醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

家母患有腦退化,行動不便,要坐輪椅,最近還要插上尿喉,大便失禁,要人幫助梳洗清潔,還好的是可以自己進食,不過好睇心情,喜怒無常,很令身邊的照顧者沮喪…

原先已安排她入住護老院,不過住落實在覺得他們…太多不足,所以決定請工人姐姐,如果媽媽與工人姐姐夾到的話,就會將她接回家。

現在我還等工人姐姐到來,但已經擔心佢頂唔頂得順我媽媽,願唔願意埋身做清潔工作,如果工人姐姐做得到,加佢人工留住佢又何妨?

您, 是我一個遙遠的夢~~~

大宅

fitfish 發表於 16-8-1 09:37
如痴呆加大大失禁,如在家生活,要2個人才攪得掂,仲要好熟手

如要工人陪老人睡,工人肯定無得睡,晚上老人多數 ...
其實都是還爸爸的心願⋯⋯
這個星期接了媽媽回家小住,晚上睡覺還算安好,但要爸爸和我夾手夾腳"稱"佢去沖涼,結果換來我和爸爸而家腰骨痛...

亦是因為希望媽媽可以回家,所以今次是我首次請工人姐姐,我揀了印印,和agent講明要大隻和照顧開老人家嘅,這個姐姐前都是在香港照顧老人的,希望我媽媽不會嚇走她

大宅

多謝大家的意見和鼓勵,明天要去接工人姐姐了,到時見步行步吧,看看我媽媽有冇工人命啦。

大宅

AhC 發表於 16-8-13 19:42
工人來了多天,順利嗎?
工人姐姐來了剛剛兩星期,很感恩,媽媽對她沒有抗拒,雙方都夾得來,餵藥沒有大問題,反而有時唔認得我這個女兒…而工人姐姐都很落力,初時護理的工作我會示範一次俾佢睇,跟住佢都能夠做得到,爸爸透露,平時換片抹pat pat放尿袋,工人姐姐自己一手一腳搞掂,只是上落輪椅有時要爸爸扶一下… 至於推去廁所沖涼,還是要我在埸做主力,工人姐姐在旁幫手,而我返工的日子,只能用少少沐浴露開水抹身
暫時來看,這個工人姐姐我會俾good喇

大宅

fitfish 發表於 16-8-14 14:20
喜做老人 or 嬰兒, 好個人意願
我個工人姐姐明言鍾意照顧老人家,不喜湊細路,因為佢話怕男仔百厭,女仔又要同佢哋扮靚…
我問佢覺唔覺得我媽媽麻煩,佢話唔會,老人家係咁㗎啦

大宅

AhC 發表於 16-8-14 21:17
你的姐姐是海外的嗎?有冇其他國家工作經驗?
可以説廣東話嗎?
我的工人姐姐係印印,一定要識廣東話,否則不能與我父母溝通,她是海外的,不過是上年在香港完約後返左印印尼,所以agent話咁都屬於海外喎,除了香港外,佢都曾在新加坡工作過

大宅

fitfish 發表於 16-8-15 20:46
問下你姐姐要否比6個月人工做佣?
唔明,你意思是否話她要還錢6個月?

大宅

fitfish 發表於 16-8-15 22:14
如工人在hk 約滿 or 斷約........又簽到新僱主......不用比佣
返印尼後才再找新工, 要比3-6個月人工做佣( ...
我只知道佢要還錢還4個月,其他的我唔過問

首頁

尾頁

跳至