自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

回覆:強烈要求教育局不要批半日制小學轉全日制l

我贊成全日制,全球仲有咩地方小學係半日制?
多出來半日,家長又唔想小朋友係屋企對住菲傭,老人家,咪又係送去學野,補習!
補習社,興趣班就會想學校半日制,佢地可以賺好多錢。

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由+oooasis+於+15-10-21+發表我

原帖由 miumiu98765 於 15-10-21 發表
唔係個個讀半日制都會去補習,可以喺屋企食午飯,做曬功課早啲休息。全日制可以做到咩?

去唔去補習社係睇 ...
揀間近自己的全日制,放學立即回家做功課,無其他任何補習。相信一樣有大把時間玩同休息。
外國學校,香港的國際學校都是全日制,佢地的小朋友好辛苦咩?
聖心半日制,咪一樣好谷好多功課小朋友好辛苦。
辛苦與否,唔係返學時間長短決定。

而且,好多人話恢復半日制,但現有的半日制小學,學術淺,功課少的學校,係咪被家長追捧,供不應求?
事實係相反,被追捧的,往往是是教的深,谷的勁,成績好的學校。
家長用腳投票。
唔改變家長的心態,教育制度如何變,都唔會令學生輕鬆。

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由+oooasis+於+15-10-21+發表揀

原帖由 baba987 於 15-10-22 發表
有啲小朋友要參加學校課外活動,乒乓球,羽毛球,籃球,田徑……校隊架!

你知唔知道係放幾點呀?係5點呀 ...
呢d校隊係強制參加嗎?一至五都要參加?如果小朋友應付功課時間都無,仲日日參加呢d做咩呢?
如果一星期參加一日,咁其他日子一樣可以三點幾放學。
如果改回半日制,呢d校隊小朋友點參加呢?食完午餐再坐校車返學校?

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由+oooasis+於+15-10-22+發表呢d

原帖由 baba987 於 15-10-22 發表
校隊係代表自己及學校嘅運動訓練,
唔係人人都可以加入,
能夠被挑選出來係光榮嘅事,
好多國家小學都係全日制,都有校隊,都要訓練,點解外國小學生唔覺得辛苦,無家長要求轉半日制呢?
我覺得小朋友要全面發展,在學校也不止是讀書。更重要是在團體中生活。和同學一起午餐,小息,談天說地,靠自己解決問題,校園生活愉快的話,根本唔會覺得辛苦。
如果半日制,除了教學,仲有咩時間做其他野?上體育堂游水換衫都無左一半時間,音樂,美勞可能根本無時間教。

辛苦根本源頭,是小朋友面對父母無限的期望的壓力,各種不是真心喜歡的課外活動,過多過深的功課,不必要的額外練習,補習班操卷班等等。
半日制,只是少了教學時間,多了時間給家長去操,去做更多的功課,變相令功課更多更深。有資源能力額外進補的,和無能力要靠自己的小朋友,可能會更大的拉開差距。

Kittymummy    發表於 15-10-22 19:47

首頁

尾頁

跳至