跳至

首頁
45678...26

尾頁

珍珠宮

Re: 再續架部 ~~~ 西區左鄰右里 (Part 15)

teresa,

我暑假時比左bk買緊廣告嗰隻smartfish hugo食, 食完真係不得了....過份活潑又唔聽話, 好似完全控制唔到自己咁, 於是我唔敢比佢食. 呢一個星期我換左一隻fish oil比佢, 我眼見佢真係改善左! 你有興趣既我pm個牌子名比你丫

又係呀! 佢地一路大教既方法就要一路改變, 做家長既就要不斷追求新既又配合時代既教育方法, 我昨晚發夢....我就快痴線(抑鬱發作)

珍珠宮

長褲囉! under都要規定 hugo學校底衫就有規定, 因為恤衫會好現.
你唔會為左校服已選擇學校麻

咁夏季一定係短褲ga啦!
Rita 寫道:
tszhinma, teresa, 3littlepigs, ccmeow,
想問下你地, 冬季的男生服係長褲/短褲 ?? 有冇規定under ?度可以穿長褲 ?? 我又有個怪念頭.... 小一至小三仲係細, 校服穿短褲都唔係好礙眼, 但小六仲穿短褲就.....

珍珠宮

Rita 寫道:
各位,
我係話under = 低過 幾多度可以穿長褲呀.....

珍珠宮

恩祺媽,

check pm, please!

珍珠宮

咁你又係真係攪野左d wor...... [quote]
Rita 寫道:
仲唔只你一個tim... [quote]

珍珠宮

teresa,

check pm丫, thanks! :mrgreen:
Teresa 寫道:

tszhinma,

你可唔可以pm個魚油隻牌子比我呀?

珍珠宮

Rita,

你太多慮啦! 之前個個小朋友都得, matthew都一定無問題ga, 放心啦

你打去學校問?? 你交左表拿?? 交左邊間呀??
Rita 寫道:
我問過學校, 低過13度可以穿長褲, 不過覺得就算15, 6度都好c 凍, 打出兩隻大脾仔...

珍珠宮

Teresa 寫道:
Gavin真係鑊鑊新鮮鑊鑊金....

呢2日仍然有手冊寫"上課要留心" (佢話中文堂傾計). 今日仲金, 發現佢禽日手冊好多冇抄低 (老師今日要佢用ball pen抄返哂), 最金o個樣.... 原來今日係Eng Dictation!!! 我仲要睇返禽日佢漏左寫既 "Tommorrow Dict"我至知 其實, 老師通常一星期前會講定dict. 咁即係gavin一個星期前已經呃我

無計, 今晚gavin冇飯食, 只係得一味 滕條炆豬肉!

珍珠宮

teresa,

好彩你平日有教, 日子有功咋! 唔係真係交白卷 睇黎我都要為將來打算下, 教hugo串多d字, 未雨綢繆 唔怕一萬最怕萬一

hugo而家有時寫字...尤其英文, 都打大風...

珍珠宮

teresa,

hugo係kys既時候有phonics學, 我而家同佢串字都係用番個音同佢串咋! 唔係真係死人...死記硬背, 佢轉個頭真係唔記得! 上次kys學期尾english dict. "I can smell some smoke" 初時真係亂龍

珍珠宮

teresa,

我想問知唔知"中英數 學習提升課程" 究竟係乜東東?? 要比三佰幾蚊一年.....包括

1. 試前強化(測驗考試重點課題)
2. 教學片段
3. 練習題目 (分6級程度)

明天要交$$$喇 我昨日先收到通告要交$$買補充練習! 係唔係即係每日一篇?? 唔知值唔值得??

珍珠宮

teresa,

電子教育出版! 又係學校申請後,參加的學生每人有個獨立account,每天自己入去完成功課(很短的passage),有分計.

我又出去問過人, 仲有english pal.....但學校無派通告(唔知係唔係未派), 而家都唔知報唔報好! 又無sample睇

“每日一篇”學校都應該有, 但又係未有消息囉! 都唔明點解唔可以一次過, 等家長可以慢慢選擇! 分散晒....報左先嗰d後嗰d又無理再油再報麻, 唔報又怕無第二d bor :-|

珍珠宮

Teresa,

Thanks! 因為明日要交$$, 要既我要比張支票hugo拎番學校 :-| 可能我唔join lu~

珍珠宮

teresa,

希望Gavin仔得到教訓, 以後乖乖地!

珍珠宮

teresa,

希望你唔好介意!

我都好明白做媽媽好不容易, 尤其你係在職媽媽更加辛苦! 你同gavinpa都好有學識, 對兒子必定有所期望! 我見你已經好盡心盡力, 相比之下我更覺羞愧.

gavin仔比hugo大, 你所面對既比我更多! 我都需要向請教及學習. 但我個人覺得, 孩子日漸長大...尤其佢地開始有自己既思想, 開始去獨立....學習長大, 佢地思想未成熟, 過程難免會有碰釘子的時候! 我地做父母當然會緊張啦, 但都需要適當地放手, 好讓佢地都可以從錯誤中學習. 正確直路當然好行, 但走錯了受過教訓, 對成長也有幫助!

而家香港地讀書壓力可真不小, 為對子家人及自己着想, 在家中盡可能盡少壓力! 知易行難, 我有時身處其中, 也未必做得好, 大家一齊努力!

願慈愛的天父給我們忍耐與愛心, 懂得如何教養孩子! 讓我們心裡常有平安喜樂!

珍珠宮

等我又噴下口水花先.....

hugo要開始背書喇~ 一口氣背左三課書, 仲要做埋動作, 好似朗誦咁! 之前唔知要背課文, 我都無同佢背過, 只係同佢溫書時讀過2至3次, 今日佢已經識背! 如果唔係一次過背三課, 我真係死得都似 (今個星期句金句, 背極都唔識)

話說早2日我check hugo功課, 我見佢英文有2句句字掉轉左, 於是我叫佢改, 點知佢竟然口不擇言, 話 : 老師唔係咁講, 如果你教錯我點算!! 丫.....激得我丫, 我即刻黑面, 跟手唔睬佢, 佢問我我就話 : 我會教錯你, 你唔好問我!!

今日份功課老師改完派返黎喇, 結果係點唔洗我講啦, 我就捉住hugo話 : 本來份功課可以攞A, 而家得個B, 你話點解?? ..........睇佢以後仲會唔會口出狂言

hima, gloria,

hugo嗰班同你地真係好唔同, 佢上星期無寫詞語, 但今個星期要背書! 數學已經教到P.23 :-|

珍珠宮

Rita,

我都係好輕鬆咁同佢讀下, 讀多幾次通常佢都記得ga啦, 跟住咪唔打開書, 大家一齊背囉 :lol: :lol:

其實救恩下學期(舊年), 要小朋友背主禱文ga! 仲難因為佢地有好多地方唔明白乜野意思! d字又有d深.......而家hugo背金句, first week好易 "上帝說要有光就有了光", second week已經背黎背去都唔多掂 "上帝稱光為晝, 稱暗為夜", 因為唔知乜野叫晝.....我唯有話佢知"光暗...晝夜", 而家唔多熟都叫背到
Rita 寫道:
Teresa, tszhinma, ccmeow,
想請教下大家, 用什麼方法教小朋友背書, 我想試下教matthew 背一d短句.

珍珠宮

teresa,

其實我諗係平日放左學我都同佢讀下, 上堂老師又有讀...仲有動作好有趣, d課文又唔難記!
我都無特別叫佢背, 不過hugo話老師話要讀3課, 我問佢係唔係要背, 佢話係(即係唔打開書讀出黎)....我即時叫佢背, 佢又背得出wor! 如果要佢死記硬背, 我諗都唔制!
Teresa 寫道:
Tszhinma,

Hugo又幾叻仔, 一口氣背3課. 比著Gavin, 佢就睇心情啦! 其實基恩都幾harsh wo! 而家已經要背書. gavin舊年只係背唐詩. SPC好似唔多注重背書 (唔知遲d我會唔會有唔同睇法), Gavin中文唔洗背默, 但係佢個幼稚園舊同學 (讀中西區St. Anthony), 已經要背默, 仲係要Putonghua 背默.

珍珠宮

gloria 靚女fans

張大頭照滿唔滿意jet下

珍珠宮

gloria,

我幾時都話yu hin仔叻仔ga啦~ 不過真係唔難!
gloriayh_lee 寫道:

tszhinma,

你地嗰班真係有效率la!我個仔覺得好鬼少同慢 不過,佢都可以背到課文bor(我都冇同佢背過)

首頁
45678...26

尾頁

跳至