自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

1月中開始放,放到3月,或者縮短暑假,加放寒假,總之一年返夠咁多日學,啱啱過晒流感高峰期,以前就話冇冷氣要放暑假姐,年年都有高峰期,唔通年年停課咩?等d雙職父母又冇人湊嘅可以有打算,好似而家咁,攪到我要請假失預算,,我有3個仔要養,發夢中

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Candy_HL 發表於 19-1-24 10:57
暑假係學生最開心,咁都要取消,不如先取消復活節,聖誕節果d先啦
...

講緊流感高峰期喎,同樣係個半月,有咩分別?你有冇睇清楚講緊乜?

公爵府

LovelyStar1314 發表於 19-1-24 11:03
縮短暑假, 改加多個寒假, 得唔得呢?

都可以,總之避開高峰期先

公爵府

李露眉 發表於 19-1-24 11:07
我覺得自行選擇,不應該強制

連續兩年提早放

難為我地雙職父母又冇人幫到手,失預算
,年年高峰期年年咁都唔係一個解決辦法

wcpcelia    發表於 19-1-24 11:17
JD930    發表於 19-1-24 11:15

公爵府

Ma12345 發表於 19-1-24 11:13
咁點解要生3個?為左就你返工就要停暑假?

我而家有話我生3個要就我咩?不如睇清楚人地講乜先覆啦

公爵府

李露眉 發表於 19-1-24 11:16
一個又好三個又好

突然停課係不便,對生幾多個應該無關

公爵府

李露眉 發表於 19-1-24 11:18
政府仲叫人生多d

咪係,邊有咁多人咁幸福有四大長老幫手,我3個都係我同我老公自己攪掂,冇人幫,一停課我就企左喺度

公爵府

Ma12345 發表於 19-1-24 11:20
個標題好似係取消暑假喎唔好意思我有睇清楚嘅好奇問一下,點解咁忙重生三個啫 ...

你講緊係就我喎,我生3個係我嘅選擇,我返工亦係我嘅選擇,關忙咩事?而家講緊係避開流感高峰期,未免扯得太遠吧

公爵府

Candy_HL 發表於 19-1-24 11:32
直頭改埋標題,同內容,一開始個標題係取消暑假囉

我冇改過標題,你對眼係咪有咩問題?內容亦冇改,加多左兩句,就係廢事有好多你地呢d搵交嘈嘅人,可以你地太得閒吧,又唔使返工,所以你地唔會明停課對我地有咩影響,避開高峰期呢句難度我只為我嗎?

公爵府

goat 發表於 19-1-24 11:36
樓主唔知有冇留意自己講野好自相矛盾,
當然, 我地都明白雙職家長會好麻煩 (所以另一JM提出配套問題係可討 ...

起碼有預算

公爵府

Ma12345 發表於 19-1-24 11:37
Em...唔合你意就係搵交嘈我都要返工嘅不過無你咁忙啫,Sorry囉
...

唔係唔合意就係搵交嘈,我係想同大家討論一下,講下我自己感受,但你錯重點

首頁

尾頁

跳至