自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

LL1999 發表於 17-5-25 18:02
剛睇完吳俊霆 (Elton Ng), 回港受訪片段

真係覺得攀珠峰真係同死亡只隔一線

一向知登珠穆朗不易,可以上到去係天時、地利、人和,缺一不可~一生人有一次可以上去的機會真是萬中無一,真心佩服兩位港人登山者的(後補:體能、意志、耐力)~

翡翠宮

LL1999 發表於 17-5-25 18:35
我呢一排睇咗好多關於爬珠峰的片, 有關文章

跟本覺得攀珠峰同玩命無分別
我連玩過山車都唔敢,我成日幻想佢會有意外,成卡車飛左出黎~掉個人出黎~磨到爛面~死無全屍~
但我唔會質疑玩過山車既人係玩命。(雖然我好驚~我上去就係玩我條命~)

而每人有自己既考慮,值唔值唔係我地去評價,係決定做呢件事既人去評價。尊重別人是基本,若佢冇傷害人,可以為自己既行為負責,就可以了。。

我更唔會得閒到開post聲討玩過山車既人~

翡翠宮

Luffy007 發表於 17-5-25 18:38
對唔住,真心講唔出「佩服」二字
生命有意義,不是用來找死,玩命
我只係佩服佢地既體能、耐力。
其實上到珠峰,只有呢兩個條件絕對不夠,真心幸運才可以做到~

翡翠宮

skyfree333 發表於 17-5-25 21:52
咪係囉,跳傘依d咪一樣
真係想講句關人忍事?
吹到係佢個仔,男朋友
唔明,有咩好笑?

翡翠宮

skyfree333 發表於 17-5-25 23:25
根本係無關痛癢嘅人,講到如果xxx如果xxx,如果吖嘛,個問題係佢又唔係佢地個仔或男朋友,講到真係好似關 ...

昨日開始群起鬧老師,記得還有人會問:點解只歌頌老師,唔歌頌下物理治癒師。

所以,今日見到呢個post,以為終於可以正面d去睇登山事件,唔需要鬧了~
原來我誤會了樓主的原意,結果還是難逃一劫,要鬧的,還是要繼續鬧。

翡翠宮

LL1999 發表於 17-5-25 23:46
其實點解要 ''用鬧'' 的角度去看呢件事呢?

唔歌頌, 唔認同, 等於 '鬧'?

其實歌頌唔係我講,我只係引述昨日有人提過點解唔只歌頌老師?唔歌頌另一位登山者?
我是佩服他們的一些個人潛能,之前己講了。
不過,你說中我心裡的一句,我都想問:唔讚美、唔歌頌,是否一定等於「要鬧」呢?

這個也是我昨日看完多個post之後問自己的一句話。

首頁

尾頁

跳至