想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

你要振作啲呀!唔好一開始就認輸,因為IUI/IVF都要keep住打針同覆診照陰超,有啲人好彩嘅一次就bingo,但多數嘅人就要不斷嘗試再嘗試(例如我 )。

幾次IUI之後都唔bingo就去做IVF,輔助生育條路就係咁樣,以前阿媽個代雖然冇呢種技術,但多數都廿幾歲就生bb,依家啲人因為遲婚,想bingo亦都唔容易。

雖然呢條待孕之路真係好難行,有時係街見到孕婦自己都會有啲感觸,會問個天幾時先有我份?上次IUI failed後,喊又喊過,唔開心又試過,但我同自己講,只要有嘗試就會有機會,只不過我唔再强求,一切隨緣。你要振作加油,你嘗試放工後才覆診,雖然冇咗啲私人時間,但起碼唔駛請假,少少犧牲在所難免!

原文章由 buu2 於 08-12-2 17:13 發表
今日day 3要到醫生到抽血,學打針. 琴日約左今日12.30見醫生, 以為2點前可以攪定,可以下午反工, 所以只請了半日假.
當我11:30左右出發後不久,姑娘打電話來話要1:30先到我, 我當時要求可不可以比我早點睇,因為我只請 ...

大宅

buu2
你聽日做完IUI後多啲休息,同埋保持心情輕鬆都好重要,聽啲BK sisters 講過,話花膠湯、全脂奶同雞旦都有助着牀,你不妨試吓。
P.S. 個枝破卵針真係好痛 ,打落去"乸"住"乸"住痛,但為咗將來嘅bb,忍吓啦!

大宅

聽啲BK sisters 講過,做完IUI後隨小便排出嘅個啲紅色液體唔係血水,係洗精後嘅药水,用嚟浸住啲丁丁,雖然唔係人人都會排出體外(我上次IUI後小便都唔見有),但你唔駛担心,你記得食多啲高旦白嘅食物,咁你幾多號check bingo? 我哋為你打氣。

原文章由 buu2 於 08-12-11 15:59 發表
各位姊妹,

真的很多謝你地的鼓勵同關心呀!

我剛做完iui反來啦. 終於完成左呢個超級大project. 希望成功.
今日身體狀況係not good , 有d感冒feel.
回來第一年事係飲左杯鮮奶, 之後到呢到同各位報告下我.
由到診所至 ...

大宅

我淨係知多數都係停咗塞葯先嚟M(我上次都係),因為啲药會維持住體內嘅黃體水平,不過我見有啲BK sisters會係last個劑塞药前嚟M。
希望你會收到呢份聖誕及新年禮物。

原文章由 buu2 於 08-12-11 21:19 發表
kinoko ,

我見到浸住啲丁丁個d係透明無色架wo. 因為我要打針, 醫生話要係打針後12日check才準確, 要到年尾31/12. 但我cycle 26-27日, 即係聖誕到來m. 係唔係塞緊藥唔會來m架???

...

大宅

Yeah...good ar good ar...

原文章由 etmonster 於 08-12-18 20:10 發表
今日check 咗 .. 醫生說 .. "ok .. 幾好".. 有3粒...

大宅

咁你邊日做IUI?

原文章由 etmonster 於 08-12-18 23:06 發表
thanks... 不過最重要係.. iui個日

首頁

尾頁

跳至