嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

我個BB4個月大。上個週六去過深水埗,返來個時就開始發燒。除左發燒,沒有鼻水和咳嗽等症狀。我和老公都覺得好奇怪。第二日早,去瑪麗睇急診。Doctor也冇講清楚係乜野。只话唔係好大問題。第3日,食佐退燒藥之後,唔再發燒,但是暗晝個時,BB成個面和頭,都紅塞。剛剛開始以為是濕疹發作。不得止,當晚,BB和我都冇覺訓。BB又訓又癢,難受得直喊。
尋日,周身都起左一D紅粒粒。打電話問過兒科專家先知,是發佐“幼兒急疹”,加埋之前個濕疹先咁嚴重。
真係緊張死我。看佐BB咁難受,心痛ING……
而家,好返點。不過,仲癢,手腳面仲好多紅粒粒。
不知其他BB係幾個月發,幾日好返ga?

洋房

真係可憐你家仔。仲入院添。其實兒科醫生對呢個應該好有經驗喎。我家BB今日又好返點。不過額頭和腳仲紅、痕。
原帖由 kcccarol 於 09-6-11 02:10 發表
我仔都係呀. 前几日突然發高燒. 我同老公立即帶佢去睇急証. 醫生話佢感冒. 食咗藥. 燒退咗一陣.第二日又係高燒(39.4). 我又即刻帶佢去醫院. 之後入咗院. 初頭醫生話可能係尿道炎或係生疹. 驗完一推之后. 第三日都冇 ...

洋房

今日,我家BB終於好返。又開始講嘢同埋笑la。胃口也好好多。
所以,其他媽咪見BB生了幼兒急疹(也稱玫瑰疹),唔需急。一般個規律都係燒3日疹3日。
BB受點苦,不過冇乜大障。

首頁

尾頁

跳至