姑娘叫我予4萬令蚊、収費算中等。其實我下星期先去睇、仲未知係吾係真係好醫生、以上既野都係我好主観的睇法、所以你如果有朋友剛剛生完BB、最好問下係邊個醫生接生。仲有阿、好出名既醫生有好多吾接順産架!

原帖由 Lenatsang 於 09-1-30 11:03 發表
你咁快已經做哂資料搜集? 知道去邊間醫院生?我都唔知點簡好? 我心目中都係港島區醫院, 分別養和, 港安, CWB的聖保綠,同埋瑪麗!

而醫生我都唔知找邊個好! 好似好多學問點樣簡醫生同醫院? 謝謝你!

...

伯爵府

你係吾係住TKO架?我屋企都係TKO架!!我係度煩緊政府醫院排邊間好。。。有人話廣華産科出名D。。。

原帖由 tko123 於 09-2-1 12:48 發表
我都係剛check到
自己計都係十月頭到
我就巳經排左QE
私家就未BOOK
但我就打算搵余啟文OR江孟儀
想係法國生

伯爵府

下?!?!甘即係我都排吾到廣華羅?!甘點算尼。。。聯合同QE邊度近D好D阿?However,我都打算係法國生既。。。

原帖由 tko123 於 09-2-1 15:33 發表

係呀
我本來都想排廣華
但過去問只收住由鑽石至美孚等區的媽咪
本來我都可以問朋友借個長沙灣地址
但我屋企人係QE做.佢門D姑娘的議建
姑娘話其實去公立好睇你好唔好彩.
其實間間都差唔多,廣華一樣有機會遇到新仔醫 ...

伯爵府

照到胎囊、医生就話我知預產期la!不過話未必準羅!你係去門診?去産科check下好D wor!!

原帖由 tko123 於 09-2-1 22:18 發表

點解你只係照到個胎囊
都知個預產期
我睇個門診話未知到預產期
我係由原本要嚟m的前一個星期開始肚痛
初時仲以為谷m
點知越嚟越痛.睇醫生又話未必關個胎事
但又講唔出原因.我都係轉過個好d的醫生
但嚟兩日又好似無 ...

伯爵府

其實我既預產期係九月底 、只係我成日覚得自己好有可能係10月頭先生。。。

原帖由 Lenatsang 於 09-2-2 09:38 發表
好開心咁快見到咁多媽咪預產期都係09年10月. 等我UPDATE下大家既名係度先:-

lenatsang
p_kotone
tko123
WAOWAOWAO
EMILY 1118
NANA11423

伯爵府

我当然想順產la!尼個係自然的定律、好似対mammy同BB都好D。。。

原帖由 Lenatsang 於 09-2-2 10:36 發表
你已經決定咗順產?

伯爵府

我無理到阿、同左好多人講la、haha

原帖由 Lenatsang 於 09-2-2 10:32 發表
你地同咗人地宣佈自己有喜味?

我阿嫂話最好有了3個月後先對外宣布, 因為話BB 會小氣, 你地會跟住咁做嗎?

伯爵府

你吾好成日聴埋D迷信野!尼D都無科学根據既!!聴得多吾好阿!

原帖由 Lenatsang 於 09-2-2 10:34 發表
同埋你地由E+開始會唔會用較剪? 因為好似話第二時個BB 會有兔唇, 你地信嗎?

伯爵府

我一知道自己有左、個時得4週、我就同左我boss講la!

原帖由 Lenatsang 於 09-2-2 16:29 發表
我口頭上同上司講咗聲先, 等下星期一去做確診時, 有醫生紙先official 同公司報上!

伯爵府

使吾使甘快査定?!甘早有無用架?!同埋甘早成日卒個肚會吾會吾係甘好尼?!

原帖由 Lenatsang 於 09-2-2 15:22 發表
你地開始查野防止妊娠紋味AR?
我已經開始查檻欖油, 希望到時唔會有紋LA!

伯爵府

我琴晩都痛到「紮」醒左!!上次去醫生度有問過點解我會M痛、醫生話係因為個子宮長大緊、所以會痛、好正常。想下又係、要個BB大隻D健康D、都要起間大屋比BB住la!我痛D吾緊要最緊要係阿B訓得舒服!

P.S.今晩又嘔到個胃都出埋來。。。

原帖由 tko123 於 09-2-1 22:18 發表

點解你只係照到個胎囊
都知個預產期
我睇個門診話未知到預產期
我係由原本要嚟m的前一個星期開始肚痛
初時仲以為谷m
點知越嚟越痛.睇醫生又話未必關個胎事
但又講唔出原因.我都係轉過個好d的醫生
但嚟兩日又好似無 ...

伯爵府

我而家7weeks阿!後日会去照下。。。好緊張阿!!希望聴到胎心

伯爵府

幾日無上來、多左好多姐妹阿!!我而家系香港、星期四見完曾医生、曾医生好好阿!仲第一次聴到我BB既心跳声、好似系海中心聴到一BB既声音甘好感動阿!!曾医生仲好好、我地傾左好耐、仲book埋医院、我既予産期又延遅左一個星期、而家系9月28日:lol 聴日又要番日本、要六月先番來安胎、真系好吾捨得阿!!

伯爵府

BiBifa

真系好岩阿!!我先生都系日本人、我地都系東京定居、生仔我都番香港!どこで住んでるの?吾洗担心!!番香港la、無問題阿!!我問晒日本大使館同市役所、我地既BB系香港出世如果BaBa系日本人甘BB都系日本人。我地要準備既資料仲好簡単!BB出世3個月内、申請香港出世紙、用張出世紙去日本大使館或者叫老公早D番去系市役所申告BB戸籍、再要一分戸籍謄本、同BB影2張証件照<--自己用白毛巾放系BB下面自己影、系日本大使館個姐姐教我架!甘就可以去日本大使館申請BB passport只要3日就有la!!

P.S.番香港生仔仲好、因為同時有埋香港同日本国籍、BB20歳前都有双重国籍!

kotone

原帖由 bibifa1225 於 09-2-6 21:15 發表

SweetAA

尋晚都傾過下...其實佢都無乜所謂, 下星期會去市政府個邊問下, 如果bb係外海(香港出世)咁bb應該係香港人...攞特區護照, 咁bb返到黎點搞個日本戶籍呢? 呢樣野我地都要冧埋...仲要計下返香港時既機票錢同其 ...

伯爵府

Bibila

而家円貴、我book左係九龍法國生阿!我地如果係香港生、BB有香港出世紙同香港身分証、連香港passport都申請得、因為香港的法律係只要係香港出世就係香港居民。令外因為係日本人的子女、番日本申請戸籍就可以申請日本passport、BB既國籍係香港&日本、可以choose用邊本passport出入境、好方便!
反而係日本生既話BB就無香港居留権、成日出出入入香港要去外國人個邊、好吾方便架!BB個証件相自己影完去晒相D地方就可以晒証件相size la!吾使甘過分担心wor!

伯爵府

Bibila

而家円貴、我book左係九龍法國生阿!我地如果係香港生、BB有香港出世紙同香港身分証、連香港passport都申請得、因為香港的法律係只要係香港出世就係香港居民。令外因為係日本人的子女、番日本申請戸籍就可以申請日本passport、BB既國籍係香港&日本、可以choose用邊本passport出入境、好方便!
反而係日本生既話BB就無香港居留権、成日出出入入香港要去外國人個邊、好吾方便架!BB個証件相自己影完去晒相D地方就可以晒証件相size la!吾使甘過分担心wor!

伯爵府

Bibifa,

I did not asked what kind of document I need to prepare for HK birth certificate, but I beleive it should not be complex. I guess I will prepare a copy of marriage certificate in case. I will go back to HK probably arround June....

kotone

原帖由 bibifa1225 於 09-2-7 21:13 發表
kotone

明白晒了!! 我想問下...申請BB香港出世紙需要帶BaBa的乜野証件架?? 洗唔洗結婚証書(Copy得唔得?)都要帶架?
你會幾多week時返香港待產呀???
唔好意思問你太多.....thx!

bibifa ...

伯爵府

Thanks for you reply, 其實…係我地個Case,我地吾係為左香港身份證而番香港、我想bibifa同我一様都係日本無親人可以take care到我地、係因為我地自己係香港人、吾想生完一個人係日本(当然係話老公番左工)、係想番香港生又驚BB無左個日本國籍、所以係決定番去前問清楚晒番香港生都可以同BB報日本國籍、無吾故之憂、安安心心番香港生羅!

原帖由 tko123 於 09-2-9 11:49 發表
兩位日本(嫁左去)的媽咪
其實你地唔洗為左bb有張香港出世紙特登返嚟香港生
我之前幫過一個係美國生左個bb的朋友打過去入境處問過
如果媽咪生bb時仲未有當地身份的話.咁就最易攪,媽咪只要帶bb返嚟香港攞身份證就得(無 ...

首頁
12345...8

尾頁

跳至