跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 Shadow1128 的帖子

我個女都係....你個仔係咪十二月的BB? 一月二號返學, 好似係十二月五號買校服.

大宅

回覆 lauywa 的帖子

我而家先見到你的留言.....

老師: 2個有年資的老師, 1個年輕見習老師負責一班新來的細BB.... 每到家長離場時, 大家喊呀喊. 不過呢個係正常的

學校: 環境唔光猛, 個廁所地磚幾靚, 但個BB廳應該裝下佢, 整到COLORFUL D 就最好, 個色好鬼灰, 天花的燈建議應用白黃相間的LED燈, 又平又光猛; 選隻光管白燈, 加上咁沈色的底色, 個LOOK好唔掂; 若然佢加個PVC的COLORFUL牆紙(以暖色為底色), 加埋換燈, 成個感覺應該唔同D...

開後後一個月評語: 女女學到幾個廣東話: BUBU去廁所, 食蛋糕(估計係茶點), 坐呀, 書包....

有次佢係屁屁有米田共地離開學校, 但多數都係換左片, 有次唔記得係佢書包裝片, 係用學校提供的片.....

下午班: 1.30到4點放...咁同家長一齊早會都2點到, 即係返2個鍾.........

午會: 一大堆小朋友唱下歌, 跳下舞......

功課: 無 (暑假作業有幾張紙油下色)

總評: 同我地舊年代讀的屋邨幼稚園差唔多啦, 唔係頂班, 又唔係包尾的, 小朋友讀得都幾開心, 開學後十幾日己經知道要返學着校服

大宅

回覆 lauywa 的帖子

我個女係鍾意玩者........---其實FEEL到間學校今年的用心, 想係兔年龍年時多提高校譽........
所以佢請左好多PARTTIME返黎照顧呢班BB仔............
-------仲有唱歌跳舞......... 我個女係短短3個月內識左好多野, 平日仲話要返學啦, 書包(即係要去玩)
-------佢返學後一個月開始有功課--每日油下顏色咁..........
只係----------每個月都有好多新黎的BB.........
--------老師每個月都要照顧好多新黎bb........
而同時, 好多家長都同時考左其他幼稚園要走.......原因係話: 好差......
其實問心果句.......好差又未必........ 去其他村校, 邊有人特意請咁多新黎老師教小朋友跳舞玩呀咁.......
FEEL到老師校監校工都盡力咁勉留學生的啦.......
但係......好多都因為人地話差而差而走.......
就好似標籤効應咁: 你一日係監犯, 你終身係監犯, 即便讀者法律咁唔通又可以做律師? (係LAUGHING哥戲中的對白).......
.........英皇因為當初的N班超收而被人話差, 然後便個個都話差.......事實上好多村校學D野都係差唔多......
我覺得把2, 3歲小朋友封為BAND幾學生真係好無聊及白痴的行為......
不過, 我都想轉校, 唔係因為佢差, 而係自己住得太遠, 日日係坑口等她放學幾個鍾好難頂........
好多時, 係好學生入晒A學校, 所以A學校成為好學校, 就好似中學時好多叻同學CE考得好去左恒商, 但聽佢地講恒商的MISS仲懶過自己間學校, 因為佢日日放假俾勤力的同學自修, 所以成績都係靠班好底子的同學自己修返黎的.......

首頁

尾頁

跳至