在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

今天我請了假去醫院做產檢. ...壞消息不是我 or BB 出了問題...而是下午六點幾收到我上司經理嘅電話....佢話今日係在公司工作最後一日了, (即係被裁了) 特登打俾我講聲 "再見" ...

同埋話俾我知... 唔係因為我有咗... BB 保住我飯碗... 否則我也會遇上同樣遭遇... (佢話有人已經煑死我了)...

因為我本身身子問題...以前多請病...又係做主管.. 是下屬的榜樣..加上有咗... 我比其他孕媽咪做產檢比較密... 由我 11 月頭知道自己有至到現.... 差不多一, 兩個星期見婦產科醫生一次....請假又頻密.... 加上公司生意自金融海肅後一落千仗...
我也難保我放完產假後被裁啦!

子爵府

我公司好鬼衰架....炒人唔會補水...用通知期代替通知金...過往被炒同事, 公司一個月通知期, 唔俾佢地接觸電腦 system 嘅嘢.

我既職位仲要兩個月通知期呀! 經理级就3個月通知期但可以即刻走. 我放完產假仲有做多11日才夠兩年呢!

子爵府

這樣公司就係咁絕, 唔想益咗人

子爵府

我都唔諗得咁多, 有需要就照請假做產檢, 唔舒服就請病假休息, 我係打工, 唔係賣命.

就算生完仔, 放完產假佢要炒我, 我都唔到我控制.
佢一定跟足勞工法例賠足俾我.

子爵府

原文章由 momeow 於 08-12-30 17:59 發表

跟據勞工法,產婦生產後一年內
公司都唔炒得
之後可能經濟好,唔好太worry
安心養胎,生個肥肥白白b好過

係咪真架? 咁我咪捱埋出年年尾 double pay 至走 lu...

子爵府

原文章由 ayaya86 於 08-12-30 17:46 發表
你既上司真係好好人啊
你地一定好fd
佢無左份工都記得打電話同你講
要好好珍惜呢d朋友

其實佢入嚟我公司做只係 9 個月, 我跟佢只係 3 個月咋...
佢对我算係咁, 因為大家都係新人, 我只做了一年三個月.

現在我又跟返以前阿姐 lu...

首頁

尾頁

跳至