夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

我同老公都結婚3年了 ,好多謝 老公呢3年既配合,同埋我的寬容大量。
我同老公都有少少易發脾氣既時候~
但為一好處是大家如有一方在發脾氣既時候,另一方都會唔出聲,這可令我們減少互相磨擦既情況。
老公脾氣都算是暴燥~老公唔會主動做家務~但佢都識間中會幫我做下野( 一定要好心好氣叫佢做~仲要讚下佢)
叫佢做野 一定不可以在佢忙緊打機時(如即場戰鬥遊戲) 如果踩中呢D時候~佢一定大發雷霆。每次我叫佢做野都會響佢玩完即時戰鬥遊戲完左之時。
佢放假前一晚好多時都會打機打得好夜唔訓覺~如果第日放假日子想同囡囡出街~一定要響夜晚同佢傾掂數~
例如:明天要同囡囡 去街~前一晚就同佢講:你明天幾點起身。老公:大約1-2點啦。(為免佢又講野唔算數)
我:咁你應承左就要做~唔好到時我叫你起身時發脾氣。勾下手指尾好D WO~ (因為每次嘈住佢訓覺~佢一定會鬧~無論你是阿豬阿狗佢都會鬧,
有幾次名囡親自叫佢起身~佢都鬧到阿囡喊~囡囡果日叫完一次 唔會再叫第2次~因為驚到喊了。)
有時除左勾手指 仲會當講笑咁 用電話錄埋音^^ 仲講埋違反既罰則。
我地2個都要返工既~早上就會湊囡囡返奶奶度~夜晚就會湊返屋企~佢都知道我做野都會辛苦~大家煮野食時都會輪住,雖然好多時都係我煮~佢間中幫手都好開心
有時果日好辛苦~好累~老公都會主動叫我放工返屋企訓覺~由佢接囡囡返去,呢D 我真係好開心
好多謝老公呢幾年既配合,同老公相處真係好似同緊一個小朋友咁

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 3# casllsac 的文章

男人就係咁~鐘意玩果樣野 你去阻止佢
你地關係就愈差~ 寧願接受佢鐘意既野~

睇清楚佢脾氣 先對症下藥

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

現代女人一定比以前既女人辛苦好多
壓力都多好多~D 男人就好似以前咁 以為自己做野 返到屋企就有女人服侍
有D女人又要返工 返到屋企又要服侍埋個老公
少D包容 真係會搞到離婚收場
男人應該檢討下而家呢個年代 係咪應該改下D傳統男人既性格呢?
女人都轉變左 為何男人仲咁大男人呢

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

你老公真好
如果我老公唔發脾氣~我估果時我以為我老公傻左

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 TinWanpeople 於 09-6-29 23:03 發表
其實我真係想我老婆知兩公婆都要包容對方,我老婆由相識到結婚都好為我我地一次吵架都無,但一生咗個女後完存180度轉變,而家個女都3歲半我地吵架都成5次咗右,由初初同她的妹夫比較,其實我右唔係唔做家務,現在全屋大少 ...

有時生左BB後 性格真係可能會暴燥左嫁..
我生完之後脾氣都暴燥左少少嫁
我都會識控制下D脾氣~有時對住個BB (如BB唔乖既)
真係會發癲
好彩我囡囡都算聽話~雖然有時8厭D~但佢把口 甜過蜜
糖~乙水 得我地好開心

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

同朋友 去街~你咪叫佢早D同你講~
等你安排時間 俾佢出街囉
好多野大家有商有量 就OK
你老婆發脾氣時唔好當面嘈
等佢發完脾氣 消左啖氣 再慢慢同佢講返
你1-5唔返屋企食飯 係因為公司OT 定是咩?
如果同FD出街食 就盡量少D 多D時間返屋企陪老婆食~ 老婆好想同老公一起食晚飯嫁
又可以傾下計

首頁

尾頁

跳至