家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

U盾-->請問呢個係咩來?

我星期六都係東亞開左一個大6戶口,東亞滙上去大6,如果係足8萬就唔收手續費,唔夠8萬的話就每筆收$230。滙返落來就每筆收hk$40手續費(佢係話boc收架喎~)

我一向有戶口係東亞,所以開戶都好快,within 30mins搞掂,一個星期後會開到戶口

東亞既優點
1)手續費係近乎$0 (除排你每茟滙少過8萬/滙錢返hk)

缺點
1) 就係滙錢一定要係8萬、8萬咁上去
2) 做國內定期一定要去分行做,online banking只可以check balance / 定活互轉

聽你既分享,好似icbc較有彈性喎,我又諗下係icbc開返個戶口先

原帖由 heidys 於 11-2-19 13:18 發表
今日開左工商同埋大陸工商戶口啦!
需時 : 1小時

所需文件/$:
身份證
回鄉咭
地址證明
HKD5000
RMB100
U盾 : 盛惠 RMB60

一個星期後可以完成大陸開戶
3月尾前匯款上大陸 : $78
2011年內匯款上大陸 : 首兩次免費 ...

子爵府

UPDATE資料,

今日分別再去icbc同bea問多次國內戶口開戶既資料,icbc同heidys所講既一樣。

但因為佢話滙錢返hk一定要返大6既分行做,對我呢d絶少返大6既人來講有d唔方便

後來再去埋bea問多次,先知上次答我個teller真係懞懞地,好多資訊都比錯左我

1) 如果你滙錢上大6多過8萬,而整筆錢滙完上去就係做定期的話,免手續費(之前話每8萬先唔水比手續費,多$1/少$1都要比$230手續費係錯既),滙錢返hk就每筆只收$40人仔(佢話呢個手續費係boc收既)
2) 可以係網上自己搞定期,唔洗下下去分行搞
3) 佢比icbc有一個好既地方,就係滙錢返來唔駛上大6搞,可以去分行填表就ok (但我啱啱login過bea.cn既網上理財,見到係可以揀"外資滙出境外" (類似咁既意思),咁可能可以自己網上搞埋都得

總括來講,bea算係好方便
1) 雜費少 (唔駛比錢買u盾、滙8萬以上去大6唔收手續費、滙錢返hk只收$40人仔/每筆資金
2) 無論開戶/滙錢返hk都可以係hk搞掂晒,唔駛2邊走

開戶注意事項:
1) 有bea既戶口(hkd +rmb戶口,我用開佢既綜合理財咩都有,所以唔水再開咩特別戶口)、回鄉咭、身份証同地址証明
2) 同icbc一樣,最好keep住d滙錢上大6既單,咁第時要滙錢返來都方便d
3) bea既大6滙戶最好只用來做定期/活期,盡量避免中間有任何轉賬之類既活動,否則筆會無咁易滙返返hk

原帖由 heidys 於 11-2-21 12:03 發表
U盾 = 加密手指, 網上transaction 保安用
東亞匯唔夠8萬要230蚊手續費就貴左D
係架, 收匯款方都有手續費 (大陸手續費約RMB20蚊左右)

仲有重要資訊 :
-要KEEP好每次匯款的BANK ADVISE
第日在大陸匯返HK 做憑證. 如果 ...

子爵府

係,每日入2萬呢樣野真係有d煩,但佢over8萬唔收手續費果度好麻!

8萬以上可以一次過落order叫佢地滙上去,不過就要分開幾日先上到去咁囉,我覺得咁都ok呀~

我下星期開始要連續幾日入人仔去bea,咁跟住就可以賺大6息lu

原帖由 cc1549 於 11-2-24 22:41 發表

我都係BEA開, 好方便, 但煩係日日要入2萬去銀行, 儲夠8萬匯一次上去..唔洗手續費

子爵府

我一向都係EBANKIND 用TT價來兌人仔的,但係咪去找換店兌個RATE會好D?

原帖由 cc1549 於 11-2-25 09:41 發表

係, 一次8萬咁匯, 分幾轉, 免手續費, 又唔洗帶大量現金返大陸咁危險.
RMB兩皮兩皮咁入, 儲齊晒, 填埋FORM, BEA可早上九點直接匯去我大陸戶口, 下午便到, 匯左之後, 佢地仲會SEND SMS比我地架, 跟住再係大陸BEA E-B ...

子爵府

THANKS~

因為我唔熟兌店,我都諗住去大力推介的許氏,大力話應該區區都有分店,但我上網揾唔到佢地D 分店地址

原帖由 cc1549 於 11-2-25 10:50 發表
銀行rate一定少過對兌店, 同埋如果您換十萬八萬, 對兌店可以講價架ma...
不過盡可能去相熟或大行去換, 例如大力介紹的"許氏"或者"百年"啦~

子爵府

ICBC D TELLER答野真係10個亂,同一個問題可以出好多個答案,等你打電話求証

BEA開大6人仔戶口,首要條件係要你有佢地BEA既戶口(HK+人仔, 我估係,因為我本身果個係綜合戶口,2樣野都有晒,所以我無特別問)

BEA係要滙8萬或以上,而且全部都用來做晒定期先免滙上去既手續費~ 滙返落HK就收 $40人仔/筆資金

希望幫到你

原帖由 ShanShan 於 11-3-7 22:16 發表

哎呀, 太遲睇你哋呢個 post, 剛剛星期六先去 icbc 開咗個 hk$ 同 rmb accounts. 攪到我依家心思思去唔去 bea 開多個 a/c, 好似佢嘅手續費最平同抵呢! 但 icbc 講過係大陸 transfer $ 係可以就咁經銀 ...

子爵府

每日係MAX滙8萬,但如果你想滙10萬上去,佢會分2日同你滙,但只要你成筆錢(10萬)都係滙上去做定期的話,咁佢都唔會收你手續費事(一日滙8萬,剩低的2萬本身要收手續費的)

你無BEA戶口,可以問下佢即開得唔得~

原帖由 ShanShan 於 11-3-8 13:21 發表

thanks, De_baby1. 咁我都要問清楚 bea, 因我冇佢哋 a/c. 可能冇得開.

吓! 但汇款上限唔係每日 $80,000 咩?

子爵府

SORRY, 因為我懶,所以係經佢地滙,唔識答你~

原帖由 LilianLegend 於 11-3-8 13:50 發表
請問如果開左a/c後,唔經佢銀行滙錢上去,得唔得架?

咁咪滙幾多都得o羅~??!

子爵府

滙返HK收$40人仔

要在分行攪匯落hk-->我係大6東亞ONLINE BANKING有個ITEM係可以揀滙款出境,但未試過唔知係咪真係可以ONLINE自己搞掂

原帖由 pigpig1971 於 11-3-17 15:47 發表
我在東亞開人仔戶口, 好快, 有專人開戶.
匯款每次最少8萬,不收手續費.
3個月, 2厘6.

可以綱上理財, 續期... 匯落hk,要比手續費40元 (不過冇問人仔定港紙), 要在分行攪匯落hk. ...

子爵府

你開戶時佢應該有比左張COPY既紙你,你跟果張紙既指示自己SET PASSWORD就得架啦

我初初都以為要等佢地比PW,原來唔駛

原帖由 purplew 於 11-3-22 17:15 發表
東亞OK左,
反而ICBC 未通知?

有無人開左東亞,
想知大陸既網上理財密碼係點

子爵府

根據我既經驗(我用左佢都有差唔多10年),
ATM CARD 係要比錢 (我放東亞D錢只入無出,所以我己經CUT埋,費事年年比佢屈$)

CHEQUE BOOK--我一年都申請2-3本,從來都無收過我錢

原帖由 irenelfy 於 11-3-23 14:28 發表
o....I did ask the questions to BEA staff and they told me that no matter how much I have in my account, I still need to pay for the cheque book and ATM card and therefore I have not apply any. Let me ...

子爵府

MINE IS I ACCT AS WELL, CHEUQE BOOK NEVER CHARGE ME

原帖由 irenelfy 於 11-3-24 15:34 發表
Thanks a lot. They told me that there is only '簿仔' account and i-account and they said i-account can be multi-currencies and I have not heard anything about statement saving account. My i-account al ...

子爵府

hyogacom 發表於 11-3-28 16:30
今日我都開左東亞戶口做左三個月定期。
東亞無話收乜野利息稅,只係匯返落黎收幾十蚊。 ...

利息稅唔係銀行收,係"阿公"收架~

子爵府

hyogacom 發表於 11-3-28 17:58
喔..咁我就唔知了..
咁收幾多呀?

5%

如你做1年定期,利息3%的話,咁5%利息稅就係3%*0.05=0.15%

咁3%-0.15%﹐你實收2.85%利息/年

首頁

尾頁

跳至