嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

我阿囡而家就嚟9個月大, 6個月時開始吃糊仔, 初時就用飲開的奶粉開米糊(可令bb容易接受這味道); 先慢慢學用匙食, 到後來食到半個賿碗份量才慢慢試樽裝bb food, 試不同水果/蔬菜味, 到而家可以吃自己煲的粥仔(新鮮菜葉/瓜/蕃薯+蛋黃; 有時加雞/豬肉), 但d 粥&餸一定要煮熟後再用攪拌器攪吓才肯食但就可以"杰d", (因最初煮熟後無攪爛d, 阿囡食了幾口就唔肯食, 可能d質感唔鍾意, 所以試吓煮熟後再用攪拌器攪吓, 佢又肯食大半碗至一大碗), 而家佢一日食4餐 ( 因佢瞓得多, 午餐才食粥, 而餐與餐之間有時會食少少麵包, 夜d嗰餐與餐之間就食少少菜葉 - 用胶剪剪細d就得), so far 都 ok, 可以試試/參考! 慢慢就唔攪爛d粥仔, 等佢試吓! bb要慢慢適應新嘢, 比d時間大家, 努力!

大宅

Hi Katie0208,

你可將d 餸先攪, 再分開攪粥仔, 因唔同的餸及粥本身質地唔同, 若你想攪到爛d便可攪長少許時間(如肉類), 而本身煮熟後較軟身的食物可攪短些時間, 全部攪爛到你想要的爛度後, 可就咁用筷子/匙混埋一齊便可!
到bb大d, 你可只攪爛d餸, 粥仔就可不用攪爛, 煲爛d便可, (爛粥: 用真珠米, 煲前可先用熱水浸一小時才煲, 咁樣會快d爛d -- 睇書教, 可試試!)

我阿囡這兩天肯吃爛粥, 不用攪的! 哈哈! 大家努力!

大宅

留意: 生熟食物一定要分開兩個攪拌器具(如我一直都分開用兩組不同刀及杯來攪, 肉刀專攪生嘢/ 磨茸刀專攪熟嘢)

首頁

尾頁

跳至