跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

2010年升小一既小朋友,葵青區65區頭5位小學你會點排呢?

可否分享下

女女黎緊揀小學,頭痛中

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

我就唔諗住放仁立同仁紀係頭,因都係比較谷學校,而且都知好難入。

我仲諗緊
1)基真
2)全完
3)主恩(葵盛)
4) 祖天
5) 林金殿

想問問我住葵馥苑,是否只可填65區內小學係乙部?

仲煩緊,9月參觀完D小學再決定

珊瑚宮

原帖由 SK088 於 09-8-20 16:44 發表

小兒今年9月在本區小學升小一, 回想起當時填自行分配表格既時候都好頭痛, 最後本人揀了以下小學, 填表次序如下: 1) 仁紀 2) 基真 3) 祖天 4) 林金殿 5) 全完
以上排行全屬本人自己個人睇法, 希望可以給你們參考啦 ...

咁你仔仔最後派左邊間?第幾志願?

珊瑚宮

原帖由 小苦妹 於 09-8-20 19:03 發表
基真多功課嗎?是否死讀書果種呢?之前見有post話高可寧d老師好有愛心,小朋友又讀得開心

以我所知,基真唔係死讀書個種,較活動教學,但課程較淺囉,呢個可能多媽媽consider
當然喇!如果你搵仁立同仁紀比,一定淺好多,睇下你家長想小朋友點囉,我就唔多比壓力我兩個女女,但求佢開開心心咁上學,唔好學壞就ok了。

(當然我梗想佢地能夠成材喇)

珊瑚宮

仲有冇媽媽可分享下

珊瑚宮

中華基真係活動教學,會唔會接唔上中學既課程呢?因老公話驚活動教學,會接唔上中學,驚佢追得辛苦!

有冇讀緊基真既家長分享下呀?

珊瑚宮

原帖由 Mandy.Q媽 於 09-8-29 11:44 發表

我囡囡讀基真,9月升小二。

我本來都諗住基真係活動教學,課程會簡單啲,無咁大壓力,讀咗一年,發覺有啲嘢同當初所諗有所不同~~

同預期相同:老師、校長很好,很有愛心~俾好多鼓勵小朋友,就算班內嘅小朋友好頑皮或成績差,都用鼓 ...

多謝你分享,對呢間學校認識多左了!唯一缺點就係對於我屋企較遠左小小,Thanks!但都會考慮呢間為首選如無意外!

珊瑚宮

9月25日開始交form喇!各位媽媽會報邊間呀?

珊瑚宮

原帖由 gigimammi 於 09-9-21 23:44 發表
我都好鍾意基真既活動教學,因開始左小班教學,所以一班唔會好多人,係好事丫,而佢地最後果堂係比小朋友做功課,教埋佢地,幫輕左家長唔少,小朋友又多左時間可以學其他野or睇下書,因為佢間學校主張小朋友認多d字,而唔係識 ...

我同你諗法一樣,基真離我地屋企較遠,但我又幾鐘意間學校,但又想近D屋企,女女唔駛乘車。好矛盾

珊瑚宮

原帖由 llcathy2004 於 09-9-24 20:56 發表
如果我地都入左基真,包的士番學有無得諗?到葵涌村好似40蚊度.

日日$80來回.好"拿利"
你決定choose邊間小學未??
聽日開始交form了

珊瑚宮

聽日last day交表了,你地交左邊間呀?

首頁

尾頁

跳至