自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

science_art 發表於 18-6-30 01:58
一年花10億, 以特衰政府大花筒來說, 九十九牛一毛吧

我覺得可以改善下制度

2蚊搭車優惠原意係想老人家多出外搵親友,多走動,唔想佢哋屈嚮屋企。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

oceandeepsea 發表於 18-6-30 07:34
同埋二蚊太抵,好多老人家都會搭二蚊車,去大街市買餸,搞到本身屋村街市唔夠生意
...

莫非成個街市去買餸的都是老人家?咁似係本身屋邨街市競爭力唔夠,吸引唔倒目標顧客,人哋情願搭車去遠啲都唔幫襯囉。何唯2蚊太抵呢?咁抵嘅原意就係鼓勵受惠人多2出外走走呀。

珍珠宮

oceandeepsea 發表於 18-6-30 07:48
有d係老人村

咁明知係老人邨都賣廿蚊斤有機菜芯咪冇生意囉,如果係咁的話,街市冇生意唔可以話係2蚊優惠害架囉。

珍珠宮

oceandeepsea 發表於 18-6-30 08:32

唔係反對兩蚊,係講番有咁既現象啫,同埋點解條兩蚊數 ...

其實個2蚊優惠正俾到受惠人有機會走出原區,唔駛因為車費而要留嚮原區硬食唔啱自己嘅嘢。唔明你點得出2蚊太抵令老人邨冇人幫襯呢個諗法。

津貼得俾受惠人,其實就係想佢哋用多啲,用得多,自然條數就會大啲架啦,一年唔駛十億,點計都唔夠創科嗰500億咁大。

唔好同老人家傷健人士計埋啲咁嘅數啦。

珍珠宮

oceandeepsea 發表於 18-6-30 08:45
依個係事實,我見石圍角,象山村,唔少人都係咁,但有d人可能以為兩蚊只係間唔中出去玩,事實係會一日搭幾 ...

有精力搭幾轉出去行吓咪啱囉,又冇限定一日搭幾多程,唔明你點解要咁執著

珍珠宮

boaangel 發表於 18-6-30 09:12
見唔少。其實如果限制繁忙時間沒有優惠可能會好d。

佢哋好多時要覆診都係peak hour要搭車的,你有需要時其實其他人都有需要。

cissie    發表於 18-7-2 02:03

珍珠宮

Teletrend 發表於 18-6-30 11:47
拖住餸籃慢慢上車,上車又唔排隊,落車又係慢吞吞

拖住餸藍慢吞吞,你睇唔過眼咪幫吓手囉。
九巴就長者及有需要人士優先上車的。

珍珠宮

mojomojo88 發表於 18-7-1 21:49
機場巴士好似無$2

好2可能作大咗

珍珠宮

sambebe 發表於 18-7-2 00:20
真係兩面睇,我見有長者有車有家產,甚至仔女有司機,都要攞$2優惠。我唔排除係有需要嘅長者,但係正如大 ...

我咁睇:
啲長者自己有車都唔搭而去使用交通工具幾好吖,政府不嬲鼓勵人多使用交通工具架,佢自己揸車超唔環保。

長者點解唔可以行得快?佢哋有時間去行山,咪身體好囉,冇人規定長者一定係又窮又弱架。老人家都有老人家的尊嚴。長者都行得快過你咁你係咪要諗吓要練好個身子,以免他人變長者時令政府醫療開支增加呢?

首頁

尾頁

跳至