懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 chunyatmama 於 09-8-2 18:16 發表
Hi sis, Finally I have some time to make a post.

I originally planned to breast feed my girl. However, on 30 Jul, we found her being a bit "yellow". We went back to KWH. They checked her and said ...

cyma,
Hope your baby girl will get well soon.

Seems like many 0908 babies have "yellow" and need to mix BF with formula...... I'm now getting a bit worried la. I really want to BF successfully. Let's add oil together!

男爵府

原帖由 siukoko2 於 09-8-2 18:20 發表

唔好期望99會買D咩俾阿B,咁自己就會好受d.....我99都只係買左兩件和尚袍同2包紗巾俾阿b,咁我都覺得冇所謂啦,同佢計咪令自己唔開心…

至於滿月,我諗住係自己好close o既親戚食飯架咋,我已經同c6講左,唔會請朋友…如果唔 ...

我99到目前為止冇煲/買過咩俾我食(除咗果煲攪到我好煩既醋), 亦未對個孫有咩表示喎,我都冇咩期望。

男爵府

原帖由 野豬媽 於 09-8-3 06:48 發表
pipi,我地由1號都開始緊MARK低BB食奶時間,份量,食左幾耐,同幾時大小便,因為健康院同醫院都會問,同我可以知佢食得好唔好,我都有叫99餵完MARK低佢。依家開始搵緊BB個TEMPO,佢始終都食得好慢,一個鍾2安左右,慢唔緊要呀~我最怕佢1 ...

DEL

男爵府

pipi,我地由1號都開始緊MARK低BB食奶時間,份量,食左幾耐,同幾時大小便,因為健康院同醫院都會問,同我可以知佢食得好唔好,我都有叫99餵完MARK低佢。依家開始搵緊BB個TEMPO,佢始終都食得好慢,一個鍾2安左右,慢唔緊要呀~我最怕佢1 ...

DEL

男爵府

野豬媽,
我都好明d疹令人好辛苦, 我都有呀, 但冇你咁多, 只集中係肚正中, d醫生藥膏都冇咩用, 成日俾佢攪到訓唔到!

你唔好諗買咗d野冇用喇, 有好多野係預計唔到架, 你當初都係想準備得好d啫, 石仔出咗世咁忙, 邊得閒再去買呢樣買果樣吖! 況且個個b都唔同, 有好多野要執生。

其實你要諗下自己真係好叻女架喇, 咁努力學咗咁多野去take care bb!! 要俾 100000個叻自己!!

男爵府

原帖由 princessash 於 09-8-3 11:05 發表
All sis

I am having regular contractions now since 9am this morning. Now waiting C6 to come back and drive me to the hospital. Hope BB will come out today (he is already overdue for 2 days!). :lov ...

princess,
add oil! await your good news!! Can't wait to see little Jasper. We need to ask him how come he stayed in there for so long!

男爵府

原帖由 snoopy0520 於 09-8-3 09:11 發表
我已經同c6講左佢晚晚上來俾好大壓力我,好似日日上來check住我點揍女咁。同佢講完嗰晚已經喊過一次,之後有一晚個女5點醒左想喊,我即刻起身抱住佢,驚佢嘈醒c6,點知c6最後都係醒左,第一樣睇到就係我黑媽媽坐响處抱住個女。佢 ...

snoopy,
就算你99上黎,咪當佢透明law, 再唔係, 我會自己同佢講, 我要休息, 你weekend至再上黎喇, or等c6係屋企, 有人招呼你, 你至黎啦!

sigh..... d 99 真係唔通氣!!

男爵府

原帖由 VeE豬 於 09-8-3 09:17 發表
嘩~~~聽日就開刀生小b喇~心情超緊張呢~哩幾晚都訓得唔好,成日係度諗到時個情景會係點,等等好多既野~搞到哩幾日d精神no goog呀 不過又真係好期待可以見到小b唷 ...

add oil!!! 攪到我都有d緊張喇!!

男爵府

原帖由 ceciy1006 於 09-8-3 10:33 發表
咁你99都好d, 人地訓左起碼唔會抱人起身, 我個個唔係架, 係都要抱人起身-.-仲要佢抱完, 見阿女唔理佢, 佢又轉手比我62抱........唉......都唔知咩人黎........

...

講開又講, 你地99/62都叫做對個孫好有興趣, 我亞爸完全冇打算由new zealand返黎睇個孫架, (呢個係第一個孫喎), 我原本諗過擺雙滿月(coz 我地當年結婚冇擺酒), 但亞公唔出現係咪好怪呢?

男爵府

原帖由 高齡牛師奶 於 09-8-3 11:14 發表
ada

賓賓yesterday already took the contract to embassy to process la..she will go to immigrations nxt week lor

愈來愈想殺左屋企件印印.~~~~我忍埋今個星期!!!

cow C9,
時間好快過! Don't worry!!

男爵府

原帖由 snoopy0520 於 09-8-3 13:27 發表
我係當佢透明,但c6又覺得呢d係禮貌嘅問題,老人家上到嚟睇bb你唔可以冇禮貌。而且一陣我99又痴起上來,我c6又夾响中間,佢又會覺得係我攪出來的問題,到時咪又係我唔啱...... 唉........

...

sigh..... 點解d 99 咁架!!!

男爵府

原帖由 adakitty 於 09-8-3 14:03 發表
野豬媽,

你奶奶知你餵人奶架..點解佢會煲豬潤比你架..
狗菜/乳鴿/豬潤/淡豆鼓 都係回奶架..
如果你決定左唔餵就冇問題..

d 99成日都係咁..好奇怪..又會話阿b點解咁un,
但係到佢地餵奶果陣又會講阿b瞓左唔好迫佢食 ...

adakitty,
你講得好中呀, d 99 好鐘意係你教仔既時間, 就話你太嚴, 但個b naughty時, 佢又話你冇教好個b架!!

我99連我果日教狗, 都要出聲! 但我隻狗跟咗我13年架啦! 我都係識我c6 5年 jar...... so funny!

男爵府

原帖由 adakitty 於 09-8-3 15:02 發表
SNOOPY,

我C6上次去到比人拿哂D籌。。
而家佢知道上網BOOK 完先去囉。

SUGAR,

99通常都係咁。。好睬少見o者。
仲話我而家放假。。搵我tea。。咪攪。我唔想應酬
佢。。費事拖埋阿媽落水。。
佢買件衫百零二百蚊都話貴。。搞到阿媽幾唔好意思 ...

股票呢家野,真係小心d喎, 佢有冇睇"家好月圓"果個"雲婆婆"呀?

男爵府

唔知點解, 我覺得呢兩星期d宮縮少過之前, 係咪唔好呢? 之前試過1個鐘5-6次咁, 而家好似1日至有幾次, 亞女又郁得細力咗。

男爵府

原帖由 adakitty 於 09-8-3 15:24 發表
Cathy_chung,

我而家日日都去2-3次大大..
痾極都好似仲有咁..

sugar,

佢咪覺得自己係一個好叻既老人家囉..
平時連旅行都唔捨得...真係唔敢諗到時蝕錢既話佢會點..

...

adakitty,
2-3次大大咁好? 我食咗d鐵丸, 成日去唔到, 幾日至有一次, 仲要係好辛苦至有d, 要stop咗d鐵丸至去到呀!

男爵府

原帖由 adakitty 於 09-8-3 15:47 發表
cathy_chung,

係D大大唔知點解要分幾次先痾清..並唔係個人食得多野要去咁多次囉..

半夜瞓瞓下痾SHU SHU 咪會實哂&痛囉..
痾完又冇事..

如果你冇大大..不如飲益力多丫.

阿花,

我飲益力多得喎..

...

Same here!!

男爵府

原帖由 Cathy_Chung 於 09-8-3 15:53 發表
益力多效力咁強, 等我叫c6一陣放工買番2排返嚟先

but not very useful to me ar...... :-(

男爵府

原帖由 adakitty 於 09-8-3 15:54 發表
SUGAR,

你食醫院開果D鐵丸 OR 惠氐果隻多種維他命呀..
醫院紅色一粒果D好易便秘架..

Both ar! c+ gave me 惠氐果隻多種維他命, KWH gave me the red one. 如果幾日去唔到, 我就要stop kwh 果隻幾日先有得去。原本kwh叫我食2粒 tim!! 但 c+ 叫我只食一粒。如果唔係, 仲c!

男爵府

原帖由 adakitty 於 09-8-3 17:07 發表
SUGAR,

惠氐果隻已經包埋鐵架啦..唔洗再食廣華果隻架..
你仲咁多..唔怪得之去唔到啦..傻瓜..

唔係呀, 我本身食開materna, 但上次28weeks kwh 抽我血, 話我血色素低, 要再食鐵丸呀, 咁我咪問番c+睇下要唔要跟足kwh食2粒law。咁c+叫我食一粒都ok 喇。

男爵府

原帖由 adakitty 於 09-8-3 17:09 發表
古惑 = 聰明啦..
唔洗驚啦..我鍾意古惑BB多個一舊飯BB..

agree x 1000! 我隻仔(狗)都好古惑架, 成鬼日要同佢鬥智, 但我就係like佢咁醒!

首頁

尾頁

跳至