婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

點解呢個bk, 只係講 99 呢樣衰, 個樣唔好.
d外母又好好咩??有無男人講下佢外母 d 麻煩 / 難頂事?

複式洋房

原帖由 julian7719 於 09-2-25 14:18 發表
點解呢個bk, 只係講 99 呢樣衰, 個樣唔好.
d外母又好好咩??有無男人講下佢外母 d 麻煩 / 難頂事?

唉~~~你地個個講到D外母好似無咩問題, 咁不如我講下我個情況俾你地見識下.

(1) 新年, 同老婆 & 囝囝一齊返外家團拜 (都三十幾人), 班細路, 玩玩下, 就會玩到旭手旭腳, 我外母當眾大大聲講 "呢度個個都係姓黃, 無可以亂打人, 要打就打你亞爸, 佢唔係姓黃"
(2) 外母可以將咩事都同錢拉上關係, 無錢就話之你
(3) 我地結婚時, 問過佢同唔同我地住, 會就買三房, 唔會就買兩房 (唔洗供得咁辛苦), 佢話唔想搬, 寧願自己住. 好啦, 而家就成日週圍唱, 話我唔理個外母, 由得佢自己住, 同個孫玩完都無地方俾佢過夜 (困困同菲傭一間房), 要佢走.

複式洋房

你就好啦, 我外母寧願捱餓, 都等到我返黎, 會叫我整熱埋佢個份. (我都試過好多鑊)

原帖由 晞玥 於 09-2-26 14:14 發表
我媽咪對我老公都唔算差,又係叫我控制下自己唔好成日對老公發脾氣,要溫柔d呢樣嗰樣,話我老公都算係咁架喇,咁都可以忍到我~
好似上星期我媽咪過黎台灣探我,我老公放工返黎佢走去廚房整番熱d餸俾我老公食~ ...

複式洋房

原帖由 FM94.8 於 09-2-26 13:51 發表

, 您真係唔好彩~
答(1) 佢short 佐
(2) 可能佢無依靠
(3) 可能佢後悔話唔同你地住, 不如你抄個工人, 搵佢頂上

我寧願要個菲傭都唔要佢啦, 又幫到手, 又識煑湯煮飯, 間屋又清潔得乾乾淨淨. 我外母, 只係等食, 咩都唔做

複式洋房

咁即係你自己大晒啦.
話你亞媽就要打, 你鬧佢亞媽就老馮.
做你老公真可憐.

原帖由 chinatea 於 09-2-26 01:02 發表

當然唔係啦,你試下叫你老公當面數你亞媽的不是呀....你一把車埋去啦,仲要黑面可能佢慘過死啦,有邊個老公敢得罪老婆架.

老公個亞媽係可以鬧,自己個亞媽係要尊重,比老公鬧同佢死過都似. ...

複式洋房

原帖由 hk430 於 09-3-3 07:44 發表
我亞媽對我 c6好好架,
次次都等埋佢先肯開飯
又成日叫我唔好蝦佢
都唔知幾時蝦過佢...

你亞媽就好啦....
我地...約親食飯, 我外母一定係最遲o個個. 重要厚顏無恥到, 同全部在場既人講 "依...你地咁早到呀".連佢兩個女, 佢 d 細路/細妹 都頂佢唔順..

複式洋房

唔知會唔會有個 POST, 係自己話緊個 99; 而另一個 POST, 就俾自己個弟婦, 話緊自己個亞媽....有就好笑囉

首頁

尾頁

跳至