想生BB

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

原帖由 janetyck 於 10-8-13 12:11 發表
99都送左粒圓型玉比囡囡, 我可以掛係佢身上了. 仲有呢幾日99晚上有來我屋企訓, 負責照顧囡囡, 等我可以休息, 囡囡都好似沒有再驚醒了.

下星期就會擺滿月酒, 希望佢唔好再受驚啦~

不過又出現另一難題, 就係囡囡面上 ...

奶癬係圓形, 1個個圈咁的
濕疹就係一堆堆, 有紅, 有唔紅

現在很多BB都有濕症/奶廯
我係網上同人分享左很多, 亦SEARCH了很多
但當奶癣/濕症嚴重時, 只有醫生開的1%類固醇先會好
只係唔想成日用類固醇藥

以下都係網上的人用的方法
有些我試過, 有些未
我大孖近呢十日, 濕症好勁, 臉及身上多處都有
痕到佢摔, 摔到流晒血, 清水洗面都喊
帶佢去看醫生, 搽藥膏都當然喊

(1) 金銀花白菊花水洗面 (我孖B 唔WORK)

(2) 平時保濕好重要, 很多人用PHYSIOGEL AI CREAM
PHYSIOGEL 係一條皮膚科醫生推薦的LINE
PHYSIOGEL AI CREAM 係有消炎作用
PHYSIOGEL CREAM (無AI) 係FOR 每日保濕護膚咁用
我問過2個藥劑C, AI CREAM可日日用, 只係因會貴過無AI 的CREAM, 所以一般人見BB有紅先用AI, 無紅, 當平時保濕就用呢條LINE的普通CREAM
(呢個我試緊)

(3) 花雷霜 (亦係FOR 平時保濕)
(我無試, 因難買)

(4) 沖涼液
市面QV, OILATUM 呢D 牌子, 都會係皮膚科醫生推薦FOR 皮膚乾燥用, 大人及BB都可以
(孖B試緊OILATUM, 因醫生都係叫用呢隻)

(5) 凡士林
有些人話WORK, 有些人又話唔太WORK)

(6) 勤換床單, 衫等

(7) 每次食完奶用清水抹臉

記住, 千祈不要亂去藥房或超級市場買藥膏
因我試過2枝 (親友飢話WORK叫我買), 點知搽完仲衰

等待驗證會員

原帖由 janetyck 於 10-8-13 18:56 發表
應該係奶廯來的, 我個陪月都話好多BB都有, 會慢慢退的, 所以不用看醫生, 但見到佢咁我都好心痛, 我都試過用金銀花白菊花水洗面 唔WORK, 仲有搽凡士林同清水洗面, 暫時未退.

你大孖又有濕疹, 真係好慘的, 我BB之前用 ...

孖b 兩個月第一次出濕疹時
咪就係買左寶貝濕疹膏, 搞到佢地臉爛晒,仲衰囉

所以每個bb 的皮膚唔同, 要用唔同方法

等待驗證會員

我那時都係泵奶, 真係用很多時間
我講過, 每晚唔夠4H訓
4H 唔係一 次過連住訓
係斷斷續續分開

我泵完奶, 照顧孖B (咁好彩2個訓晒)
我去訓, 望下個鐘
好快又到下次泵奶或餵奶時間
即係訓得1H架咋
但我一定起到身
那10星期餵人奶都係咁, 風雨不改
每2.5-3H一定泵一次奶

我仲要2個B, 1個訓左, 唔等如自己有得訓
因另1個B可能要食奶或唔訓
初生個幾月時, 屋企每MIN都玩緊餵奶
試過有次係套廁泵奶
(因每間房都有人訓, 廳又唔方便泵)
為左唔嘈住老公訓, 要係套廁泵奶
我係眼訓到, 中左個頭落洗手盆
亦試過無飲1杯水入房泵奶, 暈
大叫老公即比水我飲

當年人人叫我唔好再餵人奶
比自己訓多D或者照顧孖B 時間多D
因我日頭係偷時間來泵奶
始終我2個B, 工人1個未必搞得掂
有時迫住入房泵, 唔關門
如工人搞唔掂, 叫佢大聲叫我, 我即衝出廳湊孖B

現在回想, 不得不欣賞自己那份堅持
我諗, 再叫我來多次, 我未必做到, 哈哈

等待驗證會員

原帖由 siufung 於 10-8-17 18:39 發表
其實可以餵到人奶, 係印証媽咪0既天賦(有奶) + 後天愛心及毅力, 係媽咪同bb 無比0既福氣....

奈何我真係先天不足, 點都冇....
飲極湯水又冇, 泵到手軟都冇.....
自己因為冇奶唔開心, 想喊, 老公仲有少少埋怨我唔夠 ...

我邊係叻, 我完全無埋身餵
只係試過係廣華生完第3日
姑娘教餵人奶時, 我試過埋身1次咁大把
當時大孖都未係太識啜

等待驗證會員

原帖由 janetyck 於 10-9-2 12:00 發表
我小B而家個半月暫時仲未介夜奶呀, 我由昨晚開始同佢拖長食奶時間, 2:30AM食完, 拖到佢7:00AM先再食, 都OK呀, 要試多幾日希望可以成功介到夜奶啦.

我仲餵緊全人奶, 係泵出來餵的, 但諗住餵埋明日咋,星期六開始飲收 ...

你咁快就炒左個工人?
你工人係朋友用過, 話好先轉介比你

我第2個工人next mon到
希望以後2個工人夾, 2個工人湊得孖b好好
咁我同老公比心機搵錢 (因我份工要ot, 呢幾個月無ot已唔多好)
唔洗再日日放工急步回家
每日又唔夠訓, 連洗個頭都唔得, 唔好話落街食飯等

等待驗證會員

原帖由 siufung 於 10-9-3 11:58 發表
聽到大家0的BB 都咁乖真係好~
我女樣樣都OK 就係唔食奶...
有冇聽過人地0的BB 7個月大仲食緊3安幾奶丫?? 我個就係人版喇
成鬼日扮細食....
有時一日得14, 5安都夠膽死....
平時好0的都係20安一日咋....

衰到佢戒左 ...

siufung
每次係fb 見到你留言, 同其他媽媽講你囡囡點食奶差
唔好介意, 我都好想笑
因你好樂觀, 你會用好正面, 好講笑形式咁去傾
唔會好似一般媽媽咁緊張, 咬牙切齒咁去discuss

我開始慢慢接受, bb食奶多與少唔緊要
最緊要佢健康, 精靈
飲200ml 奶 並不等如增磅極神速

等待驗證會員

原帖由 janetyck 於 10-9-5 12:16 發表
用左一個月炒左啦.....唉...

朋友用過都衰, 根本貨不對辦, 煮野勁難食, 開頭就好勤力清潔間屋, 之後就經常偷懶, 仲有將我老公件衫漂到甩色仲要唔認, 仲有清潔廚具都唔夠乾淨, 次次我老公要番洗, 雖然佢識流利廣東話 ...

你奶奶湊過夜都好
你同老公MON-THU 可以訓得好D
SAT, SUN 就足夠精神返工

我就係1個人辦
長期唔夠訓, 放工TURBO 回家湊孖B, 做家務....
完全一分鐘私人時間都無
我阿媽成日叫我將孖B 是但1個比阿姨拎回家湊過夜
但我家工人專注湊1個
我同老公可以晚晚夠訓
但我唔捨得, 唯有自己辛苦D

等待驗證會員

原帖由 janetyck 於 10-9-10 15:29 發表
catcat888生左了, 恭喜哂!

恭喜呀!! 又多1個虎年BB
今年真係好旺生B

等待驗證會員

原帖由 babies123 於 10-9-21 17:52 發表
各位:

我今日見到閃閃喇,嗰刻都係好感動,bb而家有4mm~~

今日先得閒入BK
見到有好消息
真係恭喜你
BB 會係兔BB, 我好LIKE兔年架

首頁

尾頁

跳至