懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

bk名 第幾胎(男/女) 醫院 EDD
================================
hlbaby2004 2 QEH 23/8 ...
牛c9 2 QEH 21/8 chunyatmama 2 KW 13/8
princessash 2 養和 1/8

大宅

牛師奶

睇到而家d後生就好警惕我要好好地教自己d細路, 唔好第時比人話冇家教! 但係話時話, 我都唔明點解香港人咁唔尊重大肚婆......

大宅

阿花
你追返之前Part 1 d post 末? 我幫你問左中e開胃野呀, 你睇下得唔得

大宅

我覺得manual pump冇咩用....買一個ok家la, 因為通常你餵bb餵完一邊, 就pump另一邊

原帖由 tucuxi 於 09-3-3 10:01 發表
下次再係咁, 慢慢深呼吸, 飲啖水, 唔好激親自己呀.

btw, 想問一下, 早幾日我買o左個 avent manual pump, 打算激勵自己到時試 breast feed. 但係諗諗下, 呢o的 pump, 我應該買一個定兩個o架? ...

大宅

tucuxi

到你返工如果你仲繼續餵人奶, 一定要用電 pump (manual pump 好鬼耐ga)

正常都係pump完一邊再pump另一邊wor.....2 邊一齊 pump 好高技術jei

有d公司有地方特別比staff pump人奶, 你問下HR, 如果冇就要係廁所pump.

不過你生左睇下點先la! Working mom餵人奶好辛苦, 真係堅持到再買電 pump, 因為都幾貴

原帖由 tucuxi 於 09-3-3 11:09 發表

咁返工呢? 不過係咪唔會 2 邊一齊 pump o架? 怪怪咁.

電o既會唔會好痛o架? 同埋返工咪好嘈大家都知咩事囉?

大宅

阿花, mincola, jjtseung,

真係聽落都陰功....希望你地快d有返胃口la

幫你地抄左個豬肚湯整法:
花膠豬肚湯 �花膠豬肚粥
【材料】
• 花膠三四兩、豬肚一個、冬菇數隻、蝦米、乾瑤柱、幼鹽各小許。白胡椒適量。
【做法】
1. 豬肚先用清水沖洗,然後將豬肚內向外翻,用生油、粗鹽反覆清洗三 次,去除肚內胃液黏性等物質,如要避免湯液脂肪過多,可剪出附著豬肚之網油。再用清水洗淨外面,然後放入滾水煮2至3分鐘,去水備用。
2. 將冬姑、蝦米、乾瑤柱用水浸透備用。花膠預先用清水浸透開發或洗淨出水備用。
3. 白胡椒粒少量、粗碎後備用 (視需要而定其量)。
4. 將全部材料放入燉盅內,加入適量滾水,隔水燉3至4小時,食時加上少許幼鹽調味即可飲用。亦可將豬肚切小件上碟,用生抽、胡椒粉食用。
5. 亦可以煲湯形式煎煲而成。為防花膠過度液化失去花膠口感,可於軟度合適時即取出切小條於食用時加入。
另類食法 –
花膠豬肚粥
• 除了傳統的湯水外,偶然可以變湯為粥,調節炎夏的胃口,既有口感又可以連湯料都一併食用,毫不浪費。
【材料】
• 白米少量合二至四人份量、調味食鹽少許。
【做法】
1. 將白米洗淨,加入適量清水 (約五倍份量,視乎粥底要求而定), 先大火滾20分鐘,然後將存放於雪櫃的湯水加入,再滾約十至十五分鐘。
2. 最後加入蔥花,離火緊蓋多五分鐘,即可食用。
【功效】
• 花膠有健腰膝、補腎虛的功效,含有高
黏性膠體蛋白和黏多糖物質,滋補
價值高。
• 豬肚有健脾開胃之效,尤適胃氣虛
寒患者。
• 白胡椒性辛、熱,能暖胃健脾、
理中止痛、增進食慾。極宜胃腸
有寒患者。

原帖由 mincola 於 09-3-3 14:07 發表
BigPig阿花,

我依家都仲有嘔, 同埋不停反胃, 但就唔係日日嘔, at least一個星期都會嘔一次, 上星期都嘔到喉嚨損咗流血, 今日就成杯水嘔番晒出嚟, 胃口都係冇以前咁好, 希望我地可以快d唔好再嘔啦.....

...

大宅

我同C6講如果佢有5千萬身家就幫佢生多個, 但係佢話如果佢有5千萬就應該係同2奶生la! 激c我

原帖由 dku 於 09-3-3 15:18 發表

我都係煮到黎就食咋~~~

大宅

死啦, 我第一胎痛咗14個鐘先生, 原來第二胎仲痛ga......好驚好驚呀

大宅

各位sis,

我又打敗仗la! 咳到cc下, 又要今日去睇何ec lu......

大宅

我都諗住放前2, 一來大女放暑假, 咁我生之前可以陪下佢, 2來我d朋友個個第2胎都早產, 費事到時係公司穿水就肉酸c la

大宅

牛師奶

你仲便祕得好勁呀? 不如你睇下何ec....唔係幫佢賣廣告, 不過我自從一月飲過佢幾劑茶之後, 一直都 keep 住日日有得便便, 之前我一個week都去唔到一次 ar

原帖由 高齡牛師奶 於 09-3-4 11:50 發表
princess, 花..

小心身體呀.我今朝都去左睇中醫tune下身體.因為前幾日痾爆左粒痔瘡..流左好多血

大宅

Piglet

你可以試下同 HR 投訴, suppose 如果你犯既錯正常係冇理由需要比warning, 咁 HR 係要幫你開個 file, note 底你受到不公平對待.

你都要自己keep起所有你老細話你做錯野既證據, 萬一佢真係炒你, 去到平機會投訴都有得 argue 你個case

原帖由 piglet0529 於 09-3-4 12:10 發表
我老細似想屈我做錯野fire我(eg. email 冇用Ms. for director), 佢出咗個email比我話已verbal warning兩次, 有咩辦法?????

大宅

要book ga, 佢每日係唔同既clinic會診, 你要問清楚, 同埋你要預上去等都要 over 1 hour, 佢好鬼 full booking

好似我睇傷風就大約$100劑到la
原帖由 雨晴B 於 09-3-4 13:40 發表

請問ho ec要打tel book嗎? 一次大概幾多元?

大宅

佢叫何樹勛,係院長黎ga, 你可以打去春園街book 邊間clinic 都ok

http://www.vassarcmc.org/address.htm

o拿講多次真係唔係幫佢賣廣告ga! 真係需要先睇la, 藥都係食少d好......

原帖由 雨晴B 於 09-3-4 14:06 發表

假設我想去佐敦睇, 我就打去佐敦是嗎?
果到係咪有好多唔同ec? 咁我要講明搵何ec?

大宅

我都想去旅行呀! 不過我而家咳到cc下, 嘔足兩日la! 我C6話我甘鬼虛, 澳門都冇得我去....

大宅

Piglet

你問下平機會可唔可以開個 file 先, 就話你而家響公司受到上司好大壓力, which 你末大肚之前係冇經歷過既.

另外你可以去睇C+, 開個 file 話因為你係公司受壓, 咁你而家食唔落呀, 瞓唔到呀等等, 求其講d, 咁你係 public 都有醫學 record, 真係告你公司時都有d用 ga
原帖由 piglet0529 於 09-3-6 10:00 發表

尋日又有事發生, 佢明明話冇野搵司機做, 咁我咪搵司機做office野羅, 點知佢轉頭話佢唔係咁講, 仲話我使走司機累佢late咗appointment. 話我耳仔有問題, 又提番warning件事, 話月尾搵埋HR傾, 吓! 明屈....
個刻我想 ...

大宅

我尋晚同C6又響請工人既問題嘈la...救命!

大家評下理: 而家有兩個工人, 一樣係新加坡做緊, 但係工人A就凑新加坡雇主既 newborn 凑到6歲; 工人B只係凑過自己既 bb, 仲要只係凑左幾個月就出返黎打工.

咁我咪話要請工人A la! 點知我C6話佢肥, 死都要請瘦d 嗰個工人B! 我話但係凑雇主既 bb, standard 一定好d ma! 同埋佢凑個 b 凑到6歲 wor! 咁一定係凑得好雇主先會 keep 佢咁多年 la! 我C6 死話佢咁肥驚嚇親 bb wor (其實唔算真係好肥, 我諗係 130 - 140 磅到la)

哎呀激死我la!!!

大宅

miio
你媽咪/99幫唔幫到手? 因為如果你諗住餵人奶, 咁陪月其實冇咩用, 佢只會幫你煮飯, 煲薑水比你沖涼, 同埋幫bb沖涼 lor. 如果你媽咪/99幫到手其實都足夠應付.

原帖由 miio 於 09-3-9 13:48 發表
各位比D意見我呀)))) 請工人OR請陪月一個月好呀??

而家只係得老公反工, 要供樓, 而且我住緊個度得一個大房, 請左工人後佢要訓廳, 加上我擔心就算過埋牛年後搵工, 個市都係仲係甘差, 怕好難搵工, 驚得老公一份糧頂 ...

大宅

我第2胎la, 上一胎我都請左個陪月, 不過見佢真係冇咩做, 同埋bb係同我瞓 (我開頭餵人奶), 個陪月晚晚大覺瞓!

咁如果付擔到就當然陪月好過99 la (起碼炒得先 la), 不過 miio 話經濟有d壓力, 咁我覺得就唔值成萬蚊請陪月 lor

原帖由 janbibi 於 09-3-9 14:18 發表

你第幾胎呀? 我第一胎, 真係唔敢淨係俾工人湊, 媽咪要返工, 雖然99可以幫手,但始終唔係阿媽, 所以我覺得應該請個好o既陪月, 之後你唔駛番工可以自己湊返。 ...

大宅

Check 左冇事就ok la, 唔好咁擔心. 我呢兩日都係扯住痛, 但係因為我 keep 住 feel 到小B所以知冇樹 lor......

大家努力!

原帖由 alsan 於 09-3-9 17:36 發表
各位sis
我尋晚訓到一半去小便之後, 覺得肚臍以下左手面有d忍忍痛(好小痛個種), 今日行路個時, d痛落到恥骨, 唔係好痛, 但係唔多舒服. 我上網睇, d媽媽最少都20週先痛啦,我得個18週!!驚得我呀, 即刻死都要去睇下dr l ...

首頁
12345...6

尾頁

跳至