跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:*** 0908媽媽Club大本營 (Part 18) ***

Happy Valentines Day

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

請問大家有冇自由行去過墾丁? 我地打算4月同埋軒軒去呀 (係我同我家姐兩個family, 即係4大2細), 請問有冇行程同埋民宿推介一下呢? 住墾丁大街果邊好D, 抑或恆春果邊好呢? YOHO 兒童旅館 or 牧場旅館值得住嗎? 我買左旅遊書不過好亂唔知點安排行程好…

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 sweetcutecat 的帖子

軒軒著緊 size 28/29, 大腳8

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

真係好靜! 你地去晒邊樹呀? 我今個月同下個月超BUSY, 好慘

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

愉景灣沙灘獵蛋奇兵」+ 繽「FUN」天地 2012 (2012年4月6及7日)

http://www.ddeck.com.hk/icms2/te ... 73&article=6850

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 cutieparadise 的帖子

Hi Cutie,

I am interested too!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:*** 0908媽媽Club大本營 (Part 18) ***

May I ask who of you has experience to buy 避孕藥?must be 醫生處方or can buy from 藥房?

pipi331  除非有特別關注. 否則就咁去藥方買就得, 唔駛E生紙.  發表於 12-3-5 13:05

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Received the result from SPK but is waiting list only.

Will stay in current school for K1 lu.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:LK1205 的帖子

LK,
我依排公事私事都勁忙,好少有時間上BK留言。不過我都要同你講聲support 同add oil. 我其實唔太知道E位同I位有咩分別的?不過如果醫生建議轉排I位,會唔會轉會好d呢?長遠計對elise 有更大幫助?

妹妹好嗎?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Hi all!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 piglet0529 的帖子

Good News!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

咁靜嘅? 你地去晒邊呀? 我做左15日FTM, 發現冇工人的FTM 真係超人, 我做家務做到幾乎死了!

miio  弓喜你渡過了, 下個月到我啦, 工人反去成23DAYS, 諗起都想C......  發表於 12-4-18 12:46

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

De_Baby,

Good you are here! How are you and the 2 little monsters?

Hoitsunma,

Must be Philippines? My agent only do Indo maids.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 jelly-pudding 的帖子

Miio, 23 days so long?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Good Morning! 上大陸ing~

見你地買得咁開心,我今個星期都要淘返d衫褲比軒軒。佢去年的tee已經變得又短又窄,留返喺屋企著好了。另外阿二嫂有咗第二胎,軒軒十月會有堂弟了,衫褲鞋襪通通可以留比細佬。
我自己昨天都淘了幾件衫比自己。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Calling Pipi, rainbow ma,

Please could you two send me some information of private 評估again? I found hinhin has not too much improvements and want to bring him to check again. Thank you very much!

pipi331  pm already  發表於 12-5-7 14:54

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我好唔開心。軒軒呢排連叫人都唔肯!我又tum又勸又罵又打都唔得,我快要癲了!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Dear all,

Thank you very much for your support.

However, many ppl around me (my parents, my sisters, my friends, and my sister's friend who works for child education) can observe that hinhin has some problems. They all push me to bring hinhin to do evaluation and trainning. I am upset and worry, and also a bit frustrated (which I know I shouln't has this feeling towwards my son).

Hinhin does not willing to say Good morning, Thank you to others (including grandparents, cousins, teachers, relatives...) but he is willing to say these to us. 又5肯叫人, 總之叫佢叫公公啦, 婆婆啦, 姨姨啦, c都唔肯講. This is very impolite so C6 and me are very angry with him.

同佢reading books, 問佢邊個係"花"字, C 都唔肯用手指個"花"字. 一係用個 "Nose 尖"指, 一係捉我隻手指去指. 唔小心整跌野又大喊, 叫佢pick it up 又唔肯,大吵大嚷 (好討厭). 如果我捉佢隻手執返就唔喊, 不過c6又話我縱容佢. 我地呢排罰同打佢已經好多次了, 每次我都好心痛, 但5教又唔得. 罰佢企, 佢可以大喊成粒鐘都唔收聲. 我同c6掌佢咀呀 (我知唔岩, 但真係好扯火), 佢都唔肯服從指示去做.

表姐表妹想摸下佢, 佢又叫同走開... 一般小朋友有好多身體接觸的嘛, 但佢又唔同人拖手又唔同人抱抱.

佢係識好多生字, 但5識同人溝通. 即係只係識問一句答一句. 但係我見好多細過佢的小朋友已經可以互問互答, 識自己發掘d野出黎講, 有d仲識駁咀tim...但我個仔唔會 例如我早兩日同佢行完街市, 之後我問佢見過咩野呀, 佢唔識答. 要我提佢 "叔叔切切咩野呀?" 佢先識答魚魚. 有咩veggie 呀, 佢先會答 broccoli 啦, 我又要再問"仲有呢", 佢又答 Carrot. 跟住又要引導佢答其他野. 但係我姨甥女大軒軒少少only係可以一輪咀答晒, 又識提問又識講笑. 咁, 到底係佢地叻, 而我個仔只係冇咁叻. 抑或係佢地係normal on the track, 而我個仔係delay 呢?

pipi331  有紋有路的憶述, 對2YR+ 男仔有D難.....  駁咀也是呢個年齡未必做到....  發表於 12-5-8 12:36

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

阿花,

Thank you for your reply. My reply as below:

去做評估la, 做完你先知問題的根源 <--- Jenny : Yes agree.
另外, 想問
1. 你地同佢講中文, 英文 定係 中英文? <--- Mostly Englsih. But we are talking more Cantonese with him now.
2. 睇落, 可能感統有少少野, 因為佢唔想同人有身體上的接觸, 而且, 喊成個鐘依d 都可能係情緒控制上有困難, 都係關感統事 (本體覺, 前庭覺依d) <--- Jenny: I talked to his class teacher today, she said hinhin seems not have 感統事, she said hin hin can walk and run very good, Balanceing also good. But she also highly suggest we bring hinhin to do assessment.

佢唔想同人講ee 叔叔, 係佢地未明咩叫有禮貌, 同埋如果佢真係有d 咩內在問題, 佢唔想同人接觸所以先唔講 <--- Jenny: Yes agree with you that the foundation problem is 佢唔想同人接觸所以先唔講. I must do something and give some trainning to him to pull him out from this.

你唔好同你家姐個女比, 男仔同女仔發展唔同, 女仔係快d 架, 到左小學尾段先會拉近, 男仔好多時上到中學, 甚至高中先開"hill"架 <--- Jenny: Yes, but always 心"UP". Why this happen to my baby?

我可以話你知, 我仔由1-差不多5歲, 無一日係唔喊的, 每一日都叫破口嚨, 依家每week 都有去做職業治療的training 好左好多, 到底, 好多時佢地有d內在問題我地唔知, 所以唔知點教, 比多d時間佢la <--- Jenny: Teacher said he sometimes also disorder the class, but can be controlled. Luckily school and teachers are not really complain. Now I start to worry how to 考小學 at K2. Which school will admit a child who is 不啾不采 & impolite? We need to start trainning asap and help him to improve his social skill and communication skill.

每個小朋友都係自己叻的地方, 人地識唔係自己個小朋友又要識, 自己比自己有進步就得la <--- Jenny: 共勉之~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 hoitsunma 的帖子

我地就係之前太鍚佢太就佢, 宜家出事啦. 佢以前 naughty 我唔會打, 只會 stop him and tell him it is wrong. Everytime ask him 下次唔好啦,好唔好, 佢都答"好". 但下次又照做.

首頁

尾頁

跳至