自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

係咪比小朋友讀中文小學,再上中文中學好d呢?

男爵府

我再講多少少,
其實我好想比佢讀英文小學&中學,
但自己英文屎到不得了,咁第時點教佢呢???
雖然中文都唔係勁,但起碼都睇得掂個題目去教佢,
如果,真係比英小英中佢讀,
咁,係咪而家要谷佢呢???

男爵府

原帖由 kikiboy 於 10-9-24 15:33 發表
但係而加讀書真係唔同咗喎, 以前讀書都唔講家校合作嘅, 你讀到邊課書或第幾單元, 做父母的根本唔需理會, 但而加又要跟功課又要同佢溫書應付測默考, 家長要完全"溶"入去, 比我感覺係家長要同學生齊讀書, 聽聞有d英文 ...
其實如果比中文學校佢讀,再搵人教佢英文,係咪會好d呢??

男爵府

原帖由 LILY媽咪 於 10-9-24 15:41 發表
其實而家英小唔係好多, 如妳小朋友幼稚園階段, 而好叻叻, 咪搵間英文小學, 如未知, 揀間中小, 到揀中學, 再諗.
因為而家讀緊既幼稚園程度唔太深,如果上中小,咁到中學既時候,怕唔怕英文好難追呢??

男爵府

原帖由 wcandtt 於 10-9-24 15:43 發表
樓主太過 -ve,

我識一對夫婦係小學程度, 賣菜的, 佢地個仔現在在港大讀醫, 個女係港大讀 law!!!!
即係如果可以,就揀英小比佢???

男爵府

原帖由 亞貴 於 10-9-24 15:45 發表
要睇吓小朋友有無能力學,
如果自己無能力去教, 就請人去教,
自己唔識都希望小朋友學到ga,
就我自己嚟講,
我對普通話原原全全唔識ga,
大陸d同事成日叫我寫上去比佢地睇唔好講啦,
因為佢地真係聽唔明我UP乜,
所以我一 ...
請鬼佬上傾計堂,上左幾耐呀?一星期一次???大約幾多錢?

男爵府

原帖由 LMCK 於 10-9-24 15:51 發表

AGREE. 我呀叔同嬸都係大陸落黎, 盲字唔識一個, 但個女讀書好叻(小時係都係大陸落黎), 而家在HKU讀醫
個女讀咩小學/中學呢???有冇搵人教/補習班咁呢?

男爵府

原帖由 亞貴 於 10-9-24 16:13 發表

個鬼佬係我e媽個現任老公,
我每個月比番1千蚊佢,
當係學費又好, 孝敬佢又好囉,
每個佢過嚟3日, 佢當係同我仔玩,
又可以我地成家一齊食飯咁囉,
反正佢好鬼中意熱鬧,
佢又退咗休無做嘢,
成日一早就過嚟同我老豆捉 ...
咁你姨丈又幾好人幾有孝心,會搵外父捉棋,

男爵府

原帖由 LILY媽咪 於 10-9-24 16:19 發表
咁妳諗住揀直資或私校. 定一心大抽獎.

如直資或私校, 考左先算, 但宜家要打好個底, 唔係盞浪費時間.

如大抽獎, 妳係那個網, 幾多分係手, 有無弟妹跟尾, 都會影響揀什麼小學.

...
原先我只係諗住比佢響屋企附近普通果d就算,但睇見有人話,小朋友好動,比d活動教學既佢會好d,我睇到"陳守仁"好似好好,所以有d心動,不過英文教學,怕自己唔識教佢,又怕佢唔識聽英文,搞到連基本學習都唔識,
但又好矛盾,如果唔比佢讀,會唔會又更加唔會識/浪費左吸收知識既黃金機會呢??
講真,私校,我比唔到,有d直資都仲可以, 好矛盾~

仲有想問下,大抽獎既分係點計架??如果我只揀一間好普通既學校,我優先揀佢,會唔會好易入呢???

男爵府

原帖由 muimui媽 於 10-9-24 16:57 發表
以前年代(6-70年)唔同,街坊父母九成唔識英文,補習也不盛行,英文好唔好要靠小朋友自己,
剩低一成父母文化水平高或者好有遠見,會將仔女帶入英文學校。
而家要考入英校,由填表申請開始就用英天,簽收通告,家課冊,綱上功課,呢D都可 ...
係咪所有英校(除國際外)家校溝通都係要英文架?

男爵府

原帖由 BOBO6 於 10-9-24 18:32 發表
我想知點分中小,英小,NET34及NET35,THANKS

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1505&langno=2

每間學校都會寫用咩語言教學~

男爵府

原帖由 siulili 於 10-9-24 20:28 發表
EMI學校的NOTICE係全英,所有FORMAL COMMUNICATIONS 都應該用英文寫,家長日都係用英文HOLD的。 平時在校和老師的談話都是用英語的。 當然可以和中文老師說中文啦,但上其他科目時,在課堂上是不會說中文的。

我自已覺得如 ...
其實英校既老師係咪中國藉既人?如果係,點解同家長溝通都要用英文呢?

男爵府

原帖由 Ivy07 於 10-9-24 20:17 發表

其實係睇個小朋友的,父母英文好唔好係無關係的,用心教就得啦,如果能力許可,可以找人補習,我識有父母英文唔係好好,但仔女都係讀國際學校,都無問題。 ...
一定會用心教,但怕自己能力唔夠,幫佢唔到,

男爵府

原帖由 caramelpudding 於 10-9-24 19:58 發表
其實好睇個小朋友識唔識認到英文教學, 如果ok咪俾佢上英文學校, 我親戚英文都唔得 (小學程度), 但佢個女讀書另又好肯自動自己溫書, 上到中學都冇問題, 會考英文A... ...
即係咁講,我仔唔係鈍果種,學野應該/可能唔難掛....!!!
但好怕揀錯校比佢,因為而家K1,我都錯左一次, 轉左1次校,但程度都算淺既學校比佢,又想再轉,但又怕谷得佢犀利/辛苦~

男爵府

原帖由 rean_chau 於 10-9-25 02:43 發表
我個人認為, 依家讀書已經同我細個讀書唔同, 以前唔需要父母太多參與, 亞爸亞媽可以唔駛理(同埋根本唔得閒理), 宜家太多親子功課, 你唔識又真係幾難幫佢跟功課, 雖然話可以請補習老師幫手,但自己都唔了解個小朋友既 ...
我就係怕行錯左,所以先咁矛盾,
想比佢去陳守仁,但我怕就算咁好彩人地收佢,我都輔助唔到佢,

首頁

尾頁

跳至