樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cheapbombom 發表於 11-12-11 23:11
ume,

我諗我地都係穩打穩紮既人,

非常認同, 買樓除了睇市況預測其實最睇既都係自己能力,
正所謂賤物鬥窮人, 到佢平時你有冇能力買呢?

我都覺會趺, 但就唔覺得會大趺
唔好理邊個做特首, 相信冇一個做特首既想個市大趺,
做管理既都想平穩, 最好等購買力上升少少而樓價又下趺少少,
市民就買到樓, 業主又唔會變負資產, 咁就兩邊討好

男爵府

大家上bk都係想集思廣益, 依個世界緊有人睇升有人睇趺, 大家都係估估吓, 有邊個夠膽話一定, 就算經濟學家都唔可能百分百預測, 我地祇可以用之前既數據去估計將來黎投資, 如果唔係就冇經濟活動喇

我都係c9仔讀d書已經還返比阿sir, 我祇係覺得宜家咩都加通貨膨脹, 你去買餸就知, 咁唔通經濟差個小販就會平比你?

如果你一定要買黎用既話, 你最多係將貨就價買次一等或買少d.

我未經歷過以前經濟差物價高既年代, 不過我父母講以前種種, 佢地會話冇錢做多兩份工, 賣唔起樓租屋住, 租唔起屋就租房住, 我諗好多人都聽過.

就算你話經濟差咁都要睇d業主等唔等錢用有冇實力, 依個世界邊個唔想高沽低吸, 祇係冇人會知幾時係高幾時係低, 通常過咗先知.

如果你97時買咗樓多數都試過負資產, 但係如果你有份工每個月又供得起樓, 黎到宜家就算未返到家鄉都唔會差太多, 咁樣就算你唔係租比人住, 你都賺咗自住, 你最多話失去咗投資其他既機會, 但你有冇想過自己投資一樣會血本無歸

所以做咩投資或買樓最緊要睇自己, 你冇能力就算幾平都冇你份, 睇中又計過數鐘意未買囉, 我祇係覺得好似追女仔搵老公咁, 如果你成日想下一個可能又會好過依個, 咁你睇怕一世都要做宅男敗犬孤獨終老

Miranda_Ho  睇中又計過數鐘意未買囉  發表於 11-12-27 13:35

男爵府

我係c9仔一名,我其實唔係好明利息上升樓價會跌既理論,如果真係通脹物價上升咁樓價又點會大跌呢?

當然經濟不變祇有升息上升影響供求時樓價會跌,但當整體物價均上升時何以價樓會大跌呢?

請高人指教

首頁

尾頁

跳至