自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

好希望呢度既daddy mammy可以比下意見我...
好長篇...

我係一個大專學生...
係兩年前我接左個補習..補P.1 $60/hr
冇耐之後,個媽咪要求我教埋個大既(P.3)
咁我又答應左..
之後因為自己返學關係,改左幾次補習d時數同日子
個媽咪都好好咁就左我
但改下改下個價錢去到$105/2hrs
(而家P.5&.3了..)

係半年前,
大女個同學既媽咪要求我幫佢個女補..
其實我拒絕過,但後尾佢去妹妹個屋企度等我落堂同我傾..
最尾我都係接左佢..$60/hr
呢個女教左半年,d成績都唔錯..
佢媽咪都好好,耐唔耐都比利是我又煮野我食..
(我唔係太好意思收..但佢係都要比)
直到最近...呢個媽咪話另一個呀媽都要搵我補..
(半年前都有搵我..不過拒絕左)
又係上到門等我黎同我傾..
我都係拒絕左..但個媽咪求晒我咁要我再考慮..
我唯有話..我盡量睇下時間安唔安排到..

我真係好亂..
1. 其實我呢排係想加下補習費,特別$105..因為我咁耐都冇要求過加,同埋真係太低..我d朋友都叫我搵過份,但我睇住兩個一年一年咁生性...有d唔捨得..但我又唔知點講出口要求加...(加到$140/2hrs 係咪但太過份?,另外$60加到$70呢?)

2. 有朋友叫我唔好補$105呢兩位個,因為教極都唔識又勞氣 (另外搵我個兩個聽教聽話),叫我接左最近搵我個個..(但問題就黎...3個呀媽都識架.../___\)

因為我學校開始忙,我又打算報大學考IELTS
補太多個我真係會好辛苦..
我都唔知點算好..好亂好煩..

各位比D意見我..=[

別墅

多謝你地幾位意見..
我係個好易比人食住既人..
我驚自己唔識講..比d呀媽食返住..

別墅

其實由始至終第3個我咩detail都冇問過...
幾錢/時間/補幾多日..etc

但我見到第3家個媽咪搵左我3次..我3次都拒絕,佢都唔死心, 我話我就算得都好夜(夜晚9點幾),讀書好忙,佢都話冇問題,會就晒我...我都唔知點拒絕好...

我係驚第1家個媽咪唔鐘意我加&可能唔要我(因為佢兩件除左數學爆燈,其他都差...唔肯學)如果呢個moment我接第3家...我覺得比人感覺我特登趕客咁...

別墅

至於refer比朋友我都有諗過...
但個價偏低,我d朋友山卡啦咁去補又係委屈佢地...

別墅

多謝各位媽咪既意見,我今日終於同第一家個媽咪講左,不過佢覺得$140/2h太貴,希望比返我初時補既$60/h我。其實$140真係我既底線(畢竟而家太少了...),所以我最尾就同佢講比佢再考慮下... 希望佢快d覆我考慮成點...

首頁

尾頁

跳至