自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bkfans 發表於 16-5-6 08:21
我覺得佢地只係好趕, 想快快做完, 態度唔惡. 有家長直情講到佢地天打雷劈, 禽獸不如.

如果老細咁俾嘢我, ...

即係交學費可以掉喺地上無問題?

男爵府

bkfans 發表於 16-5-6 10:04
即係你觉得俾錢就係老細?

俾學費係家長最常會同學校有嘅實物交接,跟據你嘅理論,趕時間就可以掉嘢喺地上俾人,只要態度唔惡就可以,而你可以接受你老細掉嘢喺地下俾你,咁家長好趕時間都可以掉嘢喺地上俾學校,只要態度唔惡就ok?

男爵府

bkfans 發表於 16-5-6 11:59
以你既理論, 俾左錢就係老細, 咁你老細出糧俾你, 都可以要求你每次俾嘢佢半脆雙手高舉過頭奉上?
...

宜家講緊你認為趕時間就可以掉嘢喺地下俾人呢個行為你認為係啱喎,唔係講緊邊個人覺得自己係老細喎,我問緊你覺得如果趕時間我係咪可以好有禮貌咁掉d學費喺地下俾佢地?
用呢個做例子係因為只有交學費係我最常要俾學校嘅一樣實物,講緊一個行為,唔係講緊覺得唔覺得d咩
你唔明我可以舉多幾個例子嘅

你去食飯人地好趕時間快快手掉下叫你食?
你去買嘢人地好趕時間掉你件貨落地俾你?
你好趕時間就要掉個file喺地下俾你上司?

雙手舉高過頭俾嘢人係你自己加插,唔好apply落我嘅諗法上喔!

男爵府

丫頭 發表於 16-5-6 11:13
雙手奉上,半跪雙手奉上家用呢D說話全部都係你自己講,你既然接受到家人被這樣對待我只係跟你既意思去反問 ...

呢位bkfans可能慣咗成日有人掉嘢落地俾佢

男爵府

SUMMER581 發表於 16-5-6 16:08
去食飯,成碟餸菜飛過去,接到就接啦,接唔到跌哂落地,污穢哂,食唔食你既事,但必需俾錢

...

佢宜家話唔唔係掉,係'放'喎!

男爵府

yuyueng 發表於 16-5-6 17:08
系呀!仲要講到好似比野人地只得2種方式,一系拋,一系就半跪雙手奉上,無拉拉又要話比錢就系老細,一堆歪 ...

咪就係囉!
舉個例子就話人俾錢當自己係老細

男爵府

丫頭 發表於 16-5-6 18:14
做咗幾十年人先知咁叫"放", BK真係令我大開眼界

係啊,仲有原來趕時間就可以好有禮貌咁掉嘢喺地下俾人
大開眼界

首頁

尾頁

跳至